Kannattamatonta turkisalaa on tuettu jo yli viidellä miljoonalla eurolla

Eläinjärjestöjen selvitysten mukaan turkisalalle on myönnetty koronan varjolla jo yli viisi miljoonaa euroa ainakin Business Finlandin, Valtiokonttorin ja ELY-keskusten kautta.

Animalia, Oikeutta eläimille ja SEY Suomen eläinsuojelu kävivät läpi turkistarhoille sekä muille turkisalan yrityksille myönnettyjä tukia koronapandemian ajalta. Lisäksi hallitus on päättänyt myöntää 48 miljoonaa euroa koronasta suoraan kärsineille alkutuotannon yrityksille. Tukea saavat myös turkisyritykset.

Turkisalan talousahdinko on kestänyt jo vuosia, joten tukien perustelu koronatilanteella on ontuvaa. Monet tukia saaneet turkistarhat ovat tehneet huomattavan tappiollista tulosta jo koronapandemiaa edeltäneinä vuosina. Eläinjärjestöjen mielestä alalle ei tulisikaan myöntää enää yhtään valtion tukea.

Saga Furs on saanut puoli miljoonaa euroa

Suurin yksittäinen summa on myönnetty Saga Furs Oy:lle, joka sai Valtiokonttorilta puolen miljoonan euron tuen. Business Finland puolestaan on myöntänyt yksittäisille turkistarhoille enimmillään 100 000 euron tukia. ELY-keskusten suorat tuet tarhoille ovat olleet tähän asti korkeintaan 10 000 euroa tarhaa kohden. Yhteensä ELY-keskukset ovat kuitenkin tukeneet turkistarhoja yli kolmella miljoonalla eurolla, sillä tukea on myönnetty yli 300 tarhalle.

”Turkistarhaus tuntuu olevan hallituksen erityisessä suojeluksessa. Olen tyrmistynyt siitä, että turkisalan lobbauksen tuloksena tappiota tekevälle, poliittisessa alamäessä oleva alalle suunnataan miljoonia euroja verovaroja. Tukien myöntäminen on myös vastoin koronaelvytyksen henkeä, sillä ne on tarkoitettu yrityksille, jotka nimenomaan koronapandemian takia ovat joutuneet vaikeuksiin. Turkistarhoista suuri osa on ollut merkittävissä talousvaikeuksissa jo vuosia ennen pandemian alkua”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Hallitus tukee alkutuotantoa 48 miljoonalla

Viime viikolla valtioneuvosto tiedotti, että se aikoo tukea maatalouden alkutuotantoa 48 miljoonalla eurolla. Lisäksi yrityskohtaisen tuen yläraja korotetaan 80 000 euroon. Tuki on tarkoitettu maatalousalalla toimiville, covid-19-pandemiasta suoraan kärsineille yrityksille. Näihin luetaan myös turkistarhat. Jos turkistarhat hakevat tukea aktiivisesti, voi niille myönnettävä tuki nousta jälleen miljoonilla euroilla.

”Hallituksessa istuu kolme puoluetta, joiden tavoitteena on turkistarhauksen kielto. Samaan aikaan nämä puolueet ovat tehneet päätöksen myöntää turkistarhoille uusia tukia. Olemme erittäin pettyneitä siihen, että joka tapauksessa kuolevaa alaa tekohengitetään koronaan vedoten, sanoo SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Animalia, Oikeutta Eläimille ja SEY vaativat, että turkisalan taloudellinen tukeminen lopetetaan välittömästi. Tukea tulee jatkossa myöntää ainoastaan sellaisille turkistarhoille, jotka ajavat sen avulla toimintansa alas.

”Vähintä, mitä olisi voinut tehdä, olisi ollut näiden tukien suuntaaminen pelkästään sellaisille turkistiloille, jotka ovat niiden avulla lopettamassa toimintansa. Taloudellisesti kannattamattoman alan pitäminen hengissä tukien avulla on väärin paitsi tarhoilla kärsiviä eläimiä kohtaan, myös kestämätöntä politiikkaa tarhaajia kohtaan. Heille tulisi reilusti osoittaa, että ala on kuolemassa ja muita vaihtoehtoja elinkeinolle täytyy etsiä”, kertoo Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa.

Lisätietoja

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Maria Lindqvist
toiminnanjohtaja (vs.), SEY Suomen eläinsuojelua
puh. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Kristo Muurimaa
kampanja- ja viestintävastaava, Oikeutta eläimille
puh. 044 722 3352
kristo.muurimaa@oikeuttaelaimille.fi