Kirjoita kansanedustajalle ja auta – eläinlaissa on annettava eläimelle parempi koti

Jokaisella eläimellä on oikeus hyvään elämään. Siksi turkistarhaus, emakkohäkit ja parsinavetat pitää kieltää eläinlaissa poikkeuksetta. Pitopaikka on eläimen koti.  

Marraskuussa 2021 julkaistu lakiluonnos eläinten hyvinvoinnista on puutteellinen. Vaikka luonnoksessa on parannuksia aiempaan, kuten uusien porsitushäkkien ja parsinavetoiden kieltäminen, on siinä silti paljon korjattavaa. Eläinten liikkumista ja ympäristön tutkimista rajataan edelleen vakavasti verkkopohjahäkeillä ja liikkumisen sekä ulkoilun estämisellä.  

Eläimen pitopaikka on sen koti. On meidän vastuullamme, että eläinten kodit tyydyttävät lajityypilliset käyttäytymistarpeet.  

Näin voit auttaa: kirjoita kansanedustajalle! 

Kehotamme sinua, eläinten ystävä, kirjoittamaan omalle kansanedustajallesi eläinlaista. Kansanedustajien tulee kantaa vastuunsa ja muuttaa lakiluonnosta niin, että lajityypilliset käyttäytymistarpeet pääsevät toteutumaan.  

Tämä tarkoittaisi, että lakiluonnokseen lisätään ainakin nämä kaikkein keskeisimmät vaatimukset:  

  • Turkistarhauksen täyskielto.  
  • Vanhojen parsinavetoiden käyttökielto.  
  • Ulkoiluoikeus kaikille lypsylehmille.  
  • Vanhojen porsitushäkkien käyttökielto.  
  • Rauhoitus, puudutus ja tehokas kivunhoito kivuliaisiin toimenpiteisiin.  
  • Kirjaus porsaiden kirurgisesta kastraatiosta luopumiseksi mahdollisimman nopeasti.
  • Tiineytyshäkkien kiellon siirtymäaikaa on lyhennettävä.
  • Verkkopohjaisten häkkien käyttökielto.
  • Oikeus jatkuvaan sulaan juomaveteen pysyvässä pitopaikassa.  

Lisäksi laissa on pidettävä kiinni kaikista sinne nyt kirjatuista parannuksista, kuten uusien porsimishäkkien ja parsinavetoiden kiellosta, jalostuksen tiukennetuista vaatimuksista ja delfinaarioiden kiellosta.

Suomalaisista 85 % on sitä mieltä, että kaikkien eläinten tulee voida toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Nykymuotoista turkistarhausta vastustaa 73 %. Tämän mielipidetiedon tulee näkyä myös eduskunnan päätöksissä.  

Pyydämme, että kysyt kansanedustajaltasi omin sanoin, miten hän varmistaa, että lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttaminen mahdollistuu uudessa eläinlaissa kaikille eläimille. Voit käyttää hyödyksesi yllä olevia tietoja.   

Listan nykyisistä kansanedustajista ja heidän sähköpostiosoitteensa löydät Eduskunnan sivuilta.

HUOM: On tärkeää, että et kopioi koko yllä olevaa tekstiä sellaisenaan. Muotoilethan kirjeesi itse. Siten siitä tulee vakuuttavampi. Voit käyttää apuna eläinlakitavoitteita ja galluptietoja sellaisinaan.  

Eläimen pitopaikka on sen koti. Voit kertoa omasta viestistäsi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #tämäonkotini.

Jos jaat kuvan Instagramissa ja tarinoissasi, muistathan tägätä @animaliary, jotta voimme jakaa kuvasi tarinassamme.  

Kiitos, että olet mukana kanssamme tässä työssä. Teet eläinten puolesta jo paljon! Yhdessä kanssasi Animalia rakentaa maailmaa, jossa jokainen eläin arvokas omana itsenään.

Näin voit auttaa vielä enemmän: