Miten Animalia vaikutti keväällä 2023?

Animalialla on eläinpolitiikassa kolme päätoimintakohdetta: tuotantoeläimet, koe-eläimet ja turkiseläimet. Keväällä keskityimme turkistarhausaiheeseen, eduskuntavaaleihin ja hallitusohjelmavaikuttamiseen.  

Kesälomakausi lähestyy. Nyt on hyvä aika koota yhteen, mitä kaikkea Animalia on tänä keväänä tehnyt eläinpolitiikan saralla. 

Tuotimme kaksi puoluekyselyä. Animalia selvitti puolueiden kannat keskeisiin eläinkysymyksiin joulu–tammikuussa ennen eduskuntavaaleja.  Lisäksi selvitimme SEY Suomen eläinsuojelun kanssa puolueiden näkemyksiä EU:n eläinten hyvinvointilainsäädäntöön. 

Kevään aikana jätimme lukuisia lausuntoja. Kerroimme esimerkiksi hallituksen viime hetkillä lausunnoille laittamista maatalouden investointitukia koskevista asetuksista, joilla haluttiin sinetöidä investointituet myös turkisalalle. Animalia vastusti jyrkästi turkistarhauksen sisällyttämistä asetuksiin. Työmme kantoi tulosta ja turkisala poistettiin investointitukien piiristä. 
 

Turkisvaalit ja eläinpoliittisen vaalikoneen suosio 

Alkuvuodesta työskentelimme eduskuntavaalien parissa. Juuri eduskuntavaalikampanjoinnin alkaessa eduskunta hyväksyi uuden eläinlain. Vaalityössä kärkenä olikin turkistarhauksen lopettaminen. Animalian turkistarhauksen exit-strategia esiteltiin 13.1. ympäristövaliokunnan jäsenille. 

Animalian ja SEYn yhteinen eläinpoliittinen vaalikone täytettiin näissä vaaleissa huimat yli 70 000 kertaa. Ensimmäistä kertaa koskaan myös muissa kuin eläinpoliittisessa vaalikoneessa oli kysymyksiä esimerkiksi turkistarhauksesta. Turkistarhaus siis tosiaan onnistuttiin saamaan puheenaiheeksi vaaleissa! 

Vaalien aikana verkkosivuillemme tuotettiin lukuisia kirjoituksia eläinpolitiikasta, puolueiden kannoista ja kansanedustajien näkemyksistä. Tiedotimme kansanedustajien turkistarhauskannoista ja laskimme vaalikoneiden datasta lihantuotannon tukemista kannattavat kansanedustajat. Listasimme vegaaniehdokkaat ja nostimme esiin valituista kansanedustajista eläinten puolella olevien ehdokkaiden nimiä. 

Neuvottelukuntien kokouksia ja postia kansanedustajille 

Vaikutimme tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnassa ja seura- ja harraste-eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnassa ja päättäjien suuntaan sen puolesta, että eläinasiavaltuutetun virka saataisiin jatkuvaksi.  

Lähetimme jälleen päättäjille vaikuttajakirjeitä. Niissä käsiteltiin eläinlakia, Animalian eläinpoliittisia tavoitteita eduskuntavaaleissa, Fur Free Europe -kansalaisaloitetta ja tavoitteitamme hallitusohjelmaan. Lisäksi annoimme tietoja hallitusohjelmaneuvottelijoille ja muille päättäjille eri aiheista. Selvitys turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista -raportti jaettiin painettuna kappaleena kaikille uusille kansanedustajille. Jatkavat kansanedustajat ovat saaneet oman kappaleensa jo syksyllä.

Loppukeväästä teimme vielä lisää hallitusohjelmavaikuttamista. Järjestimme muun muassa mielenilmauksen 8.5. Säätytalolla. Jaoimme neuvottelijoille terveiset hallitusohjelmaan ja pidimme esillä sitä, että neuvottelijat eivät saa unohtaa eläimiä. 

Kirjoitimme kesäkuun alussa avoimen kirjeen RKP:n puoluekokoukselle turkistarhauskiellon puolelle asettumisen puolesta. Puoluekokoukselle on jo jätetty aloite aiheesta. 

Tiina Ollila
kampanjavastaava

Ajankohtaista Animaliasta