Oikeus olla äiti – eläinten oikeudet ja mahdollisuus hoivaan

Äitienpäivänä muistamme äitejämme korteilla, kukilla ja kakuilla. Mutta unohdammeko eläinten oikeuden olla äiti?

Ihmisäiti osoittaa hellyyttä halaamalla. Lehmä-äiti eli emä hoivaa vasikkaansa nuolemalla pään, niskan ja olan alueelta. Sikaäidillä eli emakolla taas on kova tarve rakentaa porsailleen pesä, jossa ne voivat leimaantua toisiinsa rauhassa. Hoiva onkin kaikille eläinäideille tärkeä tarve, ei vain ihmisille. 

Eläinten oikeudet kattavat myös oikeuden hoivaan

Lypsylehmiltä viedään yleensä mahdollisuus hoitaa omia jälkeläisiään. Maidontuotannossa emo ja vasikka erotetaan toisistaan pian synnytyksen jälkeen, vaikka luontaisesti emo vierottaisi vasikan asteittain vasta noin 8–11 kuukauden iässä. Lihaksi kasvatettavat vasikat myydään jo 2–4 viikon ikäisinä vasikkakasvattamoihin. 

Emällä on synnytyksen jälkeen voimakas tarve hoitaa vasikkaansa. Vasikalla on puolestaan tarve imeä emäänsä ja olla sen seurassa. Luontaisella hoivaamistarpeella on myös konkreettisia hyötyjä: vasikan nuoleminen nopeuttaa sekä emän että vasikan aineenvaihduntaa ja palautumista synnytyksestä. On muistettava, että lehmät tuottavat maitoa omia jälkeläisiään varten. Ternimaidon eli synnytyksen jälkeen erittyvän ensimaidon ravinto- ja vasta-aineet ovat tärkeitä vastasyntyneen vasikan terveydelle. 

Myös eläimillä on oltava oikeus olla äiti. Animalia tekee töitä sen eteen, että jokainen emo ja poikanen saisivat mahdollisuuden lajityypilliseen hoivaan. Tätä tavoitetta voit tukea esimerkiksi Animalian aineettomalla lahjalla Oikeus hoivaan.

Emakko on ahkera pesänrakentaja

Sialla on tutkitusti suuri tarve rakentaa porsailleen pesä. Luonnossa emakko rakentaisi porsimispesän suojaisaan paikkaan lehdistä, ruohosta ja oksista. Emakko pysyisi pesässä sekä sen lähettyvillä ja vieroittaisi porsaat noin 12–17 viikon ikäisinä. Tämän sijaan sikatuotannossa emakko imettää porsaita noin neljä–viisi viikkoa, jonka jälkeen porsaat vieroitetaan ja emakko pyritään saamaan uudelleen tiineeksi. 

Eläinten oikeudet tarkoittavat myös eläimen oikeutta olla emo poikasilleen. Kuvituskuvassa porsaita imemässä emänsä nisillä.
Emakko on hyvä emo porsailleen, mikäli saa siihen mahdollisuuden. Kuvituskuva.

Sikatuotannossa emakko ei yleensä pääse toteuttamaan pesänrakennustarvettaan. Sen sijaan emakko suljetaan kääntymisen estävään häkkiin tiineytyksen, synnytyksen ja imetyksen ajaksi. Tiineytys- ja porsitushäkit aiheuttavat emakolle turhautumista, stressiä ja terveysongelmia. Häkit estävät emakon kehonhoidon kuten rapsuttamisen, luonnollisen emo-porsassuhteen kehittymisen sekä muun sosiaalisen kanssakäymisen. Emakko voi joutua olemaan vuoden aikana häkissä yhteensä jopa yli neljä kuukautta. 

Jos eläin ei pääse toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistarvettaan, se alkaa voida fyysisestikin huonosti. 
Yksi Animalian päävaatimuksista uuteen eläinsuojelulakiin on se, että Suomessa kielletään emakkohäkit, eli porsitus- ja tiineytyshäkit, siirtymäajalla.  

Sikaäidillä on oikeus parempaan porsimiseen. Aineettomalla lahjalla Parempi porsiminen tuetaan sikojen hyvinvointia ja vaikutetaan siihen, että siat saisivat mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen. 
 
Ei ole yhtä ainutta tapaa olla äiti. Muistetaan äitienpäivänä kaikkia erilaisia äitejä, joilla jokaisella on omat tarpeensa hoivata jälkeläisiään. Anna äitienpäivänä lahja eläimille ja tue jokaisen eläinemon ja –poikasen oikeutta hoivaan!  

Kuvat: Getty Images

Lähteitä (muualla verkossa):

 
Animalia-media, 5.5.2020: Erilaiset äidit 
Animalia-media, 5.1.2017: Sikaemakon elämää porsitusautomaattina
Eläintieto.fi: Nauta tuotantoeläimenä

Ajankohtaista Animalialta