10 eläinten oikeuksien edistysaskelta vuonna 2020
Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen monella tavalla. Myös eläinten oikeudet ja eläinsuojelu ovat vuoden lopussa aivan eri tilanteessa kuin vuoden alussa. Muutoksia on tapahtunut erityisesti turkiseläinten kohdalla. Lue alta kymmenen myönteistä muutosta eläinten oikeuksissa ja eläinsuojelussa, ja näet, miten maailma muuttuu askel kerrallaan eläinten kannalta paremmaksi:
1. Turkistarhauksen hyväksyntä Suomessa laski ennätyksellisen alhaiseksi
Turkistarhaus on Suomen merkittävimpiä eläinoikeus- ja eläinsuojeluongelmia. Eläimet elävät pienissä häkeissä vailla virikkeitä. Taloustutkimuksen mukaan 76% suomalaisista ei hyväksy turkistarhauksen tukemista julkisista varoista ja 73% ei hyväksy nykymuotoista turkistarhausta. Valtakunnalliset mediat uutisoivat tulokset laajasti ja myös rouva Jenni Haukio otti kantaa turkistarhauksen lopettamiseen.
2. Lihan kulutuksen vähenemisestä tuli uutisaihe
Lihansyönti on sekä ilmaston että eläinten oikeuksien ja eläinsuojelun kannalta valtava ongelma. Syömämme liha tuotetaan nykyään teollisissa oloissa, jolloin eläimillä on hyvin vähän mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Vuonna 2020 julkaistun tilaston mukaan henkilöä kohti syödyn lihan määrä väheni vuosien 2018 ja 2019 välillä jopa 1,5 kiloa.
3. Hollanti päätti sulkea kaikki minkkitarhansa kiireellisellä aikataululla
Hollanti päätti koronavirusepidemian levittyä minkkitarhoille sulkea kaikki minkkitarhansa ennen siirtymäajan kulumista loppuun. Näin eläinten oikeudet ja eläinsuojelu etenivät, kun taas yksi maa liittyy turkistarhattomien maiden joukkoon Euroopassa!
4. Turkistarhojen määrä jatkoi laskuaan Suomessa
Turkistarhojen määrä laski Suomessa ennätysalas. Tarhoja on nyt vain alle 900 kappaletta ja turkiskasvattajien liiton jäsenyrityksiä vain alle 700. Huippuvuosina tarhoja on ollut noin 5 000 kappaletta. Turkistarhauksen väheneminen Suomessa tarkoittaa eläinten oikeuksien ja eläinsuojelun tilanteen paranemista.
5. Animalia-lehti valittiin vuoden laatulehdeksi
Eläinten oikeuksiin ja eläinsuojeluun keskittyvä Animalia-aikakauslehti valittiin vuoden laatulehdeksi vuonna 2020. Palkinto osoittaa eläinten oikeuksien ja eläinsuojelun arvostuksen kasvaneen suomalaisessa yhteiskunnassa. ”Animalia on julkaisu, jonka toivoisin tulevan kaikkien Suomen suurien tiedotusvälineiden toimituksiin ja josta toivoisin myös valtamedioiden poimivan mahdollisimman ahkerasti uutisaiheita omaan käyttöönsä”, palkinnonsaajan valinnut kirjailija Risto Isomäki kertoo.
6. Ranska päätti kieltää turkistarhauksen ja Unkari päätti kieltää kettu- ja minkkitarhauksen
Ranska liittyi muiden turkittomien ja eläinsuojelun edistäjämaiden joukkoon Euroopassa syyskuussa 2020. Unkari taas päätti ennaltaehkäisevästi estää eurooppalaisia kettu- ja minkkitarhaajia siirtämästä toimintaansa alueelleen ja kielsi kettu- ja minkkitarhauksen.
7. Koiria vahingoittavaan jalostukseen puututtiin Suomessa
Koirarotujen liikajalostus on vakava eläinsuojeluongelma. Ruokavirasto, Luonnonvarakeskus ja maa- ja metsätalousministeriö julkaisivat syyskuussa selvityksen, jossa kartoitettiin koirien perinnöllisiä sairauksia. Selvityksessä esitellään valvontakriteeristö, joka keskittyy koirien lyhytkalloisuudesta johtuviin ongelmiin. Selvitys on merkittävä askel koirien tilanteen parantamiseksi Suomessa.
8. Puolan parlamentin ala- ja ylähuoneet äänestivät turkistarhauksen kiellon puolesta
Turkistarhauksen suurvalta Puolaa ei tunneta eläinsuojelusta tai eläinten oikeuksien kunnioittamisesta. Nyt se on kuitenkin suurella parlamentin äänienemmistöllä kieltämässä turkistarhauksen uudessa eläinsuojelulaissaan.
9. Maailman suurin turkishuutokauppayhtiö Kopenhagen Fur päätti lopettaa toimintansa
Minkkien tarhaamisen suurvalta Tanskan päätti tappaa kaikki maan minkit koronavaaran takia. Tämän päätöksen seurauksena huutokauppayhtiö Kopenhagen Fur ilmoitti lopettavansa toimintansa. Toiminnan alasajo kestää 2–3 vuotta. Yhtiö kattaa tällä hetkellä 40 % maailman minkkien välitysmyynnistä.
10. SDP ryhtyi turkistarhauksen vastaiseksi puolueeksi
Pääministeripuolue toteutti Animalian pitkäaikaisen eläinoikeus- ja eläinsuojelutavoitteen ja ryhtyi turkistarhauksen vastaiseksi puolueeksi elokuun puoluekokouksessaan. Näin hallituspuolueiden enemmistö haluaa kieltää turkistarhauksen, sillä vihreät ja vasemmistoliitto ovat jo aiemmin siirtyneet tarhauskiellon kannalle.