Minkki EU:n vieraslajilistalle – Suomi aikoo hakea poikkeuslupaa minkkitarhaukselle 

Euroopan komissio on todennäköisesti lisäämässä minkin EU:n vieraslajiluetteloon. Luettelon eläinlajeja ei saa kasvattaa unionin alueella. Maa- ja metsätalousministeriön muistiosta selviää, että se aikoo hakea poikkeuslupaa minkin tarhaamiselle Suomessa. Alun perin minkki on levinnyt Suomeen turkistarhoilta. 

Muistion mukaan Suomi kannattaa minkin lisäämistä listalle, mutta haluaa myös mahdollistaa minkkitarhauksen jatkumisen. Samoin tehtiin vuonna 2018, jolloin Suomi neuvotteli itselleen poikkeusluvan haitalliseksi vieraslajiksi listatun supikoiran tarhaamiselle.   

Animalia vastustaa jyrkästi Suomen aikomusta hakea poikkeuslupaa.  

”Turkistarhaus on julmaa ja epäeettistä, ja lisäksi poikkeusluvan hakeminen on lyhytnäköistä. Turkistarhaus on niin Suomessa kuin globaalisti kuoleva ala, ja sen jatkuva tukeminen on vastuutonta”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.  

Kansalaismielipide on vahvasti turkistarhauksen vastainen. Suomalaisista 83 % vastustaa nykymuotoista turkistarhausta (Taloustutkimus 2023). Turkistarhauksen kieltoa ajavia kansalaisaloitteita on tällä hetkellä kaksi: Eurooppalainen Fur Free Europe -kansalaisaloite, johon vastaus saadaan vuonna 2026, sekä kansallinen Turkistarhaus historiaan -aloite, joka luovutetaan eduskunnalle maanantaina 9.9.2024.  

Turkistarhauksen taloudellinen merkitys marginaalinen 

Minkkien kasvatus on alan etujärjestön Fifurin tilastojen mukaan romahtanut 50 prosenttia viidessä vuodessa. Tilastosta voidaan päätellä, että toiminta on muuttunut valtaosin sivutoimiseksi. Ministeriön muistiossa poikkeuslupaa kuitenkin perustellaan alan taloudellisella merkityksellä. 

”Turkisalan kokonaistyöllistävyys on puolittunut viidessä vuodessa. Pelkkä turkistarhaus työllistää suoraan enää 433 henkilötyövuotta ja on voimakkaasti tappiollista. Ilman tukia tarhoja ei olisi montaakaan jäljellä” Kivekäs sanoo.   

Animalia vaatii, että poikkeusluvan hakemisen sijaan Suomi ottaa mallia Ruotsista, jossa jäljellä olevat minkkitarhat suljetaan todennäköisesti tänä vuonna valtion tukiohjelman avulla. 

Lisätietoja

Heidi Kivekäs 
toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
heidi.kivekas@animalia.fi

Maa- ja metsätalousministeriö: Ehdotus minkin lisäämisestä EU:n vieraslajiluetteloon ja siihen liittyvä poikkeusluvan hakeminen 

Animalia-media: Minkki on levinnyt Eurooppaan turkistarhauksen seurauksena 

Animalia-media: Kettujen kasvatus romahtanut 70 prosenttia muutamassa vuodessa

Fifur: Turkiselinkeinon tilastot 2023 

Animalia: Ruotsin hallitus tukee turkistarhauksen alasajoa – viimeiset 9 minkkitarhaa suljetaan todennäköisesti tänä vuonna  

Animalia: Nykymuotoista turkistarhausta vastustaa 83 % kansalaisista – täyskiellon kannatus kasvanut 11 prosenttiyksikköä