Turkiksia viedään Venäjälle miljoonien arvosta sodasta huolimatta – kettujen vienti lisääntyi 75 % viime vuonna


Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, turkisten vienti Venäjälle lopetettiin hetkellisesti. Syksyllä 2022 vienti alkoi uudestaan. Animalian selvityksen mukaan turkisten vienti on vuoden 2023 aikana kasvanut merkittävästi edellisvuodesta.

Tiedot pohjautuvat Tullin Uljas-tilastoon*.

Vuoden 2023 aikana ketunnahkoja on viety Venäjälle noin 28 000 kappaletta, mikä merkitsee 75 prosentin kasvua vuoteen 2022 verrattuna.

EU on asettanut Venäjälle useita pakotteita, mutta ne eivät koske kaikkia turkistuotteita. Esimerkiksi raakaturkiksia, parkittuja tai muokattuja nahkoja kielto ei koske. Tämä aukko pakotteissa on mahdollistanut turkisten viennin jatkumisen, vaikka turkisala on vakuuttanut, että turkiskauppaa Venäjän kanssa ei tehdä. 

Suomalaisen huutokauppayhtiö Saga Fursin huutokaupoissa erityisesti ketunnahat käyvät heikosti kaupaksi. Samaan aikaan ketunnahkojen vienti Suomesta Venäjälle on kasvanut voimakkaasti. Suomi on Euroopan suurin kettujen kasvattajamaa. Myös Puolassa on hieman kettujen turkistarhausta, mutta määrät ovat vähäiset Suomen tuotantoon verrattuna.

”Ketunnahkoja myydään tällä hetkellä huomattavalla tappiolla, mikä saattaa lisätä houkutusta turkisten myymisestä Venäjälle. Sitä, kuka tai ketkä nahat ostaa tai myy Venäjälle, ei ole tietoa. Turkisten vientipiikit näyttävät kuitenkin ajoittuvan turkishuutokauppojen jälkeisiin kuukausiin”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Turkiksia on viety ainakin 4,6 miljoonan arvosta

Tullin tilastoista selviää, että nahkoja on viety Venäjälle sodan alkamisen jälkeen miljoonien eurojen arvosta. Tullin tilaston tilastoarvo on tavaran veroton myyntihinta, joka sisältää tavaran toimittamisesta aiheutuneet kulut Suomen rajalle saakka. Ketunnahkoja on viety Venäjälle sodan alusta elokuuhun 2024 mennessä lähes 2,8 miljoonan euron arvosta. Minkinnahkojen arvo vastaavalta ajalta on lähes 1,5 miljoonaa euroa.

“Turkistuotanto on ollut voitollista viimeksi noin 10 vuotta sitten. Tappiolliselle turkisalalle on viime vuosien aikana maksettu kymmeniä miljoonia euroja tukia ja korvauksia, ja silti ala tekee tappiota eivätkä saadut hinnat kata tuotantokustannuksia. Alan epäeettisyydestä kertoo eläinoikeuksien sivuuttamisen lisäksi se, että ollaan valmiita jatkamaan vientiä kansainvälisten pakotteiden alaiseen maahan”, Kivekäs sanoo.

Kettujen nahkoja vietiin ennen sotaa vuonna 2021 Venäjälle yhteensä vajaa 40 000 kappaletta ja minkkien nahkoja yhteensä noin 45 000 kappaletta.

Vuonna 2022 vienti alkoi uudestaan kettujen osalta elokuussa. Minkinnahkoja ei alkuvuonna viety Venäjälle lainkaan, mutta niidenkin osalta kauppa alkoi käydä syyskuussa 2022. Vuoden 2022 aikana ketunnahkoja vietiin Venäjälle vajaa 16 000 kappaletta. Näistä noin 1 700 vietiin ennen sotaa. Minkinnahkoja vietiin vuonna 2022 Venäjälle yli 35 000 kappaletta pelkästään syys–joulukuun aikana.

Vuonna 2023 ketunnahkojen vienti lisääntyi huomattavasti: ketunnahkoja vietiin kappalemäärissä laskettuna yli 75 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Yhteensä kettuja vietiin 28 000 kappaletta. Minkinnahkojen määrä jäi alle 7 000 kappaleeseen.

Kuluvan vuoden elokuun loppuun mennessä ketunnahkoja on viety yhteensä jo lähes 14 000 kappaletta ja minkinnahkoja yhteensä jo suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna. 

Tiedotetta on muokattu 14.11.2024 ja 17.11.: Lisätty Puola kettuja kasvattavien Euroopan maiden joukkoon. Korjattu minkinnahkojen viennin arvo.

Lisätietoja:

*Animalia on tarkastellut Tullin Uljas-tilastoista vain alaluokkia, jotka sisältävät pelkät minkinnahat ja pelkät ketunnahat. Supikoirat kuuluvat luokkaan, joka sisältää myös muita kuin turkistuotannossa kasvatettavia nahkoja, eikä niitä ole sisällytetty hakuihin mukaan. Tullin vuoden 2024 tilastot ulottuvat tällä hetkellä elokuun loppuun. 

Heidi Kivekäs
Animalian toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Taija Rinne
Animalian viestintäpäällikkö
puh. 050 302 8170
taija.rinne@animalia.fi

Tullin Uljas-tilastot

Animalia-media (13.11.2024): Turkisten vienti jatkuu Venäjälle – kettujen vienti nousujohteista

Animalia-media (30.5.2023): Suomesta viedään turkiksia Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle

Euroopan parlamentti. Kirjallisesti vastattava kysymys E-000983/2023 komissiolle. Ville Niinistö (Verts/ALE): Turkisten vienti Venäjän federaatioon

Euroopan parlamentti. Parlamentin kysymys – E 000983/2023(ASW) komissiolle. Varapuheenjohtaja Dombrovskisin Euroopan komission puolesta antama vastaus

Kuva: Andrew Skowron / We Animals.