Vuoden eläinoikeuspalkinto Mia Takulalle työstä uhanalaisen suden puolesta

Vuoden 2020 eläinoikeuspalkinto Pro Animalia on myönnetty tietokirjailija ja dokumentaristi Mia Takulalle. Pro Animalia -palkinnolla Animalia kiittää Takulaa rohkeasta työstä erittäin uhanalaisen suden puolesta.

Mia Takulan vuonna 2020 julkaistu tietokirja Susien mailla on tärkeä puheenvuoro uhanalaisten eläinten olemassaolon puolesta. Kirja tarjoaa susista käytävään keskusteluun tarpeellista fakta- ja kokemusperäistä tietoa. Se edistää asiapitoista eläinoikeuskeskustelua ja rakentavaa keskustelukulttuuria.

Takula pitää Pro Animalia -palkintoa suurena kunniana ja tärkeänä tunnustuksena juuri nyt, kun Suomessa käydään keskustelua erittäin uhanalaisen suden kannanhoidollisesta metsästyksestä.

”Eläinoikeudellisia ongelmia ei ole ainoastaan eläintuotannossa tai koe-eläinten käytössä. On tärkeää, että eläinten oikeuksista puhutaan myös luonnonvaraisten eläinten kohdalla. Villieläinten kohteluun liittyy räikeitä epäkohtia”, Takula sanoo.

Mia Takula. Kuva Malla Juuma.

On mahdollista elää rinnakkain luonnonvaraisten eläinten kanssa

Takula vietti kirjaa tehdessään yli 300 päivää ja 150 yötä susireviireillä telttaillen. Retkillä parasta Takulan mukaan oli saada nähdä Suomen luonnon koko kuva, eikä vain pirstaleisesti suojeltuja alueita, joilla yleensä retkeillään.

”Hetket, jolloin onnistuin eläimiä visusti häiritsemättä kuulemaan susien ulvontaa, olivat sykähdyttäviä ja onnellisia. Tuli tunne, että ihmisellä on toivoa löytää harmonia luonnon, myös suden, kanssa”, Takula sanoo.

Animalia katsoo, että susi on olennainen osa suomalaista ekosysteemiä, ja sille on annettava mahdollisuus elää lajille luontaista laumaelämää. Susi on edelleen maassamme harvalukuinen ja laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

“Mia Takulan tekemä sudensuojelutyö on rauhallista retkeilyä luonnossa, luonnon tarkkailua sekä havainnointia. Sudesta ei tarvitse nostaa sen suurempaa meteliä. Kaikkien kannalta on tärkeä löytää rakentavia keinoja elää luonnonvaraisten lajien kanssa rinnakkain, olipa kyseessä susi tai jokin muu laji”, sanoo Animalian varapuheenjohtaja Sami Säynevirta.

Pro Animalia -palkinto jaetaan joka vuosi vuoden eläinmyönteisimmälle teolle. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1987. Palkinnolla Animalia haluaa antaa tunnustusta niille tahoille, jotka ovat esimerkillisellä toiminnallaan edistäneet eläinten hyvinvointia ja oikeuksia.

Edellisvuosien palkitut.

Susikuva: Kari Kemppainen
Mia Takulan kuva: Malla Juuma