Puolan senaatti hyväksyi turkistarhauskiellon – myös Virossa kielto etenee

Puolan parlamentin ylähuone, eli senaatti, on hyväksynyt selkeällä äänienemmistöllä eläinsuojelulakiluonnoksen, joka kieltää muun muassa turkistarhauksen. Myös Virossa turkistarhauskieltoa esittävä lakialoite meni läpi ensimmäisessä kuulemisessa.

Puolassa eläinsuojelulaki etenee uudestaan alahuoneen ja sen jälkeen presidentin hyväksyttäväksi. Turkistarhauskielto tulisi näillä näkymin voimaan Puolassa vuonna 2023. Puola on maailman suurimpia turkisten tuottajamaita, joten sen mahdollinen päätös kieltää turkistarhaus on merkittävä. Virossa turkistarhauskieltoa on käsitelty parlamentissa useasti. Nyt oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun lakiesitys läpäisi ensimmäisen kuulemisen.

Turkisalan romahdus on ollut viime vuosina nopeaa, mikä on edesauttanut turkistarhauskieltojen tekemistä.

”Suuret turkistuottajamaat yksi toisensa jälkeen kieltävät tarhauksen, koska villieläinten kasvattamisen pienissä verkkopohjahäkeissä on eettisesti kestämätöntä. Harva suomalainenkaan haluaa, että Suomi pian ainoana Euroopan maana sallii turkistarhauksen. Eduskunnassa ei kuitenkaan ole äänestetty turkistarhauskiellosta sitten vuoden 2013 kansalaisaloitteen”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Puolan lakiuudistus on edennyt ripeästi. Uusi eläinsuojelulakiluonnos esiteltiin syyskuun alussa, ja alahuone hyväksyi sen muutamaa viikkoa myöhemmin. Lakiehdotuksessa kiellettäisiin muun muassa turkistarhaus, uskonnollinen teurastus ja sirkuseläimet. Senaatti teki lakiehdotukseen joitain muutoksia, joista alahuoneen pitää vielä äänestää, ennen kuin laki etenee presidentin hyväksyttäväksi. Muutoksista huolimatta turkistarhauskielto säilyi lakiehdotuksessa. Senaatin sadasta jäsenestä 76 puolsi lakiehdotusta.

Virossa 23 kansanedustajaa teki turkistarhauksen kieltävän lakialoitteen kesäkuussa 2020. Laki kieltäisi läpi mennessään turkistarhauksen maassa 1.7.2023. Virossa on jäljellä kaksi kettutarhaa ja 15 chinchillatarhaa. Kaikki minkkitarhat ovat jo lopettaneet toimintansa.

Turkisala kriisissä

Turkisala on ollut kriisissä maailmanlaajuisesti pitkään. Suomen ennestään taloudellisesti tappiollinen turkisala on kärsinyt koronaviruskriisistä entisestään. Saga Fursin mukaan jopa kolmasosa tarhaajista saattaa joutua lopettamaan.

”Nyt jos koskaan olisi hyvä hetki tehdä päätös tarhauksen lopettamisesta Suomessa. Ala on pyytänyt koronatukia valtiolta, mutta tuet pitävät turkisalaa keinotekoisesti pystyssä. Tukia ei missään nimessä saisi myöntää tällaiseen tarkoitukseen, vaan suunnata ne aloille, joilla on tulevaisuudennäkymiä.”

Turkistarhaus on kielletty jo Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Norjassa, Belgiassa, Luxemburgissa, Serbiassa, Slovakiassa, Tšekissä, Makedoniassa, Kroatiassa, Sloveniassa sekä Bosnia-Hertsegovinassa. Kettutarhaus on kielletty Tanskassa, Ruotsissa kettutarhaus on loppunut lakitiukennusten vuoksi. Saksassa ja Sveitsissä tiukemmat eläinten hyvinvointivaatimukset ovat lopettaneet tarhauksen.

Lisätietoja:

Heidi Kivekäs
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas(at)animalia.fi

Kuva: Andrew Skowron

Lähteitä:

Animalia: Turkistarhauskiellot maailmalla 

Puolasta:

IEDE: Poland makes concessions to farmers protest against stricter animal law 

Polish News Polish News: High five for animals a dispute over a bill in the senate 

Polish News: High five for animals. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk and Renata Beger on fur farms 

Animalia: Puolan parlamentin alahuone hyväksyi turkistarhauskiellon

Virosta

Loomus: Eesti astus ajaloolise sammu karusloomafarmide keelustamise suunas 

Loomus: Loomus welcomes the initiation of the draft closing the fur farms in the Riigikogu 

Loomus: Not a single mink left in Estonian fur farms