Tavoitteena turkistarhaton Suomi

Tule mukaan tekemään turkistarhattomasta Suomesta totta!

Tavoitteena turkistarhaton Suomi

Tule mukaan tekemään turkistarhattomasta Suomesta totta!

Turkistarhaton Suomi voi pian olla totta

Animalian Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanja alkoi jo vuonna 2010. Nyt tavoite turkistarhattomasta Suomesta on lähempänä kuin koskaan.

Vuonna 2013 eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen turkistarhauksen lakkauttamisesta. Aika oli vihdoin kypsä uudelle aloitteelle toukokuussa 2022, ja toimme sen muiden eläinjärjestöjen kanssa entistä vahvempana – koko Euroopan unionia koskevana. Aloite ajaa koko Euroopan laajuista turkistarhauskieltoa sekä turkisten myyntikieltoa.

Nyt EU:n kansalaiset ovat näyttäneet tahtonsa: eurooppalainen Fur Free Europe -kansalaisaloite keräsi yli 1,5 miljoonaa allekirjoitusta vain 10 kuukaudessa. Euroopan komissio käsitteli aloitetta ensimmäisen kerran vuoden 2023 lopussa. Komissio suhtautui vastauksessaan turkistarhauskieltoon lähtökohtaisesti myönteisesti, mutta se haluaa teettää asiasta lisäselvityksiä ennen lopullista päätöstään. Tämän vuoksi on kriittisen tärkeää jatkaa aktiivista kampanjointia turkistarhauskiellon puolesta!

EU-kansalaisaloitteen lisäksi Animalia kampanjoi voimakkaasti omalla Turkistarhaton Suomi -kampanjallaan, jossa on luvassa useita turkistarhaukseen liittyviä isoja avauksia. Olemme muun muassa julkaisseet turkistarhauksen exit-strategian, joka paljastaa, kuinka turkistarhauksesta voidaan luopua kestävällä tavalla. Keräämme myös vetoomusta, joka vaatii Suomen hallitusta kirjaamaan turkistarhauskiellon eläinlakiin. Kampanja jalkautuu myös lukuisiin tapahtumiin. Kutsumme myös sinut mukaan Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjaan!

Auta lopettamaan julmuus

Eläimet tarvitsevat kaltaistesi ihmisten apua. Tee lahjoitus tänään, autat muuttamaan miljoonien eläinten kohtalon.

Anna lahjaksi tulevaisuus, jossa häkki ei ole kenenkään koti.

Lahjoituksen kohde

Lahjoitettava summa

Tiesitkö tämän?

  • Suomen turkistarhoilla elää vuosittain hieman yli miljoonaa kettua ja minkkiä. Lisäksi turkistarhoilla kasvatetaan hieman supikoiria.
  • Suomi on jäämässä Euroopan viimeisiksi maiksi, joissa turkistarhaukseen ei ole puututtu lainkaan. Turkisala on kuitenkin supistunut voimakkaasti myös meillä turkisvastaisuuden vuoksi: turkistarhoja on Suomessa jäljellä enää noin 400.
  • Turkistarhoilla kasvatettavilla eläimillä on tallella villien lajitoveriensa käyttäytymistarpeet: niillä on esimerkiksi tarve saalistaa, tutkia ympäristöä, piiloutua ja muodostaa sosiaalisia suhteita. Ahtaissa verkkopohjaisissa häkeissä lähes kaikkien lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttaminen estyy. Turkistarhojen eläimet kärsivät tämän vuoksi käytöshäiriöistä, kuten stereotyyppisestä käyttäytymisestä ja kannibalismista, pelkotiloista, apatiasta ja monista sairauksista.

Miten voit auttaa?

Yhdessä pystymme sankaritekoihin! Miten sinä voit auttaa tekemään turkistarhattomasta Suomesta totta? Valitse alta sopivimmat tavat auttaa!

  • Osallistu keräykseemme. Autat meitä työssämme turkistarhattoman Suomen puolesta.
  • Jaa tietoa kampanjasta ystävillesi, sukulaisillesi sekä sosiaalisen median seuraajillesi. Voit käyttää aihetunnisteita #animaliary #turkistarhatonsuomi2025 ja #furfreeeurope
  • Allekirjoita vetoomuksemme, joka vaatii turkistarhauskiellon kirjaamista eläinlakiin.
  • Kirjoita kansanedustajille ja vaadi heitä toimimaan turkistarhauksen kieltämisen puolesta.
  • Levitä tietoa kampanjasta kirjoittamalla mielipidekirjoituksia paikallislehtiin.
  • Tule Animalian tapahtumiin.
  • Osallistu Animalian paikallistoimintaan ja tule kampanjoimaan kanssamme turkistarhattoman Suomen puolesta!
  • Järjestä tapahtuma tai jaa esitteitä. Pyydä lisätietoa ja tilaa esitteitä vapaaehtoiskoordinaattori Kanerva Pelliltä: kanerva.pelli@animalia.fi.

Tavoitteemme

Turkistarhalta pelastettu sinikettu nukkuu maassa.

Turkistarhaus kielletään Suomessa

Vapaa minkki kurkistaa kivien lomasta.

Turkistarhaus kielletään koko EU-alueella

Turkistuotteiden myynti kielletään EU:ssa

Ajankohtaisia kampanjauutisia

Sivun kuvat Scott Walsh, Laura Uotila, Andrew Skowron, Derek Nauls