Animalian karhuryhmä auttaa entisiä sappikarhuja

Karhuja tarhataan Aasiassa sapen takia. Yli 20 000 sappikarhua elää vankeudessa karhutarhoilla, missä niiden sappea valutetaan epähygienisillä ja kivuliailla menetelmillä.

Suurin osa niistä on sepelkarhuja, mutta myös malaijikarhuja ja ruskeakarhuja tarhataan. Luonnonvaraiset karhukannat ovat vaarassa sappikaupan takia. Monilta pelastetuilta karhuilta puuttuu raaja, sillä suoraan luonnosta pyydystettäessä niiden jalat usein vaurioituvat.

Kärsimystä karhufarmeilla

Sappikarhuja pidetään yleensä häkeissä, jotka ovat tuskin karhun itsensä kokoisia ja joissa ei voi liikkua. Karhut ovat pitkäikäisiä eläimiä, joten niiden kärsimys voi kestää vuosikymmeniä.

Kaikki sapenkeruun menetelmät tuottavat karhuille jatkuvaa kipua ja tuskaa ja aiheuttavat tulehduksia. Sappikarhut kärsivät sanoin kuvaamattoman paljon.

Karhunsappi voidaan korvata edullisilla ja tehokkailla synteettisillä ja yrteistä uutetuilla vaihtoehdoilla. Sapen kysyntä tulee lähinnä Kiinasta, Japanista, Koreasta, Vietnamista, Malesiasta ja Taiwanista. Tosin karhunsappituotteita on saatavilla myös muissa maissa, kuten Australiassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Toimintaa sappikarhujen pelastamiseksi

Jill Robinson perusti Animals Asia Foundation (AAF) -järjestön vuonna 1998, jotta karhunsapen käytöstä luovuttaisiin ja yli 10 000 sappikarhua Kiinassa ja 1 000 sappikarhua Vietnamissa saataisiin pelastettua. Tähän mennessä AAF on pelastanut yli 650 karhua ylläpitämiinsä sappikarhujen kuntoutus- ja turvakoteihin. Vuonna 2017 AAF allekirjoitti historiallisen sopimuksen Vietnamin hallituksen kanssa sappikarhutarhauksen lopettamiseksi kokonaan Vietnamissa. Vietnam on ensimmäinen sappikarhutarhauksen kokonaan kieltävä maa.

Animals Asian työn painopisteitä ovat karhunsapen kysynnän ja kaupan lopettaminen, tiedottaminen ja kampanjointi asenteisiin vaikuttamiseksi, viranomaisten lobbaaminen sekä entisten sappikarhujen pelastaminen ja kuntoutus. Kaikkeen tähän tarvitaan varoja, sillä pelastuskeskuksiin saapuvat sappikarhut tarvitsevat valtavasti kirurgista, lääkinnällistä ja psykologista apua toipuakseen.

Suomessa sappikarhujen asiaa ajaa Animalian karhuryhmä. Ryhmä keskittyy pääasiassa karhutarhauksesta tiedottamiseen sekä varojen keräämiseen AAF:n toiminnalle Aasiassa. Saat lisätietoja ryhmästä ja pääset mukaan toimintaan laittamalla sähköpostia osoitteeseen karhuryhma@animalia.fi.

Lahjoita parempi elämä sappikarhuille

Animalian karhuryhmä on jo vuosien ajan tukenut sappikarhujen pelastamista Aasiassa. Tukemalla toimintaa mahdollista avustustyön jatkumisen myös tulevaisuudessa.

Lahjoita sappikarhuille näin:

Tee lahjoitus tilisiirrolla Animalian lahjoitustilille FI24 1011 3000 260629. Käytä viitenumeroa 219082, niin lahjoituksesi osoitetaan suoraan sappikarhuille. Lämmin kiitos, että haluat auttaa karhuja!