Kansainvälinen Fur Free Alliance Suomessa – vetoaa eduskuntaan turkistarhauksen kieltämiseksi

Suomen turkistarhaukseen liittyvä keskustelu, lintuinfluenssaepidemia turkistarhoilla ja useat lakialoitteet turkistarhauksen kieltämiseksi tekevät Suomesta kiinnostavan kohteen kansainvälisen turkistarhauksen vastaisen verkoston Fur Free Alliancen vierailulle.

Vierailulla Fur Free Alliance ja sen suomalaiset jäsenjärjestöt Animalia ja Oikeutta eläimille järjestävät eduskunnan Kansalaisinfossa tilaisuuden, jossa keskustellaan eurooppalaisesta kehityksestä, joka vie kohti turkistarhattomuutta myös Suomessa.

Fur Free Alliance luovuttaa tilaisuudessa eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtaja Jenni Pitkolle kirjeen, jossa se vetoaa eduskuntaan turkistarhauksen lakkauttamiseksi Suomessa.

”Nyt kun Suomi on viimeisiä turkistarhauksen sallivia ja sitä harjoittavia maita Euroopassa, kansainvälinen huomio tulee jatkossa kohdistumaan entistä enemmän Suomeen. Tähän vaikuttaa myös se, että lintuinfluenssan leviäminen suomalaisilla turkistarhoilla herättää ympäri maailmaa huolta uudesta pandemiasta. Koska tarhaus työllistää Suomessa hyvin vähän ihmisiä, sen lopettamiselle olisi nyt hyvä hetki”, sanoo Fur Free Alliancen puheenjohtaja Joh Vinding.

Suomen otettava mallia entisten turkistarhauksen suurmaiden ratkaisuista

Fur Free Alliance, Animalia ja Oikeutta eläimille haluavat tuoda esiin, kuinka siirtymä pois turkistarhauksesta on hoidettu tarhauksen entisissä suurmaissa Norjassa ja Alankomaissa ja mitä Suomi voisi oppia näistä tapauksista. Tilaisuudessa tarjotaan päättäjille ja medialle mahdollisuus keskustella vaihtoehdoista.

“Turkistarhaus on kymmenistä miljoonista veroeuroista huolimatta historiallisen suurissa talousvaikeuksissa. On täysin päättäjien käsissä, annetaanko alan romahtaa hallitsemattomasti vai hoidetaanko siirtymä hallitusti ja kestävästi. Päättäjillä on käytettävissään toimintamalleja entisistä isoista turkistarhaajamaista sekä professori Eija Vinnarin ns. turkistarhauksen exit-raportti”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

“Materiaali Suomesta ja muista tarhausmaista osoittaa sen, ettei suomalainen turkistarhaus erotu ainakaan edukseen muiden maiden tarhauksesta. Suomalaisten turkiseläinten parempaan elämänlaatuun ja elinolosuhteisiin on vaikeaa enää vedota. Turkistarhaus on kaikkialla maailmassa epäeettistä”, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön viestintä- ja kampanjavastaava Kristo Muurimaa.

Norjan parlamentti hyväksyi turkistarhauksen kieltävän lain vuonna 2019. Norjassa turkistarhauksen oikeudenmukaista siirtymää tuetaan rahallisella kompensaatiolla, siirtymätukiohjelmalla sekä uudelleentyöllistymisavustusjärjestelmällä.

Alankomaissa kiellettiin kettujen ja chinchillojen tarhaaminen vuonna 2008 ja minkkitarhaus vuonna 2013. Maa oli tuolloin maailman kolmanneksi suurin nahkojen tuottaja Tanskan ja Kiinan jälkeen. Alankomaissa turkistarhauksen oikeudenmukaista siirtymää on tuettu purkamis- ja muuntamistuella, covid-19-pandemiaan liittyvällä turkiseläinten lopettamiskorvauksella, tarhauskiellon aikaistamiseen liittyvällä kompensaatiojärjestelyllä sekä uudelleentyöllistymisavustusjärjestelmällä.

Lisätiedot tapahtumasta ja tarkempi ohjelma.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Heidi Kivekäs

toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072

heidi.kivekas@animalia.fi

Kristo Muurimaa
kampanja- ja viestintävastaava, Oikeutta eläimille 

puh. 044 722 3352

kristo.muurimaa@oikeuttaelaimille.fi

Kuva: Andrew Skowron / We Animals Media