Eläinten oikeuksien edistysaskeleita vuonna 2021

Vuonna 2021 eläinten oikeuksissa saavutettiin edistysaskeleita lukuisissa asioissa. Esimerkiksi häkki- ja turkiskiellot etenivät maailmalla, Suomessa turkistarhojen määrä väheni ja kasvisruuan suosio kasvoi. Animaliassa vietettiin juhlavuotta ja tehtiin ahkeraa vaikuttamistyötä. Kokosimme tähän juttuun vuoden kärkikohtia.

Animalia täytti 60 vuotta

Vuosi 2021 oli Animalian juhlavuosi, kun Animalia täytti 60 vuotta maaliskuun 22. päivä. Järjestimme muun muassa maaliskuussa juhlavuosiwebinaarin, jossa julkaisimme Suomen ensimmäisen eläinoikeusraportin. Lisäksi järjestimme joulukuussa juhlaseminaarin, jonka teemana oli ruuantuotannon tulevaisuus.

Animalia julkaisi Eläinoikeusraportin sekä -gallupin

Animalia julkaisi Suomen ensimmäisen Eläinoikeusraportin sekä eläinoikeusgallupin. 85 % suomalaisista on sitä mieltä, että eläinten tulisi voida toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. 80 % suomalaisista haluaa tuotantoeläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista. 74 % suomalaisista ajattelee, että eläimillä on oikeuksia ja eläinten itseisarvo tulisi kirjata lakiin.

Eläinten hyvinvointilain luonnos annettiin lausunnoille

Uuden eläinsuojelulain eli eläinten hyvinvointilain luonnos annettiin lausunnoille. Lakia on valmisteltu jo yli 10 vuotta, jonka aikana Animalia on tehnyt tiiviisti vaikuttamistyötä.

Animalian panostukset vaikuttamistyöhön toivat tuloksia eläinlakineuvotteluissa. Selkeitä voittoja esitysluonnoksessa on emakkohäkkien asteittainen kielto. Se on olennainen muutos matkalla kohti eläintuotannon häkittömyyttä. Hallitusohjelman kirjaus tiineytyshäkkien kiellosta sai rinnalleen myös uusien porsitushäkkien rakentamisen kiellon, joka on iso työvoitto. Emakoiden häkit ovat julma pitomuoto, joka estää emakoiden liikkumisen käytännössä kokonaan lähes puolet eläimen elämästä.

Samoin voittoja olivat uusien parsinavetoiden rakentamisen kielto sekä ulkoilutilan kirjaaminen osaksi pihattonavetoiden investointitukia. Käytännössä kaikki uudet pihattonavetat hakevat tätä tukea, eli muutos koskee jatkossa lähes kaikkia lypsylehmiä. Suomeen oli aiemmin syntymässä tilanne, jossa parsinavetoiden poistumisen myötä nautojen ulkoilu voisi jäädä kokonaan historiaan, sillä pihattonavetoissa tällaista oikeutta ei ollut. Animalia on pitänyt jaloittelutavoitetta aktiivisesti esillä kaikissa tapaamisissaan hallitus- ja oppositiopuolueiden kanssa, ja se on kantanut hedelmää.

Luonnoksessa on kuitenkin edelleen paljon korjattavaa, ja Animalia ajaa siihen edelleen merkittäviä muutoksia.

Eläinten oikeudet myötätuulessa Euroopassa

Euroopan komissio sitoutui edistämään EU:n laajuista häkkikasvatuskieltoa End the Cage Age -kansalaisaloitteen myötä. Lakia häkkikasvatuskiellosta tullaan esittämään vuonna 2023. Lisäksi syyskuussa Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa Euroopan komissiota kehotetaan laatimaan toimintasuunnitelma eläinkokeiden lopettamiseksi.

Turkiskiellot etenevät maailmalla

Useat maat ottivat edistysaskeleita kohti turkittomuutta vuoden aikana. Viro kielsi turkistarhauksen, ja kielto tulee voimaan vuonna 2026. Israel kielsi turkisten myynnin joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Belgian kaikki turkistarhat päättivät lopettaa toimintansa lopullisesti. Hollannin turkistarhauskielto astui voimaan tammikuussa. Latviassa tarhauskielto hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä, jonka jälkeen sen pitää läpäistä vielä kolme lausuntokierrosta ja äänestystä.

Turkistarhojen määrä väheni Suomessa

Turkistarhojen määrä jatkoi vähenemistään Suomessa. Fifurin tilastojen mukaan vuonna 2020 Suomessa oli yhteensä 762 turkistarhaa. Tarhojen määrä on laskenut edellisvuodesta lähes 12 prosenttia ja yli 18 prosenttia vuodesta 2018. Minkkien kasvatusmäärä on pudonnut yli 44 prosenttia ja kettujen yli 37 prosenttia kahdessa vuodessa.

Turkistarhaus keskeytettiin monessa maassa koronapandemian takia

Useat maat keskeyttivät turkistarhauksen koronapandemian aiheuttaman uhan takia. Ruotsi, Tanska ja Italia kielsivät turkistarhauksen vuodeksi 2021, ja Belgian turkistarhaajat keskeyttivät minkkitarhauksen vapaaehtoisesti.

Muotialalla edistytään turkiskielloissa

Turkiskielloissa tapahtui paljon edistystä muotialalla. Italialainen muotitalo Valentino, Canada Goose ja Oscar de la Renta ilmoittivat hylkäävänsä turkikset vuoden 2022 aikana. Myös luksusmuotiyritys Kering ilmoitti, että sen mallistot lopettavat turkisten käytön syksyn 2022 mallistosta alkaen. Keringin brändejä ovat mm. Balenciaga, Bottega Veneta, Alexander McQueen, Brioni ja Saint Laurent. Lisäksi kansainvälinen muotilehti Elle ilmoitti hylkäävänsä turkikset. Ellen päätös astuu voimaan vuonna 2023.

Kasvisproteiinit valloittavat Suomessa

Kasvissyönti yleistyy vauhdilla. Kasviproteiinit ovat tällä hetkellä nopeimmin kasvava elintarvikekategoria Suomessa. Kasviproteiinien markkinat ovat kasvaneet yli kolmanneksella, ja tuotteita ostetaan vuodessa jo yli 50 miljoonalla eurolla.

Suomi sai eläinkokeettomuutta ajavan EU-kansalaisaloitteen allekirjoitusten vähimmäismäärän ensimmäisenä täyteen

Animalia on yhdessä muiden eläinjärjestöjen kanssa mukana EU:n kansalaisaloitteessa ”Save Cruelty Free Cosmetics”. Animalian ahkeran työn tuloksena Suomi saavutti ensimmäisenä EU-maana allekirjoittajien maakohtaisen vähimmäismäärän. Kaikkiaan aloitteeseen tulee saada miljoona allekirjoittajaa vuoden kuluessa. Aloitteessa vaaditaan kosmetiikan eläinkoekiellon vahvistamista ja sitovaa suunnitelmaa kaikista eläinkokeista luopumiseksi EU:ssa.

Kuva: Jonathan Pie

Elina Hietanen
eläinpoliittinen asiantuntija

Ajankohtaista Animalialta