Animalia tuo eläinoikeusasiaa ilmastokeskusteluun 

Ilmastotyö näkyy Animalian arjessa yhtenä strategisena painopisteenä. Keväällä 2024 ilmastoteemat näkyivät Animalian toiminnassa muun muassa erilaisina yhteistyöprojekteina ja aktiivisena keskusteluna ympäristö- ja ilmastojärjestöjen kanssa. 

Maataloudesta peräisin olevien päästöjen osuus Suomen ilmastopäästöistä on jopa neljänneksen, ja näistä suuri osa tulee eläintuotannosta. Eläintuotannon ilmastopäästöissä on huomioitava, että siihen tarvitaan laidunmaata ja rehupeltoja, mikä lisää päästöjen määrää. Lisäksi eläimet itsessään tuottavat kasvihuonekaasuja. Kasviperäinen tuotanto tuottaa vähemmän ilmastopäästöjä kuin eläintuotanto, koska kasvintuotanto ei edellytä rehun kasvatusta eikä siten vaadi niin suuria maa-aloja.  

Ilmastopäästöjä tarkastellessa ei kuitenkaan voida keskittyä pelkästään päästöihin. Animalian kanta on, että ilmastokeskustelussa on otettava huomioon myös ruuantuotannon eettinen kestävyys. Kun keskustellaan ilmastokestävästä ruuantuotannosta tai lajikadosta, ei voida unohtaa eläinten hyvinvointia ja eläinten oikeuksia.  

Eläinoikeudet ilmastokampanjoissa 

Keväällä 2024 Animalia osallistui ilmastokampanjointiin kahdessa yhteistyökampanjassa.  

Greenpeacen, Animalian ja Luontoliiton Puolet parempaa! -kampanja kannustaa kuntia sitoutumaan siihen, että ne korvaavat puolet julkisissa ruokapalveluissa tarjottavasta eläinperäisestä ruuasta kasvipohjaisella vuoteen 2030 mennessä. Kampanjassa pyydetään kunnanvaltuutettuja tekemään valtuustoaloitteen asiasta. Kampanjassa myös kannustettiin järjestöjen vapaaehtoisia ottamaan yhteyttä kunnanvaltuutettuihin ja pyytämään heitä tekemään aloitteen.  

(Teksti jatkuu kuvien jälkeen.)

Animalia Eduskuntatalon portailla Lisää ääntä -ilmastomielenosoituksessa.
Lisää ääntä -mielenosoitus Helsingissä.
Animalia Oulussa Lisää ääntä -ilmastomielenosoituksessa.
Lisää ääntä -mielenosoitus Oulussa.

Tällä hetkellä (kesällä 2024) aloitteita on tehty jo 16 kunnassa. Mukana ovat Espoo, Kerava, Kotka, Kouvola, Lieto, Loviisa, Oulu, Pirkkala, Porvoo, Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere, Turku, Vantaa ja Ylöjärvi. Aloitteiden jättöä valmistellaan tällä hetkellä myös muissa kunnissa, esimerkiksi Joensuussa ja Liedossa. Kampanjan yhteydessä Helsingin Sanomat julkaisi järjestöjen mielipidekirjoituksen, jossa kannustettiin kuntia puolittamaan eläinperäisen ruuan hankinnat. Kirjoitus herätti keskustelua, johon järjestöt myös vastasivat. 

Animalia osallistui myös ympäristöliikkeiden ja -järjestöjen Lisää ääntä! -eurovaalikampanjaan, jonka tavoitteena oli nostaa ilmasto- ja ympäristöteemat eurovaalien aiheeksi. Kampanjan yhteydessä 2.6. järjestettiin ilmastomarssi, johon myös Animalia osallistui. Kampanjan järjestäjinä toimivat Luontoliitto, Climate Move, Elokapina ja Ei polteta tulevaisuutta. Animalia oli yksi kampanjan tukijoista. Yksi kampanjan vaatimuksista oli Animalian pitkäaikainen tavoite maataloustukien ohjaamisesta ympäristön kannalta kestävään kasvipohjaiseen ruoantuotantoon. 

Vaikuttamistyötä eläinoikeuksista ja ilmastosta 

Syksyllä 2023 Animalia julkaisi järjestyksessä toisen Eläinoikeusraportin ilmastoteemalla, jossa tarkasteltiin ilmaston lisäksi erityisesti broilerien sekä kalojen asemaa. Keväällä 2024 Animalia esitteli raporttia ympäristöjärjestöille, vasemmistonuorille ja RKP:n eduskuntaryhmälle.  

Sen lisäksi Animalia tapaa säännöllisesti kollegojaan ympäristö- ja ilmastojärjestöistä sekä käy heidän kanssaan aktiivisesti keskustelua ja tiedonvaihtoa ajankohtaisista ympäristö- ja ilmastopoliittisista aiheista. Animalian tavoitteena on pitää eläinoikeuksia ilmastokeskustelussa esillä ja saada niitä nostettua myös ympäristö- ja ilmastojärjestöjen teemoihin. Tavoite on tuottanut tulosta: syksyllä 2023 ja keväällä 2024 Animalia on saanut yhteistyökutsuja ympäristö- ja ilmastoteemaisiin kampanjoihin, ja eläintuotannon roolia ilmastopäästöissä sekä eläinoikeuksia on nostettu ilmastokeskusteluissa ja -tavoitteissa esiin.  

Omassa eurovaalikampanjassamme pyysimme vaaliehdokkaita sitoutumaan eläinjärjestöjen Vote for Animals! -sitoumukseen. Sitoumuksen yhtenä vaatimuksena oli, että Euroopan unionin tulee edistää parempaa ruuantuotantoa, joka on kestävää ja jonka ytimessä on eläinten hyvinvointi. Euroopan parlamenttiin valittiin kahdeksan sitoumuksen allekirjoittanutta meppiä, joihin Animalia tulee pitämään yhteyttä tulevalla parlamenttikaudella.  

Elina Rodriguez
Elina Rodriguez
eläinpoliittinen asiantuntija

Ajankohtaista Animaliasta