RKP:n puoluekokouksessa aloite turkistarhauksen kieltämiseksi – Animalia kannustaa puoluetta hyväksymään aloitteen

Animalia on lähettänyt tänään ruotsalaiselle kansanpuolueelle kirjeen, jossa kannustetaan puoluetta tukemaan turkistarhauskieltoa ajavaa aloitetta RKP:n puoluekokouksessa.

Lounais-Helsingin RKP on jättänyt ensi viikonloppuna järjestettävään RKP:n puoluekokoukseen aloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi. Asenneilmasto eduskunnassa, puolueen kansanedustajien sekä kansan parissa on muutokselle nyt otollinen.  

Turkistarhauskiellon kannalle ovat aiemmin asettuneet jo SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Lisäksi uudesta eduskunnasta yli puolet on turkistarhauskiellon kannalla. Viisi RKP:n kansanedustajaa yhdeksästä kannattaa kieltoa. 

Animalia listaa neljä syytä, miksi RKP:n olisi nyt tärkeää asettua turkistarhauskiellon taakse. Alla ovat perustelut tiivistetysti. Lue koko kirje ja perustelut suomeksi täällä (pdf). Läs hela brevet på svenska här (pdf).  

  1. Ala ei ole kannattava – kestävä, tuettu siirtymä pois turkistarhauksesta on yrittäjän etu. Animalia julkaisi syksyllä 2022 selvityksen turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista. Sen mukaan turkistarhausliiketoiminta on suurimmaksi osaksi pienimuotoista ja osa-aikaista. Suomessa on jäljellä hieman yli 500 turkistarhaa, ja niiden määrä vähenee jatkuvasti. Tilastokeskuksen aineistojen perusteella turkiskasvatuksen suora työllistävä vaikutus on noin 900 henkilötyövuotta ja toimialan kokonaisvaikutus työllisyyteen on noin 1 800 henkilötyövuotta. Turkistarhauksen kieltäminen vaikuttaisi noin 200 kokoaikaiseen turkistarhayrittäjään, joita siirtymässä tulisi tukea. Alan kansantaloudellinen merkitys on vähäinen.  
    Turkisalalla meni heikosti jo ennen koronapandemiaa. Turkistarhoja on vuosina 2020–2021 tuettu verovaroista yli 30 miljoonalla eurolla. Turkisala on ollut jo pitkään laskusuunnassa eivätkä tuet ole auttaneet heikkoon tilanteeseen.  
  2. Eurooppa on siirtymässä turkistarhattomaan aikaan, ja Suomi on jäämässä yksin.
    Turkistarhauksen on kieltänyt 15 Euroopan maata. Lisäksi tiukat rajoitukset ovat lopettaneet tarhauksen useissa muissa maissa.  
  3. Kansalaiset vastustavat turkistarhausta. Nykymuotoista turkistarhausta vastustaa 80 % kansalaisista. Suomalaisista 85 % on sitä mieltä, että kaikkien eläinten tulee voida toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, mikä ei ole mahdollista turkistarhoilla.  
  4. Turkistarhaus aiheuttaa eläimille kärsimystäTurkistarhaus on kestämätöntä eläinten itsensä kannalta. Turkiseläimet eivät ole domestikoituneita eli ne soveltuvat erityisen huonosti häkkikasvatukseen. Ketuilla tulee olla mahdollisuus kaivamiseen, minkeillä uimiseen ja supikoirilla talviunen nukkumiseen. Ahtaissa verkkopohjaisissa häkeissä mitään näistä lajityypillisistä käyttäytymistarpeista ei ole mahdollista toteuttaa. 

Eurooppalainen kehitys vie kohti turkistarhattomuutta. Suomi on yksi harvoista EU-maista, joka vielä sallii turkistarhauksen rajoituksetta. Eurooppalainen Fur Free Europe -kansalaisaloite tavoittelee turkistarhauksen sekä turkisten tuonnin ja myynnin kieltoa koko EU-alueella.  

Animalia vetoaa puolueeseen, jotta se hyväksyisi Lounais-Helsingin RKP:n jättämän aloitteen.  

Lue koko kirje täällä suomeksi täällä (pdf).
Läs hela brevet på svenska här (pdf).  

Kuva: Istock.com / pchoui

Ajankohtaista Animalialta