Viro kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 alkaen

Viron parlamentti äänesti keskiviikkona 2. kesäkuuta turkistarhauksen kieltävän lakiesityksen puolesta. Kielto tulee voimaan siirtymäajan jälkeen 1.1.2026.

Huhtikuussa Viron ympäristöministeri Tõnis Mölder  kertoi kannattavansa turkistarhauksen kieltämistä eettisistä syistä. Hänen mukaansa suurin osa Euroopan unionin jäsenvaltioista joko jo kieltää tai on kieltämässä turkistarhauksen alueellaan, ja että Viro voisi liittyä näiden maiden joukkoon. Virossa on muutaman vuoden aikana äänestetty turkistarhauskiellosta kolme kertaa.

”Katseet kääntyvät nyt Suomeen, joka alkaa olla Euroopan viimeisiä turkistarhaajamaita. Kielto ei ollut mahdollinen Virossa vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt se on totta. Koronaviruskriisi on osoittanut, että muutokset alalla voivat olla nopeita. Suomessa kannattamatonta alaa on jopa tuettu verovaroin koronan varjolla, vaikka vastuullista olisi nyt lopettaa turkistarhaus hallitusti”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Myös covid-19-tapaukset maailman minkkitarhoilla ovat herättäneet keskustelua Virossa.
Virus tarttuu herkästi minkkeihin ja supikoiriin, ja mm. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA pitää minkkitarhausta uhkana kansanterveydelle. Minkkitarhaus on keskeytetty covid-19-riskin takia Ruotsissa ja Tanskassa.

Turkistarhaus on eettinen kysymys, johon Suomi ei vastaa

Covid-19-tapausten lisäksi turkisten kysynnän ja sen myötä turkisalan nopea romahdus on vauhdittanut turkistarhauskieltoja. Esimerkiksi Puolassa, joka on maailman suurimpia turkistentuottajamaita, hyväksyttiin turkistarhauksen kieltävä eläinsuojelulakiluonnos. Kielto tarvitsee taakseen vielä alahuoneen ja presidentin hyväksynnän. Norjassa turkistarhaus kiellettiin vuonna 2019 siirtymäajalla, joka päättyy 2025. Tanska kielsi kettutarhauksen vuonna 2009 siirtymäajalla, joka päättyy 2024. Saksa kiristi vuonna 2017 eläinsuojelulakiaan niin, että se lopetti turkistarhauksen kannattamattomana.

”Suomella olisi nyt kaksi isoa mahdollisuutta hypätä eurooppalaisen kehityksen kelkkaan ja ottaa kantaa turkistarhaukseen: eläinsuojelulaki ja turkisasetus. Tietääksemme pian lausunnoille tuleva eläinlaki ei tule kuitenkaan tarhaukseen puuttumaan. Turkisasetukseen taas turkisala on täysin haluton tekemään oleellisia muutoksia juuri sen vuoksi, että hyvinvointiparannukset tuovat lisäkuluja ja näin todennäköisesti lopettavat jo valmiiksi kannattamattoman toiminnan. Tarhaajille pitää nyt suunnitella kestävä siirtymä kohti muita aloja. Uudelleenkoulutuksilla ja tuilla siirtymä onnistuu sosiaalisesti kestävästi”, Kivekäs sanoo.

Turkistarhaus on kielletty jo Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Norjassa, Belgiassa, Luxemburgissa, Serbiassa, Slovakiassa, Tšekissä, Makedoniassa, Kroatiassa, Sloveniassa, Ranskassa, Unkarissa sekä Bosnia-Hertsegovinassa. Kettutarhaus on kielletty Tanskassa, Ruotsissa kettutarhaus on loppunut lakitiukennusten vuoksi. Saksassa ja Sveitsissä tiukemmat eläinten hyvinvointivaatimukset ovat lopettaneet tarhauksen.

Lisätietoja

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
heidi.kivekas@animalia.fi
Puh. 050 384 5072

Animalia: Turkistarhauskiellot maailmalla

Animalia: Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto: minkkien turkistarhaus aiheuttaa koronavirusriskin

Kuva: Loomus