Eläimet tarvitsevat apuamme

Autetaan eläimiä yhdessä! Hyvin erilaiset eläimet tarvitsevat apuamme: tuotantoeläimet, lemmikkieläimet, kalat, muut luonnonvaraiset eläimet, sirkusten ja delfinaarioiden eläimet. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Yhden eläimen auttaminen ei ole toisilta pois, joten on tärkeää, että kaikki eläimet löytävät puolestapuhujansa.

Animalian päätoimintakohteita ovat tuotantoeläimet, turkiseläimet ja koe-eläimet. Otamme kuitenkin kantaa myös muihin tärkeisiin eläimiä koskeviin kysymyksiin. Näitä ovat muun muassa lemmikkieläimet, metsästys ja kalastus, hyönteiset sekä eläinten käyttö viihteenä. Autamme myös Aasian sappikarhuja.

Suomessa suhtaudutaan perinteisesti varsin suopeasti metsästykseen ja kalastukseen. Kuitenkin myös luonnonvaraisilla eläimillä on yksilöarvonsa. Luonnonvaraisiin eläimiin tulee suhtautua itseisarvoisina yksilöinä, eikä niiden kohtelua tule käsitellä ainoastaan kannan säätelyä koskevista näkökulmista. Animalia suhtautuukin kriittisesti metsästykseen, kalastukseen sekä kalankasvatukseen.

Lyhytkuonoisten koirien vakavat terveysongelmat ovat olleet paljon julkisessa keskustelussa. Ne ovat kuitenkin vain yksi esimerkki liian pitkälle menneestä lemmikkieläinten jalostuksesta. Eläinjalostuksessa tulisi aina ensisijaisesti huomioida eläimen terveys ja hyvinvointi, eikä niille tulisi jalostaa sellaisia kärjistettyjä piirteitä, jotka aiheuttavat terveysongelmia. Eettisin vaihtoehto lemmikkiä hankkiessa on tarjota koti kodittomalle eläimelle. Suomessa toimii lukuisia eläinsuojeluyhdistyksiä, jotka etsivät koteja niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin hylätyille koirille, kissoille ja muille eläimille.

Eläinten käyttö viihteenä aiheuttaa kärsimystä

Eläimiä käytetään ihmisten viihdyttämiseen lukuisin eri tavoin. Ulkomaanmatkoilta tutuiksi ovat tulleet esimerkiksi norsuratsastukset tai merinisäkäspuistot, mutta myös kotimaiset koirasafarit, eläintarhat, eläimiä käyttävät sirkukset ja muut vastaavat paikat tarvitsevat kriittistä tarkastelua. Monet eläinten viihdekäytön muodot aiheuttavat eläimille suoraa kärsimystä. Eläimiä pidetään ankeissa olosuhteissa, niiden terveydestä ei pidetä huolta, niitä rasitetaan liikaa ja altistetaan jatkuvalle stressille.  Suomen uudessa eläinten hyvinvointilaissa kiellettiin delfinaariot sekä villieläinten käyttö sirkuksissa, mutta myös matkailijoiden valistusta tulee lisätä, jotta eläinten viihdekäyttö vähenisi kaikkialla.

Animalian karhuryhmä tekee työtä Aasian sappikarhujen hyväksi. Aasiassa tarhataan sepelkarhuja julmalla tavalla kansanlääkinnässä käytettävän sapen takia. Karhuryhmä tiedottaa Aasian karhutarhauksesta ja kerää varoja karhujen hyväksi Animals Asia Foundation -järjestön kautta.

Astu eläinten puolelle

Oletko valmis sankaritekoihin? Lahjoitus on toimintaa eläinten hyväksi. Auta eläimiä nyt!

Lahjoituksen kohde

Lahjoitettava summa

Mitä sinä voit tehdä?

  • Kiitos, että haluat auttaa! Tue pitkäjänteistä työtä eläinten hyväksi ja liity kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa sinnikkään työn eläinten puolesta.
  • Jos olet tarjoamassa kodin lemmikkieläimelle, selvitä ensimmäisenä, löytäisitkö uutta kotia etsivän lemmikin jonkin eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Tällä tavoin annat yksilölle uuden elämän ja tuet kestävää eläinsuojelua aina uusien lemmikkieläinten kasvattamisen sijaan. Tai auta eläimiä löytämään uusi koti jakamalla tietoa eläinsuojeluyhdistysten kotia etsivistä eläimistä.
  • Luonnossa liikkuminen rentouttaa, ja sen voi toteuttaa monin eri keinoin luonnonvaraisia eläimiä vahingoittamatta tai häiritsemättä. Eläinten katselu kiikareilla, niiden valokuvaaminen tai jälkien tarkkailu opettavat uutta ja saa arvostamaan luonnonvaraisia eläimiä yksilöinä. Usein parasta apua eläimille onkin niiden jättäminen rauhaan.
  • Matkaillessa vältä kaikkia sellaisia kohteita, joissa eläinten kanssa ollaan suoraan tekemisissä. Selvitä tarkoin myös erilaisten luonnonpuistojen ja turvakotien taustat, ettet vahingossa tule tukeneeksi epäeettistä toimintaa.

Kuva: Krista Mangulsone / Unsplash, Getty Images