Lukuvinkit eläinten puolesta

Kiitos, kirjastot ja kirjastolaiset! Helmet-kirjastot eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kirjastopalvelut kokosi eläinoikeusaiheisen lukuvinkkilistan kesään. Valitsimme listalta omat suosikkimme. Mitä teoksia pääsisi sinun listallesi?

Lukuvinkit eläinten puolesta. Kuvaan on editoitu kolmen kirjan kannet, ja ne on numeroitu.

1) Salla Tuomivaara: Syötävät koirat ja sympaattiset siat – eläinten kohtaamisesta (Into 2019)

Kirjoittaja kertoo kohtaamisistaan eläinten kanssa niin pekingiläisellä koiratarhalla ja suomalaisessa teurastamossa kuin sappikarhujen turvakodissa Sichuanissa ja omassa lapsuudenkodissaan. Millaista olisi lähestyä eläintä kuin vertaistaan, mitä siitä jää mieleen? Tuomivaara on pitkän linjan eläinaktivisti, sosiologi, tietokirjailija ja myös Animalian hallituksen jäsen.

2) Mia Takula: Susien mailla (Docendo 2020)

Takula vietti kirjaa tehdessään yli 300 päivää ja 150 yötä susireviireillä telttaillen. Retkillä parasta Takulan mukaan oli saada nähdä Suomen luonnon koko kuva, eikä vain pirstaleisesti suojeltuja alueita, joilla yleensä retkeillään. Kirja edistää asiapitoista eläinoikeuskeskustelua ja rakentavaa keskustelukulttuuria. Animalia palkitsi Takulan Pro Animalia -eläinoikeuspalkinnolla työstä uhanalaisen suden puolesta viime vuonna.

3) Agustina Bazterrica: Rotukarja (Like 2019)

”Liha on lihaa, eikä ole väliä, mistä se on peräisin”. Näin alkaa maailma, jossa eläimistä ihmisiin tarttuva virus ja kiihtyvä väestönkasvu saa ihmiset syömään toisiaan. Romaani on hurjaa luettavaa, mutta sitä on vaikea päästää käsistään. Tämä kaikki kuitenkin tapahtuu jo nyt muiden eläinlajien kohdalla. Kirjailija on itse todennut, että kirjan tapahtumat voisivat hyvin tapahtua lähitulevaisuudessa.

Lukuvinkit eläinten puolesta. Kuvaan on editoitu kolmen kirjan kannet, ja ne on numeroitu.

4) Elisa Aaltola & Birgitta Walhberg (toim.): Me ja muut eläimet: Uusi maailmanjärjestys (Vastapaino 2020)

Eläinten oikeuksia käsittelevä kirjallisuus on tähän asti pitkälti keskittynyt siihen, mitä kaikkea tavoissamme kohdella muita eläimiä on vialla. Me ja muut eläimet lienee ensimmäinen suomeksi julkaistu monitieteinen yritys irtautua nykytodellisuudesta ja hahmotella tulevaisuuden maailmaa, jossa muut eläimet eivät ole alisteisia ihmisten tarpeille ja haluille, vaan heidän oikeutensa, itseisarvonsa ja hyvän elämän edellytykset otetaan huomioon kaikilla elämänaloilla. 

5) Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme (Tammi 2015)

Vaikuttava romaani, jonka sivuilla nivoutuvat yhteen lasten ja eläinten oikeudet, tieteen tekemisen etiikka ja perhesuhteet. Kirjan alkuasetelma voi vaikuttaa tavanomaiselta, mutta kärsivällinen lukija palkitaan tarinalla, joka on kaikkea muuta. Olimme ihan suunniltamme -romaanista on vaikea kertoa paljoakaan ennakkoon, mutta mieleen se takuulla jää.

6) Paula Hirsjärvi, Marianna Norring & Laura Uotila: Eläinkokeet Suomessa (Into 2019)

Suomessa käydään tällä hetkellä keskustelua moniin eläinten käyttöön liittyvistä kysymyksistä. Koe-eläimet kuitenkin elävät tutkimuslaitoksissa, suljetuissa tiloissa, salassa ihmisten katseilta. Koe-eläinten yhteiskunnallinen merkitys on kiistaton, mutta siihen nähden niiden asemaa koskeva julkinen keskustelu on hiljaista. Yksi kirjan tekijöistä, Laura Uotila, työskentelee Animalian eläinsuojeluasiantuntijana.

Tutustu myös näihin:

  • Animalia-lehti
    ”Animalia on julkaisu, jonka toivoisin tulevan kaikkien Suomen suurien tiedotusvälineiden toimituksiin ja josta toivoisin myös valtamedioiden poimivan mahdollisimman ahkerasti uutisaiheita omaan käyttöönsä.” — Risto Isomäki perustelee, miksi valitsi Animalia-lehden vuoden 2020 Laatulehti-kilpailun voittoon.

  • Philip Lymbery: Farmageddon – Halvan lihan todellinen hinta (Into 2018)
    Kirja on järisyttävä tutkimusmatka ruuantuotannon suljettujen ovien taakse ympäri maailman – Euroopasta Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Latinalaiseen Amerikkaan. Se herättelee meitä muuttamaan nykyisenkaltaista ruuantuotantoamme ja pyrkii löytämään ratkaisuja parempaan maatalouteen.

Lue lisää: