Possu koskettaa kärsällään toista possua karsinan väliseinän yli.
ELÄIN
TEN
OIKEU
DET

Miksi eläinten oikeudet ja hyvinvointi ovat tärkeitä?

Yhteiskuntamme käyttää eläimiä hyväksi lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla: eläimet ovat osa ruokaa, vaatetusta, tutkimusta ja viihdettä. Eläinten hyväksikäyttöä ei kyseenalaisteta vielä tarpeeksi, vaikka tutkimustieto eläinten tarpeista ja kyvyistä on viime vuosina kasvanut valtavasti. Tämän vuoksi eläinten oikeudet tulee tuoda osaksi yhteiskunnallista keskustelua.

Kaikilla eläimillä on oikeuksia ja tarpeita, jotka ihmisten tulisi ottaa huomioon. Toisenlajisille eläimille ei vaadita samoja oikeuksia kuin ihmisille, sillä niitä ei hyödytä esimerkiksi mahdollisuus äänestämiseen. Sen sijaan kaikille eläimille oleellista on esimerkiksi oikeus lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttamiseen, kuten liikkumiseen, sosiaalisuuteen ja poikasten hoitamiseen.

Eläimen arvo liitetään usein siitä saatavaan hyötyyn: lehmä on arvokas maidon tai lihan vuoksi, kettu turkin takia ja kani sillä tehtävän tutkimuksen vuoksi. Lajin arvostus voi kuitenkin riippua myös tilanteesta: lemmikkirottaa arvostetaan toisesta syystä kuin koe-eläinrottaa, ja luonnonvaraiset rotat taas kuuluvat useimpien mielestä vihattaviin eläimiin. Mielestämme eläimen arvo ei kuitenkaan saisi olla riippuvaista siitä saatavasta hyödystä, vaan jokaisen eläinyksilön arvo tulisi tunnustaa ilman hyötynäkökulmaa. Eläinten oikeudet eivät toteudu yhdessä yössä. Tarvitaan tietoa ja asennemuutosta, jotta eläinten tarpeet huomioitaisiin laajasti. Niin kauan kuin eläimiä käytetään yhteiskunnassa vielä hyväksi, ajamme myös parannuksia eläinten hyvinvointiin lainsäädännön ja tiedonjakamisen kautta.