Allekirjoita vetoomus: turkistarhauskielto nyt!

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee turkisasetusta, joka ei paranna minkkien, kettujen ja supikoirien oloja. Turkisasetuksessa on kyse kosmeettisista parannuksista, joilla vain pitkitetään eläinten kärsimyksiä.

Allekirjoita vetoomus ja yhdy vaatimukseemme: Turkisasetusta ei pidä hyväksyä, vaan turkistarhauskielto on kirjattava eläinten hyvinvointilakiin. Vaadimme, että turkistarhaus tulee lakkauttaa Suomesta mahdollisimman pian. Vetoomus luovutetaan hallitukselle turkisasetuksen lausuntokierroksen aikana.

Vetoomuksessa on jo yli 20 000 nimeä. Lisää omasi!

Allekirjoita vetoomus
Kenttä vaaditaan
Kenttä vaaditaan
Kenttä vaaditaan Sähköposti on virheellinen

* Merkityt kentät vaaditaan. Tietojasi käsitellään tietosuojaselosteemme mukaisesti

Vetoomus turkistarhauksen kieltämiseksi

Turkisasetus on ristiriidassa eläinten hyvinvointilain kanssa. Laissa sanotaan muun muassa seuraavasti: 

1. Uuden lain tarkoituksena on edistää eläinten hyvinvointia ja suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta. Turkistarhaus ei edistä eläinten hyvinvointia vaan aiheuttaa ketuille, supikoirille ja minkeille paitsi haittaa, myös voimakasta stressiä.  

2. Lain tarkoituksena on myös lisätä eläinten kunnioitusta ja hyvää kohtelua. Eläinten pitäminen verkkopohjaisissa häkeissä syntymästä kuolemaan ei ole eläinten kunnioittamista. 

3. Eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä eikä niiden hyvinvointia saa tarpeettomasti vaarantaa. Turkisten tuottaminen ei ole välttämätöntä. Turkistarhaus aiheuttaa eläimille kipua ja kärsimystä. 

4. Tuotantoeläimenä, seura- ja harrastuseläimenä, sirkuseläimenä ja kiertävässä eläinnäyttelyssä saa pitää vain sellaisia eläimiä ja eläinlajeja, joiden pito voidaan saatavilla olevan tieteellisen tiedon ja käytännön kokemuksen perusteella järjestää niin, että eläimillä on mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, lepoon, kehon huoltoon, ravinnon etsintään ja muuhun vastaavaan toimintaan sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan ja että eläinten fysiologiset tarpeet voidaan tyydyttää. Turkistarhojen häkit eivät mahdollista liikkumista, ravinnon etsintää tai sosiaalisia suhteita. Turkistarhoilla eläinten fysiologisia tarpeita ei voida koskaan tyydyttää. Eduskunta on jo vuonna 2013 hyväksynyt valiokuntamietinnön, jonka mukaan turkiseläinten hyvinvoinnin riskitekijöihin kuuluu pito-olosuhteiden yksipuolisuus, kuten virikkeettömyys ja monikäyttöisen tilan puute.  

Koskeeko uusi laki eläinten hyvinvoinnista myös turkiseläimiä?  

Ei näytä siltä. 

Me allekirjoittaneet vaadimme, että turkisasetusta ei pidä hyväksyä vaan turkistarhauskielto on kirjattava uuteen eläinten hyvinvointilakiin. Vaadimme, että turkistarhaus tulee lakkauttaa Suomesta mahdollisimman pian.   

Auta eläimiä nyt. Allekirjoita vetoomus turkistarhauksen kieltämiseksi. Allekirjoita vetoomus kettujen, supikoirien ja minkkien puolesta.  

Mikä on turkisasetus?

Valtioneuvoston asetuksessa turkiseläinten suojelusta säädetään turkistarhan yleisistä olosuhteista ja häkkien mitoista. Turkisasetuksen pienet muutokset eivät oleellisesti vaikuta eläinten elinolosuhteisiin.

Turkisasetusta ei ole vielä julkaistu, mutta tietojemme mukaan se julkaistaan pian. Asetus ei se tuo helpotusta turkistarhojen eläimille. 

Sillä aikaa, kun turkisasetus on pölyttynyt hyllyllä, turkistarhauksen vastustus on kasvanut. Suomalaisista jo 83 prosenttia vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. 

Yhä useampi maa on kieltänyt turkistarhauksen. Jo 20 EU-valtiota on kieltänyt turkistarhauksen osittain tai kokonaan. Merkittävässä määrin turkistarhausta harjoitetaan Euroopassa enää vain Suomessa, Puolassa, Kreikassa ja Liettuassa. Liettua päätti kieltää turkistarhauksen viime vuonna. Ala on Suomessakin voimakkaassa alamäessä: vain kolmessa vuodessa turkiseläinten kasvatusmäärät Suomessa ovat laskeneet lähes 60 prosenttia. 

Eläinten ystävät ovat keränneet sekä eurooppalaiseen että kansalliseen turkistarhauksen kieltämistä vaativaan kansalaisaloitteeseen nimiä. Euroopan komissio tulee tekemään päätöksen turkistarhauskiellosta EU:ssa maaliskuuhun 2026 mennessä.   

Suomessa Ruokavirasto on määrännyt lopetettavaksi lintuinfluenssatartuntojen takia noin 495 000 turkiseläintä. Hallitus on päättänyt maksaa turkistarhoille lintuinfluenssan takia korvauksia yhteensä lähes 51 miljoonaa euroa.  

Tarhauksen jatkumiselta nykyisellään puuttuu kansalaisten tuki. Turkistarhaus aiheuttaa eläimille kärsimystä. Vaadimme, että turkistarhaus tulee lakkauttaa Suomesta mahdollisimman pian. 

Sinä voit auttaa nyt. Allekirjoita vetoomus turkistarhauksen kieltämiseksi.

Kuva: Salla Tuomivaara

 

Jaa turkisvetoomus somessa!