Hei hei turkisala – muoti hylkää turkikset kiihtyvällä tahdilla

Viikon sisällä kaksi suurta luksusmuotimerkkiä on ilmoittanut jättävänsä turkisten käytön. Suomalaisten kannalta erityisen mielenkiintoista on se, että molemmat yritykset ovat olleet Saga Fursin asiakkaita. Eikö sertifiointien avulla viherpeseminen enää uppoakaan kuluttajiin?

Viime viikolla Moncler, tällä viikolla Dolce & Gabbana – uutiset turkikset hylkäävistä vaatemerkeistä ovat niin yleisiä, että laskuissa menee jo helposti sekaisin. Kuluttajien tahto ja eläinoikeusjärjestöjen työ näkyvät päätösten takana vahvasti. Yritykset ovat ymmärtäneet, että tulevaisuus on eettisessä ja kestävässä muodissa, ei eläinten hyväksikäytössä ja välinpitämättömyydessä.

Saga Furs ja muut turkisalan yritykset ovat yrittäneet pitää kynsin ja hampain kiinni asemastaan. Toimintaan on satsattu erilaisten sertifiointien ja kiertotalouspuheen avulla. Jokainen empatiaan kykenevä ihminen kuitenkin ymmärtää, ettei elämä pienessä, verkkopohjaisessa häkissä muutu miksikään, vaikka sertifikaattien määrä kasvaisi loputtomasti. Häkissä eläimet eivät voi koskaan toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Onneksi yhä useampi ihminen kyseenalaistaa myös koko eläinten hyväksikäytön oikeutuksen – vaikka häkit muuttuisivat aitauksiksi, ei eläimen tappaminen muodin takia ole millään tavalla hyväksyttävää.

Saga Furs ilmoitti viime viikolla nousuun lähteneestä välitysmyynnin arvosta. Minkinnahkojen myynti on kasvanut, mutta ketut eivät käy juurikaan kaupaksi. Lisäksi varastot ovat edelleen täynnä myymättömiä nahkoja, joten hetkellisestä noususta tuskin on suurta iloa alalle.

Nahkojen hinnannousulla on myös riskinsä: halpoja vaatteita valmistavat yritykset ovat tällä hetkellä olleet merkittävä asiakaskunta, koska turkiksia on saanut edullisesti. Kun nahkojen hinnat lähtevät nousuun, vaihtavat nämä valmistajat muihin, edullisempiin materiaaleihin. Ja kun samaan aikaan luksusmuodissa pyritään olemaan edelläkävijöitä ja jättämään aidot turkikset pois, mikä ostajaryhmä jää enää jäljelle? Eipä juuri mikään.

Nyt olisi viimeiset hetket ajaa turkisala hallitusti alas myös Suomessa. Siten alalle tällä hetkellä työllistyvät saisivat siirtyä muihin ammatteihin ilman äkillisiä taloudellisia ongelmia. Muuten käy kuten virikehäkeissä kananmunia tuottaville – ostajat kaikkoavat, ja yrittäjät jäävät valtavan velkataakan alle myymättömien kananmuna- tai turkiskasojensa kanssa. Turkisalan onkin turha sanoa, etteivät romahduksen merkit olisi olleet näkyvissä jo pitkään. Suomalaisista yli 70 prosenttia vastustaa nykymuotoista turkistarhausta eli kansa on mielipiteensä kertonut – vain päättäjien uskallus enää puuttuu.

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija

Ajankohtaista Animalialta