Animalian kolme teesiä eläinlaista

Eläinlain luonnos on ilmestynyt. Laki on tärkein eläinten oloihin Suomessa vaikuttava laki. Nyt on tilaisuutemme muuttaa miljoonien eläinten elämä Suomessa.

Animalia esittää kolme teesiä laista. Niissä määrittelemme, miltä 2020-luvun eläinlain pitäisi mielestämme näyttää.

1. Loppu liikkumisen estäville rakenteille

Häkki on huono koti. Euroopan parlamentti äänesti kesällä 2021 häkkikiellon puolesta, ja myös Euroopan komissio on sitoutunut edistämään kieltoa. Häkit ja muut liikkumisen estävät rakenteet ovat yksiselitteisesti haitaksi eläinten hyvinvoinnille. Niinpä myös Suomen eläinlaissa pitää kieltää kaikki liikkumisen estävät rakenteet.

Tämä pitää sisällään niin emakoiden ja kanojen häkit, mutta myös parsinavetat. Lakiluonnos ottaa askeleita oikeaan suuntaan, kuten kieltää uusien porsitushäkkien ja parsinavetoiden rakentamisen, mutta jättää monia ongelmallisia eläinten pitomuotoja paikalleen.

2. Turkistarhaus historiaan

Eläinlain luonnos ei sisällä toimenpiteitä turkistarhausta koskien. Taloustutkimuksen gallup on vuodesta toiseen osoittanut, että turkistarhaus ei nauti kansalaisten hyväksyntää. Ala on eläinten kannalta kestämätön, eivätkä turkiskasvattajat ole halukkaita tekemään hyvinvointia koskevia parannuksia.

Hallituspuolueista kolme viidestä vastustaa turkistarhausta, joten nyt on aika tehdä päätös kiellosta.

3. Ei takapakkia

Lakiluonnos sisältää paljon hyvää, mistä on pidettävä kiinni. Porsaiden kirurgisen kastraation kielto korjaisi tärkeän ongelman nykylaissa. Parsinavetoita ja emakkohäkkejä koskevat uudet rajoitukset ovat oleellisia, vaikka eivät menekään tarpeeksi pitkälle. Myös pihatossa elävien nautojen ulkoilun mahdollistaminen on tärkeä parannus. Emme hyväksy näiden saavutusten perumista, kun lakia käsitellään.

Mitä voit tehdä?

Kirjoita

Animalia on käynnistänyt Kirjoita kansanedustajalle -kampanjan, joka kannustaa eläinten ystäviä vaatimaan lakiin tärkeitä muutoksia. Kampanjaan osallistumisohjeet löytyvät täältä.

Tue

Tue vaikuttamistyötämme. Eläinlain luonnoksessa saavutetut ulkoilua ja häkkien käytön rajoittamista koskevat parannukset ovat osin Animalian pitkäjänteisen työn seurausta. Auta meitä saavuttamaan lisää voittoja lahjoittamalla!

Seuraa

Animalia seuraa lain käsittelyprosessia tarkasti, vaikuttaa päättäjiin ja kertoo seuraajilleen, missä kohdissa on oleellista toimia. Mikäli haluat pysyä perillä tärkeistä eläinasioista, tilaa Animalian uutiskirje alla olevalla lomakkeella.