Miksi meidän pitää puhua eläinoikeuksista, kun puhumme ilmastosta?

Eläinten oikeudet eivät ole saaneet jalansijaa ilmastokeskustelussa, vaikka eläintuotanto ja ilmastonmuutos kytkeytyvät toisiinsa.

Eläintuotanto muodostaa valtavan ilmasto-ongelman, johon poliittiset päättäjät heräävät hitaasti. Yksikään maailman maa ei ole toistaiseksi tehnyt ilmastoon pohjautuen päätöksiä eläinperäisen ruoan tuotannon vähentämisestä. Erilaisten tutkimusten, raporttien ja selvitysten työkalupakista löytyy kuitenkin sama keino: kasviperäiseen ruokailuun siirtyminen. Silti se ei näy käytännön teoissa eikä puolueiden puheenaiheissa. 

Eläintuotantoa ei huomioida tarpeeksi ilmastokriisin torjunnassa. Nykyinen ilmastokeskustelu vaikuttaa siltä, että ilmaston pelastaminen halutaan tehdä muuttamatta mitään kovin konkreettista, koska se voisi olla poliittisesti epäsuosittua. Niinpä lihankulutuksen vähentäminen ei ole kunnolla noussut keskusteluun.  

Kun eläintuotanto huomioidaan ilmastokriisin torjunnassa, se tehdään ilman eläinetiikkaa. Eläintuotantoa ollaan valmiita vähentämään vain niiltä osin kuin se kuormittaa ilmastoa raskaimmin. Eläinetiikan näkökulmasta eläintuotantoa pitäisi kuitenkin vähentää myös siksi, että se aiheuttaa kärsimystä ja riistää eläimiltä mahdollisuudet hyvään elämään. 

Eläintuotanto ja ilmastonmuutos 

Eläinlain, eli nykyisen eläinten hyvinvointilain, uudistus kesti yli 10 vuotta. Tuona aikana tuli selväksi, että eläinasiat eivät ole puolueille eikä äänestäjille kynnyskysymyksiä. Se olikin syy, miksi laista ei saatu niin hyvää kuin eläinten puolustajat toivoivat.   

Eläinpolitiikka on usein myös ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa ja varsinkin talouspolitiikkaa, vaikka ne taas eivät automaattisesti sisällä eläinpolitiikkaa. Selvää on, että eläimet jäävät sivuun tuotantoa ja taloutta painottavassa päätöksenteossa. Eläinpolitiikkaa tekevät kaikki puolueet silloin, kun äänestetään tai päätetään esimerkiksi maataloustuista, kunnan ruokahankinnoista, turkistarhauksesta tai metsästyksestä. 

Kaikki muutokset eivät tapahdu politiikan ylätasolla. Haluamme haastaa tutkijat, ympäristöjärjestöt, toimittajat ja ilmastoaktivistit ajattelemaan kriittisesti suhdettaan eläinetiikkaan ja eläinpolitiikkaan. Onko meillä eettisesti varaa unohtaa kaikkien miljoonien Suomessa kasvavien tuotantoeläinten intressit, kun “pelastamme” ilmastoa?  

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija

Kuva: We Animals Media / Benjamin Blomstedt.


Perjantaina 15.9. järjestetään kansainvälinen ilmastomarssi Helsingissä. Animalia on mukana marssilla, ja Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs puhuu tapahtumassa. Tule mukaan marssille eläinten oikeuksien puolesta! Lisätietoa Facebookissa.

Animalian uusi Eläinoikeusraportti julkaistaan 2.10.2023. Raportin fokuksessa ovat ilmaston, ympäristön ja eläinten oikeuksien leikkauspiste ja yhtenä erityiskysymyksenä broilerit ja kalat.  Raportin julkistamistilaisuus pidetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa, tervetuloa! Lue lisää tapahtumasta.