Minkkitarhojen koronatestaus huonolla tolalla Suomessa – kymmeniä tarhoja ei ole testattu lainkaan

Suomen turkistarhoilla on käynnissä parituskausi, joka tarkoittaa minkkien lukumäärän, ja siten tarhojen koronavirusriskin, moninkertaistumista lähiaikoina. Animalia on esittänyt huolensa Suomen minkkitarhojen koronatestauksen tilasta vastuussa oleville päättäjille ja virkamiehille.

Ruokaviraston tietojen mukaan tällä hetkellä Suomen minkkitiloista useita kymmeniä ei ole testattu lainkaan. Lisäksi testatuista tarhoista noin neljäsosa on lähettänyt vain yhden testierän eläimiä viime joulukuussa aloitetun testauksen aikana.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n mukaan minkkien turkistarhaus aiheuttaa riskin kansanterveydelle ja testausta tulisikin tehdä säännöllisesti.

“Olemme vaatineet tarhojen testaamista viime keväästä alkaen. Kyse on vakavasta tartuntataudista, joka voi mutatoitua minkkikannassa ja siirtyä muuntuneena minkistä ihmiseen. On hälyttävää, että kaikkia tarhoja ei ole vieläkään testattu. EFSA suosittaa, että testataan säännöllisesti sekä minkkejä että ihmisiä, jotka ovat eläinten kanssa tekemisissä. Suomen käytäntö tällä hetkellä on se, että turkistarhaajia on ohjeistettu lähettämään itsestään kuolleita eläimiä Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Animalia on pyytänyt Ruokavirastolta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä vastausta siihen, miten ne aikovat varmistaa minkkitarhojen koronatestauksen ja valvonnan. Animalia kysyy myös, miten ehkäistään riski siitä, että tarhaajat eivät lähetä kaikkia oireilleita minkkejä testattavaksi elinkeinonsa mahdollisen vaarantumisen vuoksi.

”Monessa maassa, mukaan lukien Ruotsissa ja Tanskassa, minkkien kasvatus on käytännössä lopetettu minkkitarhoilla levinneen koronaviruksen ja minkkitarhauksen aiheuttaman koronavirusriskin takia. Voidaan olettaa, että suomalaiset kasvattajat ovat huolissaan mahdollisten positiivisten tulosten vaikutuksesta elinkeinoon. Omavalvontaan luottaminen on tällaisessa tilanteessa riskialtista”, Kivekäs sanoo.

Suomeen tuodaan minkinnahkoja maista, joiden minkkitarhoilla on todettu koronavirusta

Tarhoilla on parhaillaan menossa minkkien parituskausi. Se tarkoittaa minkkien lukumäärän moninkertaistumista lähiaikoina, joten ajankohta on kriittinen. Animalia esittää, että kaikki Suomen minkkitilat tulisi testata covid-19-infektioiden varalta pikaisesti. Animalia esittää myös, että Suomessa pidettävien turkishuutokauppojen järjestäjän kanssa käydään läpi bioturvallisuustoimet, joita minkinnahkojen käsittelyssä noudatetaan.

Tällä hetkellä Suomeen tuodaan minkinnahkoja maista, joissa on todettu koronavirusta minkkitarhoilla. Ruokaviraston oman minkkitarhauksen zoonoosiuhkaa koskevan riskiarvion mukaan koronavirus voi elää useita päiviä minkinnahassa.

”Minkkitarhauksen koronariski on otettava äärimmäisen vakavasti. Tiedämme jo, että minkkipopulaatioissa on syntynyt uusia viruksen mutaatioita esimerkiksi Tanskassa. Suomella ei ole varaa kiihtyvän pandemian keskellä laiminlyödä tarhojen valvontaa”, Kivekäs sanoo.

Animalia on lähettänyt kyselyn perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle, maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle, Ruokaviraston turkistarhojen koronatestauksesta vastaaville yhteyshenkilöille Terhi Laaksoselle ja Tuija Gaddille sekä maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintäpäällikkö Taina Aaltoselle.

Lisätietoja

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
heidi.kivekas@animalia.fi
Puh. 050 384 5072

Ruokavirasto: Koronaviruksen zoonoosiuhka – SARS-CoV-2 ja minkkitarhat

EFSA: SARS-CoV-2 in mink: recommendations to improve monitoring

Animalia: Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto: minkkien turkistarhaus aiheuttaa koronavirusriskin

Ajankohtaista Animalialta