17 EU:n jäsenvaltiota kannattaa turkistarhauksen kieltämistä

Euroopan unionin jäsenmaista enemmistö kannatti EU:n maatalousministereiden kokouksessa turkistarhauksen kieltämistä EU:ssa. Maat myös haluavat, että Euroopan komissio selvittää mahdollisuutta kieltää turkistuotteiden myynti EU-markkinoilla.

Kesäkuun 26. päivänä pidetyssä maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa Itävalta, Saksa ja Alankomaat nostivat kokouksen asialistalle aloitteen, joka käsitteli turkistarhauksen kieltämistä EU:ssa. Lisäksi ne vaativat, että komissio selvittää mahdollisuutta kieltää tarhattujen eläinten turkiksista tehtyjen tuotteiden myynti- ja markkinointi.

Vaatimusta tukivat Belgia, Kypros, Liettua, Luxemburg, Slovakia, Tšekki ja Viro. Kokouksen aikana käydyssä keskustelussa aloitteen kannalle asettui lisäksi seitsemän muuta maata: Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Latvia, Malta, Ranska ja Slovenia.

Myös vuonna 2021 jäsenvaltiot vetosivat Euroopan komissioon, jotta se kieltäisi turkistarhauksen perustuen muun muassa eläinten hyvinvointiin ja eettisiin syihin.

Jäsenvaltiot vetoavat komissioon vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun eurooppalainen Fur Free Europe -kansalaisaloite toimitettiin Euroopan komissiolle. Aloite keräsi alle 10 kuukaudessa yli 1,5 miljoonaa vahvistettua allekirjoitusta. Aloitteella vaaditaan turkistarhauksen ja turkistuotteiden myynnin kieltoa EU:ssa.

”80% suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta, ja yli 82 000 suomalaista allekirjoitti Fur Free Europe -kansalaisaloitteen. Suomi on Euroopan suurimpia turkistarhausmaita, ja siksi on erityisen merkityksellistä kertoa Euroopan komissiolle, että suomalaiset eivät hyväksy turkistarhausta. On ilahduttavaa, että näin moni jäsenvaltio otti kantaa turkistarhauskiellon puolesta. Odotamme, että Euroopan komissio kuuntelee kansalaisia, tutkijoita ja jäsenvaltioita ja kieltää turkistarhauksen koko EU:n alueella”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Suurin osa EU:n jäsenmaista on jo kieltänyt turkistarhauksen kokonaan tai osittain. Tarhauksen salliminen joissakin EU-maissa kuitenkin vähentää näiden kieltojen vaikuttavuutta ja vääristää EU:n sisämarkkinoita, sillä tarhaustoimintaa voidaan jatkaa toisessa jäsenvaltiossa. Turkistarhauksen kieltämisen lisäksi on kiellettävä tarhattujen turkistuotteiden myynti EU:ssa, jotta turkiksia ei tuoda markkinoille EU:n ulkopuolelta.

Jäsenvaltiot kehottavat komissiota pitämään kiinni sitoumuksestaan ottaa eläinten hyvinvointi täysimääräisesti huomioon. Komissio on myös sitoutunut lopettamaan muiden eläinten häkkikasvatuksen, joten turkistarhauksen jatkaminen olisi epäjohdonmukaista. Villieläinten hyvinvointia ei voida taata missään olosuhteissa turkistarhoilla.

Useat tutkijat ovat myös vaatineet komissiota lopettamaan turkistarhauksen, sillä se aiheuttaa eläimille kärsimystä ja vaarantaa ihmisten terveyden. 

Lisätietoja:

Neuvoston muistio ”Ban on Fur Farming”

Fur Free Europe –kampanjasivu

Eurogroup for Animals: Animal protection organisations welcome Member States’ call for an end of fur farming in the EU at the Agriculture and Fishery Council meeting

Eurogroup for Animals: AGRIFISH: Member States call for a Fur Free Europe

Heidi Kivekäs 
toiminnanjohtaja, Animalia 
puh. 050 384 5072 
heidi.kivekas@animalia.fi 

Kuva: IStock.com / DamianKuzdak

Ajankohtaista Animalialta