Animalian karhuryhmä auttaa Aasian sappikarhuja

Animalian karhuryhmä tiedottaa ja kerää varoja sappikarhutarhauksen lopettamiseksi. Karhuja tarhataan sapen vuoksi yhä edelleen useissa Aasian maissa. Sepelkarhuista lypsetään sappinestettä kansanlääkinnän tarpeisiin, sillä karhunsapella uskotaan olevan parantavia ominaisuuksia.

Animalian karhuryhmä perustettiin vuonna 2006, kun suomalaisten tietoisuuteen tuli sapenottoa varten tarhattavien karhujen julma kohtalo Kiinassa. Ryhmä on edelleen toiminnassa ja se ohjaa varoja Aasiassa toimivalle Animals Asia Foundationille (AAF). Ryhmä on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Ryhmän tapaamiset järjestetään kasvokkain Helsingissä tai etäyhteyksin.

Englantilainen Jill Robinson perusti AAF:n vuonna 1998. Järjestö toimii Aasiassa, erityisesti Kiinassa ja Vietnamissa. Järjestön päätavoitteena on sappikarhutarhauksen lopettaminen. AFF on pelastanut jo satoja karhuja järjestön ylläpitämiin pelastuskeskuksiin Kiinaan ja Vietnamiin.

Sappikarhujen kasvatus aiheuttaa äärimmäistä tuskaa

Karhujen sapen valuttaminen on erittäin kivulias ja epähygieeninen toimenpide, joka aiheuttaa poikkeuksetta tulehduksia. Karhuja pidetään pikkuruisissa häkeissä, joissa ne mahtuvat hädin tuskin liikkumaan. Suurin osa karhuista on aliravittuja, ne kärsivät nestehukasta ja monenlaisista sairauksista, kuten pahanlaatuisista kasvaimista, jotka saastuttavat sapen ja johtavat lopulta karhun kuolemaan. Vanhat, tuottamattomat karhut saatetaan jättää kuolemaan nälkään häkkeihin. Karhujen piina voi kestää jopa kolmekymmentä vuotta, sillä karhut ovat pitkäikäisiä ja niiden kivunsietokyky on korkea.

AAF arvioi, että pelkästään Kiinassa on yli kymmenentuhatta sappikarhua. Karhuja tarhataan myös Etelä-Koreassa, Laosissa ja Myanmarissa. Karhujen lukumäärää on mahdotonta arvioida luotettavasti.

Karhujen sapelle on vaihtoehtoja

Karhujen sapen kaupallinen tuotanto alkoi Kiinassa 1980-luvulla kansanlääkinnän tarpeisiin. Nykyään sappea saattaa löytää esimerkiksi hammastahnasta. Kysyntää karhunsappituotteille on pääasiassa Kiinassa, Japanissa, Koreassa, Vietnamissa, Malesiassa ja Taiwanissa.

Karhujen sapelle on kuitenkin olemassa paljon vaihtoehtoja: Synteettisiä ja kasviperäisiä tuotteita, jotka ovat turvallisempia, halvempia, tehokkaampia ja helpommin saatavilla. Kasviperäisiä vaihtoehtoja on tarjolla yli kolmekymmentä.

Sappikarhujen kasvatuskiellot etenevät

Vietnam on ensimmäisenä maana maailmassa vuonna 2017 sitoutunut lopettamaan sappikarhutarhauksen kokonaan yhteistyössä AAF:n kanssa. AAF onkin pelastanut jo yli 650 karhua tarhoilta. Se ylläpitää Kiinassa maan ainoaa karhujen turvakotia ja Pohjois-Vietnamissa suurta karhujen pelastuskeskusta.

AAF aloittaa touko-kesäkuussa 2022 toisen sappikarhujen turva- ja kuntoutuskeskuksen rakentamisen Bach Man kansallispuistoon Keski-Vietnamissa, jotta loput noin 400 karhua saadaan pelastettua. Koronarajoituksista johtuen uuden pelastuskeskuksen rakentaminen on viivästynyt. Kolmen vuoden projektin kokonaiskustannus on noin 11,75 miljoonaa dollaria, josta rakennuskustannusten osuus on 5,8 miljoonaa.

Haluatko auttaa? Suomesta lahjoituksia voi tehdä Animalian kautta tilille FI24 1011 3000 2606 29 viitenumerolla 219082. Animalia toimittaa lahjoitukset lyhentämättöminä AAF:lle.

Lisätietoja Animalian karhuryhmän toiminnasta löydät täältä tai ryhmän Facebook-sivulta. Voit kysyä lisää toiminnasta myös sähköpostitse karhuryhma@animalia.fi.

Kuva: AFF

Päivi Tiittula
Animalian karhuryhmä