Miten Animalia vaikutti syksyllä 2023? 

Animalialla on eläinpolitiikassa kolme päätoimintakohdetta: tuotantoeläimet, koe-eläimet ja turkiseläimet. Syksyllä keskityimme turkistarhausaiheeseen ja EU-tason eläinpolitiikkaan vaikuttamiseen. 

Vuodenvaihde lähestyy. Nyt on hyvä aika koota yhteen, mitä kaikkea Animalia on tänä syksynä tehnyt eläinpolitiikan saralla. 

Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs oli heinäkuussa esittelemässä yli 1,5 miljoonaa allekirjoitusta kerännyttä Fur Free Europe -kansalaisaloitetta Euroopan komissiolle.  

Elokuussa lintuinfluenssa alkoi levitä suomalaisilla turkistarhoilla. Animalia kysyi avoimella kirjeellä Suomen hallitukselta, mitä se aikoo tehdä, jotta pahimmillaan koko maailmaa uhkaava pandemia saadaan estettyä.  

Lähetimme kirjeen uudelle maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille EU:n eläinten hyvinvointilaista yhdessä SEY Suomen eläinsuojelun kanssa. Tapasimme myös ministeriä ajankohtaisista asioista keskustelemiseksi marraskuussa. Lisäksi aikaisemmin syksyllä tapasimme ministerin erityisavustajaa.  

Pyrimme vaikuttamaan EU:n eläinten hyvinvointilainsäädännön sisältöihin ja siihen, että komissio julkaisisi lainsäädäntöesityksensä luvatussa aikataulussa. 

Euroopan parlamentissa järjestettiin eurooppalaisen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen julkinen kuuleminen, jossa aloite sai vahvaa kannatusta europarlamentaarikoilta. Toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs oli mukana kuulemisessa.  

Eläinoikeusraportti, turkisgallup ja mielenosoitus 

Julkaisimme uuden Eläinoikeusraportin ja järjestimme Oodissa lokakuun alussa Eläinoikeusraportin julkaisutilaisuuden. Jaoimme Eläinoikeusraportin kaikille kansanedustajille ja suomalaisille mepeille. Jaoimme myös kaikille uusille kansanedustajille viime vuonna julkaistun niin kutsutun turkistarhauksen exit-raportin. 

Julkaisimme jälleen turkisgallupin yhdessä Oikeutta eläimille -järjestön kanssa: Nykymuotoista turkistarhausta vastustaa 83 % kansalaisista, ja täyskiellon kannatus kasvanut 11 prosenttiyksikköä. 

Animalia-media selvitti marraskuussa Ruokavirastolta ja maa- ja metsätalousministeriöltä turkistarhojen lintuinfluenssaepidemian torjuntaan käytettäviä varoja. Saatujen tietojen mukaan valtion kulut nousevat miljooniin euroihin jo kuluvan vuoden aikana. 

Animalia sekä yli 30 muuta eläinjärjestöä tekivät marraskuussa Euroopan oikeusasiamiehelle kantelun, jossa todetaan, että Euroopan komissio on jättänyt noudattamatta antamaansa sitoumusta tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltämisestä. Kantelua ennen järjestöt olivat lähettäneet komissiolle kirjeen, jossa vaadittiin annetun sitoumuksen noudattamista. 

Animalia järjesti marraskuussa yhdessä muiden järjestöjen kanssa Ulos häkeistä -mielenosoituksen, jossa kokoonnuttiin eduskuntatalon eteen vaatimaan turkistarhauksen kieltämistä. Satoja ihmisiä kerännyt mielenosoitus marssi puheiden pitämisen jälkeen eduskuntatalolta Senaatintorille. 

Animalia yhdessä Oikeutta eläimille -järjestön sekä kansainvälisen Fur Free Alliancen kanssa järjesti marraskuun lopussa eduskunnassa keskustelutilaisuuden turkistarhauksen alasajosta Suomessa. Tilaisuudessa esiteltiin puolueille kansainvälisiä esimerkkejä turkistarhauksen lakkauttamisesta, Animalian tuottamaa selvitystä turkistarhauksen lakkauttamisesta Suomessa sekä kuultiin puolueiden kannanottoja turkistarhauksen kieltämiseen. Fur Free Alliance luovutti tilaisuudessa kansanedustajalle ja eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtajalle Jenni Pitkolle kirjeen, jossa se vetoaa eduskuntaan turkistarhauksen lakkauttamiseksi Suomessa.   

7.12.2023 tiedotimme EU-komission vastauksesta Fur Free Europe -kansalaisaloitteeseen. Komissio harkitsee turkistarhauksen kieltämistä, mutta se jää odottamaan Euroopan elintarvikeviraston EFSA:n raporttia ennen päätöstään. 

Neuvottelukuntatyöskentelyä, tapaamisia ja postia kansanedustajille 

Animalia osallistui syksyn aikana tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kokouksiin (2 kpl), tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnan kokouksiin (2 kpl) ja yhteen seura- ja harrastuseläinten neuvottelukunnan kokoukseen.  

Jätimme lausunnon hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi Metsähallituksen erävalvonnasta annetun lain, metsästyslain 89 §:n ja kalastuslain 108 §:n muuttamisesta. Jätimme lausunnon myös valtioneuvoston asetuksesta eläimille tehtävistä toimenpiteistä ja keinollisesta lisäämisestä. Teimme myös susilausunnon Euroopan komissiolle syyskuussa. 

Lähetimme päättäjille jälleen informatiivisia vaikuttajakirjeitä (syksyn aikana 4 kpl). Niissä käsiteltiin lintuinfluenssaepidemiasta Suomen turkistarhoilla, turkistarhausalan syöksykierrettä ja muita ajankohtaisia asioita eurobarometristä EU-politiikkaan. Lisäksi Animalia kävi eduskunnassa kertomassa lintuinfluenssatilanteesta. Kirjeiden lisäksi Animalia lähettää kansanedustajille tiedotteita. 

Animalian vaikuttamistyö onkin näkynyt kansanedustajien käyttämissä argumenteissa: esimerkiksi eduskunnassa käydyissä turkistarhausta koskevissa keskusteluissa on moni kansanedustaja hyödyntänyt Animalian tuottamaa tietoa. 

Syksyn aikana Animalia on tavannut puolueiden edustajia ja pyytänyt heitä edistämään eläinten oikeuksia tulevissa europarlamenttivaaleissa. Seuraavat europarlamenttivaalit järjestetään 9.6.2024. Tapasimme perussuomalaisia, vasemmistoliittoa, vihreitä, kokoomusta ja SDP:tä.   

Joulukuussa julkaisimme vielä presidenttiehdokkaille suunnatun eläinpoliittisen kyselyn, jossa he pääsivät kertomaan näkemyksensä eläinten oikeuksien edistämisestä.

Kevään vaikuttamistyön raportin voit lukea täältä.

Tiina Ollila
kampanjavastaava

Ajankohtaista Animaliasta