Viestini EU-komissiolle: On kaksi painavaa syytä kieltää turkistarhaus 

 
Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs vieraili Euroopan komissiossa mahdolliseen turkistarhauksen kieltoon liittyen. 

Olin viime viikolla vieraana eurooppalaisen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen suomalaisena alullepanijana Euroopan komissiossa. Tapaamisessa käsittelimme mahdollista EU:n laajuista turkistarhauskieltoa. Tapaaminen oli ensimmäinen, johon terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides osallistui paikan päällä. 

Fur Free Europe -kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi keräsi viime vuonna yli 1,5 miljoonaa vahvistettua allekirjoitusta ja eteni Euroopan komission käsittelyyn. Vuoden lopulla komissio antoi aloitteeseen vastauksensa, jossa oli hyvää ja huonoa.  

Hyvää: Komissio harkitsee kieltoa. Huonoa: Päätöstä ei tehty vielä, vaan komissio odottaa lisäselvityksiä. 

Lisäselvityksiin kuuluu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n raportti. Tätä aihetta sivuttiin helmikuun tapaamisessa. Me aloitteen edustajat saimme kuulla, että tarhavierailut, joita viranomaiset tekevät osana selvitystyötä, alkavat suomalaiselta turkistarhalta maaliskuun alussa. Viranomaiset tutkivat siellä sekä bioturvallisuutta että eläinten hyvinvointia.   

Nostin tapaamisessa esiin, että ajankohta on huono. Maaliskuussa suomalaisilla tarhoilla ei ole juuri eläimiä, sillä edellisvuoden eläimet on jo tapettu ja uusia pentuja ei ole vielä. Tarhat ovat muutenkin hyvin tyhjiä, sillä lintuinfluenssaepidemian vuoksi on tapettu satojatuhansia eläimiä. Saimme myös kuulla, että kohteena oleva turkistarha tullaan valikoimaan ennakkoon. Tällöin sinne on mahdollista luoda juuri sellaiset olosuhteet kuin halutaan.  

Suomen turkistarhauksen aiheuttamaan globaaliin kansanterveysuhkaan otin myös keskustelussa kantaa.  

Kerroin, että Suomen bioturvallisuustoimet perustuvat olettamuksiin siitä, mistä ja miten virus leviää turkistarhoilla. Varjotalot on ympäröitävä jatkossa verkoilla, joiden toivotaan estävän lintujen pääsy häkkirivistöihin. Todennäköisesti suojaustoimet eivät ole kuitenkaan riittävät, vaan ensi kesänä tulemme näkemään jälleen uusia tautitapauksia turkistarhoilla.  

Päätin puheenvuoroni vaatimukseen eläinten puolesta. On kaksi päivänselvää syytä kieltää turkistarhaus: 1. Tiedämme, että turkistarhaus aiheuttaa eläimille suunnatonta kärsimystä. 2. Se aiheuttaa lisäksi globaalin pandemian riskin.  

Kuinka monta syytä vielä tarvitsemme?  

Heidi Kivekäs Eurogroup for Animalsin toimistolla Brysselissä.
Eurogroup for Animalsin toimistolla Brysselissä.

Artikkelikuvassa Fur Free Europe -kansalaisaloitteen edustajia vasemmalta oikealle: Eva Laurens (Four Paws International), Bethania Malmberg (Eurogroup for Animals), Reineke Hameleers (Eurogroup for Animals), Matilda Antti (Djurens Rätt), Simone Pavesi (Lega Anti Vivisezione LAV), Heidi Kivekäs, Stephanie Ghislain (Eurogroup for Animals), Elise Fleury (Eurogroup for Animals), Mark Glover (Respect for Animals). Kuva: Agnese Marcon / Eurogroup for Animals.

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja
Lahjoita

Eläinten ainoa toivo on välittävät ihmiset. Tee lahjoitus, jotta voimme vaikuttaa ja kampanjoida näkyvästi eläinten puolesta myös jatkossa. Jokainen lahjoitettu euro on vastavoima julmuudelle.

Voit lahjoittaa myös MobilePaylla numeroon 92940 tai tekstiviestillä ANIMALIA15 numeroon 16155 (15 €).

Lahjoituksen kohde

Lahjoitus eläimille

Lahjoitettava summa