EU-kansalaiset haluavat kieltää turkistarhauksen – jo 1,4 miljoonaa nimeä kansalaisaloitteessa

Fur Free Europe -kansalaisaloite on kerännyt jo 1,4 miljoonaa allekirjoitusta. Euroopan komissio käsittelee kansalaisaloitteet, joilla on vähintään miljoona allekirjoittajaa. Suomessa allekirjoitusten keräämisestä ovat vastanneet SEY Suomen eläinsuojelu, Animalia ja Oikeutta eläimille.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on kieltää turkistarhaus ja tarhatun turkiksen myynti koko EU:ssa. Suomessa aloitteen on allekirjoittanut yli 83 000 ihmistä. Allekirjoitustahti on kiristynyt, kun turkistarhojen tuet, turkistarhaeläinten surkeat elinolot ja valvonnan pettäminen ovat nousseet viime viikkoina julkisuuteen.

Tammikuun puolivälissä Oikeutta eläimille (OE) julkaisi kuudella turkistarhalla salakuvattua materiaalia. Kuvissa ja videoissa näkyy eläimiä, jotka kärsivät märkivistä silmätulehduksista, korvavammoista, epämuodostuneista jaloista sekä vammautuneista ja vertavuotavista hännistä. Eläimillä on jalostuksella aikaansaatuja ylisuuria nahkoja. OE on tehnyt rikosilmoitukset materiaalissa esiintyvistä tarhoista.

Tammikuun lopussa puolestaan SEY Suomen eläinsuojelu paljasti tapauksen, jossa kaikki viranomaisten ongelmalliseksi tietämän turkistarhan ketut nääntyivät nälkään ja janoon, kun uusintatarkastus tehtiin vasta 21 kuukauden kuluttua. SEY teki maa- ja metsätalousministeriölle kantelun viranomaisten toiminnasta tapauksessa, mutta MMM:n mielestä kyse ei ollut varsinaisesta valvontaviranomaisten laiminlyönnistä.

– Näin ei voi jatkua. Turkistarhauksen ongelmat ovat rakenteellisia ja eläimet voivat huonosti lainmukaisestikin hoidetuilla tarhoilla. Turkiseläinten pitovaatimuksia on tuloksetta yritetty uudistaa jo 10 vuoden ajan. Tämä johtuu siitä, että eläinten hyvinvointia ja kaupallista turkistarhausta on mahdotonta toteuttaa samaan aikaan. Vaikka lähes kaikki hallituspuolueemme ja enemmistö kansasta vastustavat turkistarhausta, tarhaus jatkuu Suomessa edelleen samanlaisena vuodesta toiseen. Tämän tulee muuttua, ja muutosta haetaan nyt EU:sta, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Turkisalaa tuettu kymmenillä miljoonilla

Turkisalaa on viime vuosina tuettu kymmenillä miljoonilla euroilla. Animalian selvityksen mukaan turkisala sai vuosina 2020–-2021 yli 33 miljoonaa euroa koronatukea. Tukea oli myönnetty ehtojen vastaisesti myös turkistarhoille, jotka olivat taloudellisissa vaikeuksissa jo ennen pandemiaa. Tammikuun puolivälissä Animalian saaman tiedon mukaan turkistarhat on tarkoitus sisällyttää myös nyt käsittelyssä olevan maatalouden kustannustuen piiriin. Animalian taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 75 prosenttia suomalaisista vastustaa turkistarhauksen rahallista tukemista.

– Nyt meillä on ennennäkemätön mahdollisuus saada turkistarhaus ja tarhatun turkiksen myynti kiellettyä koko EU:ssa. Turkistarhojen mahdollinen lisätukeminen koronamiljoonien jälkeen on herättänyt epäuskoa kansalaisissa ja kansalaismielipide on todella vahvasti turkistarhauksen jatkumista vastaan. Suomi on yksi harvoista EU-maista, joka vielä sallii turkistarhauksen. Euroopan komission on hyvä tietää, että vaikka Suomi on yksi isoimpia tarhaajamaita, turkistarhauksella ei ole suomalaisten tukea, sanoo Animalian toiminnanjohtaja, kansalaisaloitteen suomalainen aloitteentekijä Heidi Kivekäs.

EU:n eläinsuojelulainsäädännön valmistelu on nyt kriittisessä vaiheessa ja turkistarhauskielto on mahdollista saada lakiin mukaan.

– EU-lakiin on jo tulossa ruoantuotantoeläinten häkkikasvatuksen kielto, ja tällä aloitteella haluamme varmistaa, että sama tulee koskemaan turkiseläimiä, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa.

Lisätiedot

Kati White
toiminnanjohtaja
SEY Suomen eläinsuojelu
p. 050 371 2740
kati.white@sey.fi

Heidi Kivekäs   
toiminnanjohtaja
Animalia   
p. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Kristo Muurimaa
Kampanja- ja viestintävastaava
Oikeutta eläimille
p. 044 722 3352
kristo.muurimaa@oikeuttaelaimille.fi  

Ajankohtaista Animaliasta