TEE
TESTA
MENTTI
Testamentti jättää eläinrakkautesi elämään

Testamenttilahjoitus on arvokas ja vaikuttava tapa edistää eläinten oikeuksia.

Testamentti jättää eläinrakkautesi elämään

Testamenttilahjoitus on arvokas ja vaikuttava tapa edistää eläinten oikeuksia.

Tee testamenttilahjoitus
eläinten oikeuksille ja
-suojelulle 

Testamenttilahjoitus on kaunis ja vaikuttava tapa jättää arvosi elämään.

Testamentti on tahdonilmaus, jolla määrittelet itse, miten haluat omaisuutesi jaettavan poismenosi jälkeen. Voit esimerkiksi jättää läheisillesi suurimman osan ja tehdä testamenttilahjoituksen eläinten oikeuksille pienellä osuudella. Voit testamentata rahaa tai muuta omaisuutta. Jokainen testamentti eläimille on arvokas apu. 

Näin testamenttilahjoitus Animalialle auttaa

Animalia on eläinoikeusjärjestö, jossa teemme yhdessä töitä eläimille paremman maailman puolesta.   

Tavoitteenamme on maailma, jossa eläimellä on itseisarvo riippumatta siitä, mitä hyötyä siitä on ihmiselle. Kuitenkin niin kauan kuin ihminen käyttää muunlajisia eläimiä hyväkseen, meidän tulee tehdä kaikkemme sen eteen, että nämä eläimet saavat elää mahdollisimman hyvää elämää.  
 
Testamenttilahjoituksista saadut varat ohjataan Animalian tavoitteiden mukaiseen työhön eläinten oikeuksien ja suojelun edistämiseksi. Testamenttilahjoitusten turvin jatkamme poliittista vaikuttamista, kampanjointia, viestintää ja mediatyötä. Työmme muuttaa lainsäädäntöä, asenteita ja kulutustottumuksia eläinten kannalta paremmiksi.  
 
Koska Animalia ry on yleishyödyllinen yhdistys, voimme käyttää testamenttilahjoituksesi tehokkaasti kokonaisuudessaan eläinten hyväksi. Testamenttilahjoitukset ovat verovapaita, eivätkä yleishyödylliset yhteisöt maksa saamastaan perinnöstä veroa.

Kohdenna testamenttilahjoitus eläimille kuten haluat

Kun teet testamenttilahjoituksen eläinten oikeuksille, voit valita lahjoituksesi kohteeksi Animalian eläinoikeustyöhön yleisesti tai ohjata lahjoitusvarojen käyttöä tiettyyn eläinoikeusteemaan. 

Mikäli haluat rajata lahjoituksesi käytön tiettyyn tarkoitukseen, toivomme, että otat yhteyttä meihin. Yhteydenotot eivät koskaan sido sinua mihinkään. Toiveidesi kuuleminen on sen sijaan meille ensiarvoisen tärkeää. Noudatamme aina testamentin tekijän tahtoa parhaamme mukaan.  
 
Voit kohdentaa testamenttilahjoituksesi eläimille esimerkiksi  

  • kampanjointiin turkistarhauksen lopettamiseksi 
  • vaikuttamistyöhön koe-eläinten hyväksi 
  • kasvissyönnin edistämiseen.

Testamenttilahjoitusten avulla Animalia on edistänyt eläinten oikeuksia ja suojelua jo kuusikymmentä vuotta. Yhdessä olemme parantaneet eläinten asemaa ja saavuttaneet merkittäviä voittoja. Tekemällä testamenttilahjoituksen eläinten oikeuksille varmistat, että vakaa työ eläinten hyväksi jatkuu. Työmme voi jatkua vain kaltaistesi eläimistä välittävien ihmisten tuella.

Kuinka teen testamentin – perusperiaatteet

Testamentti on jälkisäädös eli tahdonilmaus siitä, mitä haluat omaisuudellesi tapahtuvan poismenosi jälkeen. Testamentin vaikutukset tulevat voimaan vasta tekijänsä menehtymisen jälkeen.  

