Hallitus myönsi lisäkorvauksia turkistarhoille – summa nousee yli 50 miljoonaan

Valtioneuvostossa hyväksyttiin tänään ehdotus, joka lisää turkistarhoille lintuinfluenssan takia maksettavia korvauksia yli 44,4 miljoonalla eurolla. Yhteensä korvaussumma tulee olemaan arviolta lähes 51 miljoonaa.

Maa- ja metsätalousministeriö ehdotti valtioneuvostolle korvaussumman tuntuvaa nostoa. Ehdotus 44,4 miljoonan korotuksesta perustui Ruokaviraston arvioon korvaushakemuksiin ja eläinten arvoihin. Ruokaviraston arvio on, että korvattavaa viranomaisten lopettamista turkiseläimistä tulee valtiolle yhteensä 50,7 miljoonaa euroa, josta tähän mennessä on maksettu 6,3 miljoonaa euroa.

Animalia-media paljasti vuonna 2022, että korona-aikana valtio on tukenut turkisalan yrityksiä yli 33 miljoonalla eurolla.

”Turkisalalle on syydetty viime vuosina yhteensä yli 80 miljoonaa euroa veronmaksajien varoja, kun nämä korvaukset realisoituvat. Olen kerta kaikkiaan tyrmistynyt, että turkisalaa tekohengitetään vuodesta toiseen, kustannuksia kaihtamatta. Jos jokainen turkistarha, jolta tautia on löydetty, saisi korvauksia saman verran, summa olisi 700 000 euroa per tarha. Suurimmalla osalla Suomen turkistarhoista liikevaihto on alle 100 000 euroa, joten korvausten määrä on aivan käsittämätön”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Animalian julkaiseman professori Eija Vinnarin selvityksen mukaan vuonna 2022 turkistarhoista kahden kolmasosan liikevaihto oli suuruudeltaan 0–99 999 euroa vuodessa. Vinnarin ns. turkistarhauksen exit-raportin mukaan vain kahdessa prosentissa turkistarhayrityksistä liikevaihto oli miljoona euroa tai enemmän.

Euroopan komissio ilmaissut halunsa kieltää turkistarhaus

Animalian Kivekäs vieraili vastikään Euroopan komission kuultavana eurooppalaiseen Fur Free Europe -kansalaisaloitteeseen liittyen. Komissio on ilmaissut halunsa edistää EU:n laajuista turkistarhauskieltoa. Kivekäs toi ilmi terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaavalle komissaari Stella Kyriakidesille ja muille komission edustajille, että Suomen bioturvallisuustoimet perustuvat olettamuksiin siitä, miten lintuinfluenssa tarttuu.

“On kaksi päivänselvää syytä kieltää turkistarhaus: Tiedämme, että turkistarhaus aiheuttaa eläimille suunnatonta kärsimystä. Lisäksi se aiheuttaa globaalin pandemian riskin. Onko tämä sellainen riski, minkä olemme valmiita ottamaan?” Kivekäs kysyy.
Lintuinfluenssatartuntoja löytyi Suomesta kaikkiaan 71 tarhalta ja turkiseläimiä määrättiin lopetettavaksi lähes 500 000 yksilöä. Suomessa on jäljellä noin 400 turkistarhaa.

Valtiolle tulee kevään aikana lisää maksettavaa myös maatalouden investointituista, jotka juuri laajennettiin koskemaan lintuinfluenssan torjuntaa turkistarhoilla.
 
 
Lisätietoja:
Heidi Kivekäs

toiminnanjohtaja, Animalia

puh. 050 384 5072

heidi.kivekas@animalia.fi

Lähteet:

Animalia: Viestini EU-komissiolle: On kaksi painavaa syytä kieltää turkistarhaus

Animalia-media: Turkisala saanut koronatukea 33 miljoonaa – useat turkistarhat saaneet tukea perusteetta

Animalia-media: Lintuinfluenssaa löytyi lähes joka neljänneltä kettutarhalta

Eija Vinnari: Selvitys turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista (ns. turkistarhauksen exit-raportti)

Valtioneuvosto: Lisärahoitusta lintuinfluenssan takia lopetetuista turkiseläimistä maksettaviin korvauksiin