Lintuinfluenssaa jälleen uusilla turkistarhoilla – Animalia vaatii hallitusta toimimaan

Animalia kysyy avoimella kirjeellä Suomen hallitukselta muun muassa, mitä se aikoo tehdä, jotta pahimmillaan koko maailmaa uhkaava pandemia saadaan estettyä. Keskiviikkona 9.8. todettiin lintuinfluenssatartuntoja kolmella uudella turkistarhalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut Ruokaviraston pyynnöstä lausunnon, jossa se muun muassa toteaa, että varovaisuusperiaatteen mukaan korkeapatogeenisen A(H5N1) 2.3.4.4b -kehityslinjaa olevan viruksen mahdollinen kierto on estettävä minkkipopulaatioissa.

Lintuinfluenssaepidemian aikana minkeistä on löydetty PB2-E627K-mutaatio, joka vaikuttaa viruksen lisääntymiskykyyn. Mutaatio E627K on poikkeuksellisen selkeä nisäkkäisiin ja myös ihmiseen sopeutumista edistävä muutos, joka aiheuttaa erityisen riskitilanteen syksyn influenssakauden lähestyessä. Helsingin Sanomissa 9.8. tartuntatautiasioista vastaava ministeri Sanni Grahn-Laasonen totesikin, että tilanne on vakava.

Useat kansainväliset tutkijat ovat varoittaneet Suomea turkistarhauksen pandemiariskistä. Myös tartuntatauteihin erikoistuneet professori Wendy Barclay ja tutkija Thomas P. Peacock brittiläisestä Imperial College Londonista vaativat minkkitarhauksen kieltämistä pandemiariskinä. Heidän mukaansa minkkitarhaus muodostaa kaikkea muuta eläintuotantoa suuremman riskin tautipesäkkeiden syntymiselle ja tulevien pandemioiden kehittymiselle. Kirjoitus julkaistiin heinäkuussa tieteellisessä PNAS-julkaisussa.

Turkistarhaus on rajat ylittävä uhka

 
“Suomalaisesta turkistarhauksesta on tullut rajat ylittävä uhka kansanterveydelle. Odotamme nyt toimia Suomen hallitukselta. Hallituksen pitäisi kuunnella asiantuntijoita ja kieltää turkistarhaus, joka aiheuttaa riskin kansanterveydelle ja on lisäksi epäeettinen ja kuoleva elinkeino. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on siirtänyt vastuuta THL:lle ja Ruokavirastolle, jotka eivät voi tällaisia päätöksiä tehdä. Essayah myös kommentoi, että kuluttajat itse kulutuskäyttäytymisellään vaikuttavat elinkeinon tulevaisuuteen. Suomalaiset eivät kuitenkaan turkiksia käytä, vaan lähes kaikki turkikset myydään ulkomaille. Suomalaisista 80 % vastustaa nykymuotoista turkistarhausta”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Animalia on kysynyt avoimella kirjeellä Suomen hallitukselta ja erityisesti pääministeri Petteri Orpolta sekä sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasoselta:

  • Mitä aiotte tehdä, jotta pahimmillaan koko maailmaa uhkaava pandemia saadaan estettyä?
  • Erityisesti minkkien on todettu aiheuttavan suuren riskin viruksen muuntumisesta ihmisiin tarttuvaksi. Miksi hallitus ei ole käsitellyt turkistarhauksen kieltämistä poliittisella tasolla, vaikka se aiheuttaa merkittävän kansanterveydellisen uhan?
  • Ainoa kestävä tapa sekä eläinten, turkistarhaajien että kansanterveyden kannalta on aloittaa turkistarhauksen lakkauttamisen valmistelu myös Suomessa. Aikooko hallitus tarttua tähän?

Todennäköisyys viruksen tarttumiseksi ihmiseen lisääntyy, kun virus sopeutuu nisäkkäisiin. THL:n mukaan aihe on merkityksellinen myös Suomen ulkopuolella, sillä myös kansainväliset terveysviranomaiset pelkäävät nisäkäsadaptaation johtavan pahimmassa tapauksessa uuteen pandemiaan. THL:n kanta onkin, että lintuinfluenssa aiheuttaa kansanterveydellisen riskin. Lintuinfluenssan leviämisessä ja muuntumisessa turkistarhat ovat keskeinen tekijä. Lintuinfluenssatartuntoja on löydetty jo 24 turkistarhalta. Tarhoista 16 sijaitsee Kaustisella.

Animalian avoin kirje hallitukselle.

Lisätietoja:

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Lähteet:

THL: Lausunto riskinhallintatoimenpiteistä ihmisten terveyden suojelemiseksi korkeapatogeenisen lintuinfluenssan aiheuttamassa turkistarhojen epidemiassa

Lindh et al. Highly pathogenic avian influenza A(H5N1) virus infection on multiple fur farms in the South and Central Ostrobothnia regions of Finland, July 2023

Thomas P. Peacock & Wendy S. Barclay: Mink farming poses risks for future viral pandemics

Ruokavirasto, lintuinfluenssa Suomessa. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/

Animalia: Suomalaisista 80 % vastustaa nykymuotoista turkistarhausta