Enemmistö uusista kansanedustajista kieltäisi turkistarhauksen

Vaalikonevastausten perusteella 110 kansanedustajaa olisi valmiita kieltämään turkistarhauksen.

Ehdokkaiden suhtautumisesta turkistarhaukseen kysyttiin eri vaalikoneissa. Animalia teki yhteenvedon Ylen ja Helsingin Sanomien vaalikoneesta sekä Animalian ja SEY Suomen eläinsuojelun Eläinpoliittisesta vaalikoneesta. Ylen vaalikoneesta löytyi jokaisen uuden kansanedustajan kanta turkistarhauksen tulevaisuuteen.

Ylen vaalikoneeseen vastanneista kansanedustajista 110 kannatti turkistarhauksen kieltämistä eli vastasi väitteeseen ”Turkistarhaus pitää sallia myös tulevaisuudessa” täysin (59) tai jokseenkin (51) eri mieltä. Turkistarhauksen sallimista myös tulevaisuudessa kannatti 90 kansanedustajaa, joista 62 oli väitteen kanssa jokseenkin ja 28 täysin samaa mieltä. Helsingin Sanomien vaalikoneessa 21 kansanedustajaa ei halunnut ottaa kantaa turkistarhaukseen, mutta Ylen vaalikoneessa kanta oli ilmoitettava, jolloin suurin osa epävarmoista kansanedustajista kääntyi turkistarhauksen kieltämisen kannalle.

Eduskunnan suurimman puolueen kokoomuksen kansanedustajista 26 ilmoitti Ylen vaalikoneessa, että he eivät hyväksy turkistarhauksen sallimista tulevaisuudessa.

”On todella hienoa, että enemmistö uuden eduskunnan kansanedustajista on turkistarhauksen kiellon kannalla. Tiedämme, että myös kansalaiset kautta puoluekentän vastustavat nykymuotoista turkistarhausta. Siksi on tärkeää, että turkistarhauksen kieltäminen sisällytetään tulevaan hallitusohjelmaan hallituksen kokoonpanosta riippumatta. Toivon, että nyt valitut kansanedustajat ottavat turkistarhauskiellon pikaisesti eduskunnan asialistalle”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Eläinpoliittinen vaalikone täytettiin ennätykselliset yli 70 000 kertaa

Juuri valittu eduskunta saa vastuulleen lukuisia eläinten hyvinvointiin ja oikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Turkistarhaus ja sen tulevaisuus nousi yhdeksi puhuttaneista aiheista vaalien alla. Suomi on yksi Euroopan unionin viimeisiä maita, jossa eläinten kasvattamista turkistarhoilla ei ole millään tavalla rajoitettu.

Viime syksynä tehdyn mielipidemittauksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Näissä vaaleissa äänestäjät täyttivät Eläinpoliittisen vaalikoneen yli 70 000 kertaa. 96 prosenttia vaalikoneen täyttäneistä äänestäjistä kannatti turkistarhauksen kieltämistä. Lisäksi 94 prosenttia vaalikoneen täyttäneistä äänestäjistä vastusti turkisalan jatkumisen rahallista tukemista tulevalla hallituskaudella.

Lisätiedot

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja
Animalia
p. 050 384 5072

Kuva: Andrew Skowron / We Animals Media

Ajankohtaista Animaliasta