EU-komissio petti turkiseläimet – komissio siirtää päätöstä turkisalan kieltämisestä eteenpäin 

EU-komissio harkitsee turkistarhauksen kieltämistä, mutta se jää odottamaan Euroopan elintarvikeviraston EFSA:n raporttia ennen päätöstään. 

EU-komissio antoi tänään vastauksensa Fur Free Europe -kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan turkistarhauksen sekä turkistuotteiden myynnin kieltämistä Euroopan unionissa. Komissio ilmoitti vastauksessaan, että se harkitsee mahdollisuutta turkistarhauksen ja turkistuotteiden myynnin kieltämiseen EU:n alueella. Kansalaisaloitteen allekirjoitti 1,5 miljoonaa EU-kansalaista. 

Komissio jää kuitenkin odottamaan Euroopan elintarvikevirasto EFSA:n turkiseläinten hyvinvointia koskevan tieteellisen raportin tuloksia ennen lopullista päätöstä. EFSA:n tulee julkaista raporttinsa maaliskuuhun 2025 mennessä. Tämän jälkeen komissio tulee tekemään oman päätöksen maaliskuuhun 2026 mennessä. 

Fur Free Europe -kansalaisaloitetta Suomessa ajaneet järjestöt Animalia, Oikeutta eläimille ja SEY Suomen eläinsuojelu ovat pettyneitä komission vastaukseen. Järjestöjen mielestä EFSA:n raportin odottaminen ei olisi tarpeellista, sillä jo nyt on olemassa huomattava määrä tieteellistä näyttöä siitä, että turkiseläimet eivät voi turkistarhoilla toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Järjestöjen mielestä aikataulu päätösten tekemiselle on kohtuuttoman pitkä, sillä se tarkoittaa vuosien lisäkärsimyksiä turkistarhojen eläimille. 

Vastauksessaan komissio totesi lisäksi, että se aikoo selvittää turkistarhauksen vaikutuksia eläinten hyvinvointia laajemmin. Selvitykseen tulevat turkistarhauksen yhteiskunnalliset, ympäristönsuojelulliset sekä terveysturvallisuuteen liittyvät vaikutukset. Turkistarhauksen aiheuttama pandemiariski, kuten koronaviruksen ja lintuinfluenssan leviäminen turkistarhoilla, on myös komission keskeinen huolenaihe. Komissio tulee myös harkitsemaan minkkien lisäämistä EU:n vieraslajilistalle. 

EU:ssa on jo 20 jäsenvaltiota, jotka ovat kieltäneet turkistarhauksen tai tiukentaneet huomattavasti turkistarhaukselle asetettuja vaatimuksia eläinten hyvinvoinnin ja terveysriskien takia. EU-kansalaiset ja eri maiden hallitukset tiedostavat yhä paremmin turkistarhauksen eettiset ja ympäristönsuojelulliset ongelmat, mikä on johtanut turkistarhauksen kieltämiseen ja rajoittamiseen lukuisissa jäsenmaissa. 

EU-komission päätös ja tulevat selvitykset voivat merkitä askelta kohti turkistarhauksen lopettamista Euroopan unionissa. Tästä huolimatta vastaus on pettymys eläinjärjestöille ja kansalaisaloitteen allekirjoittajille: todisteita turkiseläinten kärsimyksistä on jo riittävästi saatavilla, ja niiden perusteella komission olisi pitänyt kyetä kieltämään turkistarhaus jo nyt.  

Vastikään julkisuuteen tulleet kuvat ja videot kuuden eri EU-maan turkistarhoilta osoittavat, että eläinten hyvinvoinnissa on pahoja puutteita jokaisessa turkistarhausta vielä harjoittavassa maassa. Ahtaat häkit, käytöshäiriöt, kannibalismi, eläinten huono hoito saavat vielä jatkua osassa EU-maita. EU-maissa on jäljellä noin 1 000 turkistarhaa, joista noin 400 sijaitsee Suomessa. Suomen lisäksi ainoastaan Puolassa ja Kreikassa tarhataan turkiseläimiä merkittävässä määrin. 

Lisätiedot: 

Heidi Kivekäs 
Animalia 
toiminnanjohtaja 
050 384 5072 
heidi.kivekas@animalia.fi 

Kristo Muurimaa 
Oikeutta eläimille 
kampanja- ja viestintävastaava 
044 722 33 52 
kristo.muurimaa@oikeuttaelaimille.fi 

Kati White 
SEY Suomen eläinsuojelu 
toiminnanjohtaja 
050 371 2740 
kati.white@sey.fi 

Kuva: Jo-Anne McArthur / The Ghosts In Our Machine / We Animals Media

Ajankohtaista Animaliasta