Testamentteja voi olla samalla henkilöllä useita, mutta vain, mikäli testamentit koskevat eri osaa omaisuudesta. Jos kyse on samasta omaisuuden osasta, ajallisesti viimeisimpänä laadittu testamentti on pätevä.  Voit testamentata myös pieniä summia tai esimerkiksi yksittäisen esineen.

Testamenttia koskevat tietyt muotovaatimukset

Testamentti on syytä laatia määrämuotoisena ja aina kirjallisena. Käytännössä tämä useimmiten tarkoittaa muotovaatimukset täyttävän testamenttiasiakirjan laatimista.

Pätevän testamenttiasiakirjan voi laatia myös ilman juristia, mutta käyttämällä asiantuntijan apua varmistat, että testamenttiasiakirja täyttää lainopilliset muotovaatimukset eikä sitä esimerkiksi julisteta pätemättömäksi muotoseikkoihin vedoten myöhemmin. Apua muotovaatimukset täyttävän testamentin laatimiseen saat asianajotoimistoista. Asiantuntijat tarjoavat apua myös perintöverosuunnitteluun.

Tarvitset testamentille esteettömät todistajat

Tarvitset aina testamentillesi vähintään kaksi esteetöntä, yli 15-vuotiasta todistajaa, jotka voivat olla yhtä aikaa läsnä allekirjoittamassa testamenttia. Sinulla ei ole velvollisuutta kertoa heille testamenttisi sisällöstä, vaan riittää, että todistajat tietävät allekirjoittavansa testamenttiasiakirjan.  

Todistajien esteettömyydellä tarkoitetaan, että todistajiksi eivät kelpaa testamentin tekijän tai edunsaajan lähisukulaiset tai puolisot. Sen sijaan esimerkiksi luotettavat naapurit tai ystävät käyvät hyvin testamentin todistajiksi.  

Testamentin muuttaminen

Voit tehdä uuden testamentin niin monta kertaa kuin tarvitset. Testamenttisi sisältöä onkin hyvä tarkastella muutaman vuoden välein tai elämäntilanteesi muuttuessa. Muista, että lainopillisesti pätevään testamenttiin tarvitset aina kaksi läsnä olevaa todistajaa. Älä siis muuta olemassa olevaa testamenttia omin päin esimerkiksi yliviivauksin tai käsin kirjoitetuin lausein. Tarpeen vaatiessa laadi kokonaan uusi testamenttiasiakirja ja pyydä asiantuntija apuun.

Miten toimin, kun harkitsen testamentin tekemistä järjestölle?

Kun haluat aloittaa testamentin tekemisen, tutustu tarkasti testamentin muotovaatimuksiin ja esimerkiksi Hyvä Testamentti -sivuston Usein kysytyt kysymykset -osioon (linkki vie ulkoiseen verkkopalveluun).  
 
Edunsaajan asemassa Animalia ei missään tapauksessa anna lainopillisia neuvoja testamentin laatimisesta. Kerromme kuitenkin mielellämme lisää siitä, miten testamenttilahjoituksesi eläimille voi auttaa. 

Kysy lisää testamenttilahjoituksesta eläimille

Testamenttilahjoitustasi koskevissa asioissa sinua auttaa talouspäällikkömme Jussi Koiranen.

Otathan meihin yhteyttä, mikäli: 

  • Haluat saada lisätietoa testamenttilahjoittamisesta. 
  • Haluat keskustella siitä, millaista työtä testamenttilahjoituksen avulla tehdään. 
  • Haluat kertoa jo muistaneesi Animaliaa testamentissasi tai haluat ohjata testamenttilahjoituksesi tiettyyn tarkoitukseen. 

Kaikki testamenttilahjoituksiin liittyvät keskustelut käydään luottamuksellisesti. 

Ota yhteyttä, autan mielelläni

Jussi Koiranen
Jussi Koiranen

talouspäällikkö

040 590 5575

Jatka lukemista:

Kuvat: Jo-Anne McArthur, Animalian arkisto.