Sappikarhutarhauksen loppuminen Vietnamissa suojelee myös luonnonvaraisia karhuja

Vietnamin hallituksen historiallinen päätös lopettaa sappikarhutarhaus vuoteen 2026 mennessä auttaa suojelemaan villejä karhukantoja.

Sepelkarhu on vaarantuneeksi luokiteltu laji, joka on sukupuuttouhan alla. Pelkästään Vietnamissa villien sepelkarhujen kanta on pudonnut noin kuusikymmentä prosenttia.

Aiemmin karhuja metsästettiin ja tapettiin niiden turkin, käpälien ja sappirakon takia, kunnes noin kolmekymmentä vuotta sitten karhujen tarhaus kasvoi räjähdysmäisesti. Syynä oli karhutarhauksen kehittäminen: vangitsemalla karhu tarhalle sappea voitiin saada säännöllisesti koko karhun eliniän ajan. Villi karhukanta alkoi pienentyä nopeasti, kun karhuja pyydystettiin tarhattavaksi.

Sapen kysyntä on saatava vähentymään

Karhunsappea on käytetty tuhansia vuosia perinteisessä aasialaisessa kansanlääkinnässä. Paras tapa suojella karhuja onkin vähentää karhuista saatavien tuotteiden kysyntää. Kysyntä ruokkii salametsästystä ja -kauppaa, vaikka karhujen tarhaaminen olisi kiellettyä. Kysynnän vähentämisessä tehokkain keino on ihmisten valistaminen karhunsapen vaihtoehdoista kansanlääkinnässä.

Onneksi karhun sapelle löytyy yli kolmekymmentä kasviperäistä ja synteettistä vaihtoehtoa, joiden hyödyntämistä koitetaan nyt lisätä. Animals Asia -järjestö edistää puutarhojen perustamista kouluissa Vietnamissa sekä levittää tietoa terveellisistä ja turvallisista vaihtoehdoista, jotta karhunsapen kysyntä saataisiin vähenemään.

Vietnamin kehityksestä huolimatta sappikarhutarhaus on edelleen laillista Kiinassa. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) esitti jo vuonna 2012 karhutarhauksen asteittaista lopettamista, koska tarhaus ei lopeta salametsästystä, vaan se ruokkii kysyntää. Lisäksi se lisää karhujen pyydystämistä luonnosta, koska karhut eivät lisäänny tarhoilla. Kiinan hallituksen edustajat kuitenkin kiistivät nämä tutkimustulokset ja sallivat tarhauksen jatkamisen. Kiinassa on yli kymmenentuhatta sappikarhua.

Animalian karhuryhmä kerää varoja sappikarhujen pelastamiseksi. Tutustu karhuryhmän toimintaan!

Kuva: Jo-Anne McArthur/We Animals Media

Päivi Tiittula
Animalian karhuryhmä

Ajankohtaista Animaliasta