Animalia luovutti koe-eläinvetoomuksen – ministeri ei ehtinyt ottaa vastaan

Yli 8000 nimeä kerännyt vetoomus eläinkokeettoman tutkimuksen rahoituksen turvaamisesta luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Vetoomus haluttiin luovuttaa tiedeministeri Annika Saarikolle (kesk). Koska ministeri ei lukuisista pyynnöistä huolimatta ollut halukas tapaamaan Animalian edustajia, vetoomus toimitettiin ministeriön kirjaamoon. Animalia pitää ministerin vähäistä kiinnostusta koe-eläimiä ja eläinkokeetonta tutkimusta kohtaan osoituksena siitä, että työ koe-eläinten puolesta on entistä tärkeämpää.

”Meidät yritettiin ohjata luovuttamaan vetoomus maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajalle, vaikka kyseessä on tieteellistä tutkimusta koskeva vetoomus. Pidämme tätä valitettavana, sillä eläinkokeeton tutkimus on Suomessa erittäin laadukasta ja ansaitsee tiedeministerin huomion”, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila sanoo.

Vetoomuksessa vaaditaan vaihtoehtomenetelmien tutkimuskeskus FICAMille riittävää rahoitusta. Lisäksi vetoomus vaatii Suomea noudattamaan EU:n koe-eläindirektiivin vaatimusta vähentää koe-eläinten määrää.

”Suomalaisissa koe-eläinlaitoksissa kasvatetaan vuosittain yli 200 000 eläintä. Kivuliaiden ja haittaa aiheuttavien kokeiden lisäksi eläimet elävät ahtaissa ja virikkeettömissä tiloissa. Harva tietää eläinten suuresta määrästä, tai siitä, että kokeissa käytetään hiirien, rottien ja kalojen lisäksi myös kaneja, marsuja, koiria, sikoja, hevosia, lampaita ja kanoja”, Uotila kertoo.

Eläinkokeettomat menetelmät ovat eläinkokeita luotettavampia

Uotilan mukaan eläinkokeettomiin tutkimusmenetelmiin panostaminen parantaisi hoitojen kehittämisen tarkkuutta.

”Eläinkokeissa saadaan tietoa siitä, miten sairaus tai hoito etenee kyseisessä eläinlajissa. Tällainen tieto ei ole koskaan suoraan sovellettavissa ihmisiin. Sen takia esimerkiksi kantasoluihin perustuvat ja ihmiselimistöä ja -kudoksia mallintavat menetelmät antavat tarkempia ja sovellettavampia tuloksia. Juuri näitä FICAM kehittää laadukkaasti ja tieteellisin menetelmin. Suomessa koe-eläinlaitosten ylläpito maksaa vuodessa miljoonia euroja, kun eläinkokeettomien menetelmien kehittämiseen panostetaan minimaalisia summia”, Uotila sanoo.

Vetoomuksen luovutuksen jälkeen Animalia jatkaa vaikuttamistyötään eläinkokeiden vähentämiseksi tapaamalla poliitikoita ja käymällä julkista keskustelua aiheesta. Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotilan mukaan eläinkokeiden vähentäminen asetetaan usein virheellisesti vastakkain ihmisten terveydestä huolehtimisen kanssa.

”Meidän ei tarvitse ajatella joko tai -logiikalla että ”eläinten henki vai ihmisten terveys”. Panostamalla FICAMin kaltaisiin eläinkokeettomien menetelmien kehittäjätahoihin voimme tulevaisuudessa säästää koe-eläimet ja samalla saada entistä parempia tuloksia lääketieteellisessä tutkimuksessa”, Uotila kertoo.

Lisätietoa koe-eläimistä ja eläinkokeista:

Koe-eläimet
Koe-eläinten hyvinvointiongelmat

Mitä sinä voit tehdä?

Tue Animalian pitkäjänteistä työtä eläinkokeiden kieltämiseksi ja liity kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa sinnikään työn eläinten puolesta. Voit myös tehdä lahjoituksen koe-eläinten hyväksi.

Ajankohtaista