Koe-eläimet

Animalian tavoitteena on eläinkokeeton maailma

Suomessa käytetään vuosittain yli satatuhatta koe-eläintä. Tieteen ja tutkimuksen nimissä eläimille aiheutetaan huomattavaa kärsimystä. Koe-eläinten määrää voidaan kuitenkin vähentää eläinkokeettomilla, eettisillä tutkimusmenetelmillä, jotka ovat eläinkokeita luotettavampia, nopeampia ja halvempia.

Koe-eläimiä käyttävät pääasiassa yliopistot, lääketehtaat sekä muut yritykset ja tutkimuslaitokset. Yleisimmät koe-eläimet Suomessa ovat hiiri, kala ja rotta, mutta kokeissa käytetään myös kaneja, marsuja, koiria, sikoja, hevosia, lampaita ja kanoja. Lisäksi suomalaiset yritykset ovat teettäneet apinakokeita ulkomailla. Eläimiä käytetään koe-eläinlaitoksissa myös kasvatukseen ja sellaiseen tutkimukseen, jota ei määritellä virallisesti eläinkokeeksi.

Eläinkokeiden monet ongelmat

Eläinkokeet aiheuttavat eläimille suurta kärsimystä. Esimerkiksi kemikaalien myrkyllisyyden arvioinnissa eläimille annetaan tutkittavaa ainetta, ja joissakin tapauksissa eläin kuolee myrkytyksestä seuraaviin tuskallisiin oireisiin. Kipua tutkitaan aiheuttamalla eläimille hermovammoja ja eläimiä on valvotettu pitkiä jaksoja selvitettäessä unen puutteen vaikutuksia. Monet eläinkokeet ovat hyvin kyseenalaisia, sillä niillä tutkitaan elintasosairauksia, joita voitaisiin ehkäistä neuvonnalla. Esimerkiksi alkoholi- ja huumausainetutkimuksissa eläimistä on tehty alkoholisteja tai narkomaaneja. Myös elintarvikkeiden terveysvaikutuksia tutkitaan eläimillä.

Koe-eläinten kärsimyksiä pahentavat ahtaat ja virikkeettömät tilat. Rotat eivät useinkaan mahdu edes kurottelemaan eivätkä hiiret pysty kiipeilemään häkeissään. Kanihäkit saattavat olla niin pieniä, etteivät kanit mahdu ojentautumaan suoriksi. Koirat eivät aina pääse ulos jaloittelemaan.

Eläinkokeet ovat lisäksi erittäin epäluotettavia. Eläimet eivät sairastu moniin niistä sairauksista, joita ihmisillä esiintyy. Siksi oireet aiheutetaan eläimelle keinotekoisesti tai turvaudutaan eläinten geenimuunteluun. Tällöin sairaus kehittyy eläimelle eri tavoin kuin ihmiselle. Lisäksi ihmiselle ominaiset ravinnon ja elämäntapojen vaikutukset jäävät eläinkokeissa usein huomiotta.

Animalia toimii koe-eläinten puolesta

Animalian tavoitteena on eläinkokeeton maailma.

Animalia vaikuttaa siihen, että eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien käyttö lisääntyy koko ajan. Kampanjoimme ja vaikutamme poliitikkoihin niin Suomessa kuin EU:ssa.

Animalia ylläpitää eläinkokeettoman kosmetiikan Humane Cosmetic -standardia Suomessa. Tälle eläinkokeettoman kosmetiikan listalle pääsevät yritykset, joiden tuotteiden tai niiden ainesosien valmistuksessa ei ole käytetty eläinkokeita sovitun päivämäärän jälkeen. Yritykset sitoutuvat ulkopuolisen tahon tekemään säännölliseen valvontaan eläinkokeettomuuden varmistamiseksi. Lue lisää.

Eläinkokeetonta tutkimusta voidaan tehdä esimerkiksi kudosviljelmillä, tietokonemallien avulla sekä tekemällä tutkimusta vapaaehtoisilla ihmisillä. Suomessa vaihtoehtoisia menetelmiä kehittää Tampereen yliopiston yhteydessä toimiva vaihtoehtomenetelmäkeskus FICAM. Lue lisää.

Mitä sinä voit tehdä?

Voit tehdä jo arkisilla valinnoilla paljon koe-eläinten käytön vähentämiseksi.

Valitse vain eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja kodinpuhdistusaineita.

Kudosluovutuskortin allekirjoittamalla voit ilmaista tahtosi kudosten hyödyntämiseen tutkimuksessa niin leikkausten kuin kuolemankin jälkeen. Kudosluovutuskortin voi tilata veloituksetta Juliana von Wendtin säätiöstä (p. 0503246923 tai jvws@jvws.org).

Tilaa Eläinkokeet Suomessa -kirja tai lainaa se kirjastostasi! Kirjaan on koottu laajasti tietoa eläinkokeista ja niiden vaihtoehdoista sekä eläinkokeisiin liittyvistä eettisistä kysymyksistä.

Tue pitkäjänteistä työtä eläinkokeiden kieltämiseksi ja liity kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa sinnikään työn eläinten puolesta. Voit myös tehdä lahjoituksen koe-eläinten hyväksi.