Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä ennätysajassa

Turkistarhauksen kieltämistä ajava Turkistarhaus historiaan –kansalaisaloite keräsi tarvittavan määrän allekirjoituksia alle vuorokaudessa. Kielteinen asenne turkistarhausta kohtaan on kasvanut niin kansalaisten kuin päättäjien keskuudessa.

Turkistarhauksen lopettamiselle on tällä hetkellä valtava paine. Syyskuun 4. päivä avatun suomalaisen kansalaisaloitteen lisäksi eurooppalainen kansalaisaloite Fur Free Europe keräsi yli 1,5 miljoonaa allekirjoitusta keväällä 2023. Fur Free Europe on tällä hetkellä Euroopan komission käsittelyssä. Komissio antaa vastauksensa aloitteeseen vielä tämän vuoden aikana.

Aloitteiden lisäksi turkistarhauksen loppua vauhdittaa lintuinfluenssaepidemia, joka on levinnyt jo 26 suomalaiselle turkistarhalle. Kuudella tarhalla on havaittu muuntunutta virusta, ja Ruokavirasto on käynnistänyt syyskuun alussa kaikkien turkistarhojen lintuinfluenssaseurannan. Kaikki lintuinfluenssatartunnan saaneet minkit lopetetaan ja ketut sekä supikoirat viranomaisten harkinnan mukaan.

Huutokaupoissa turkiksia on myyty pitkään alle tuotantohinnan, ja nahat käyvät huonosti kaupaksi. Alan huono tilanne on jatkunut jo vuosia, ja se näkyy turkistarhojen nopeana vähenemisenä. Myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah arvelee Suomen kuvalehdessä, että moni turkistarhaaja tulee nyt lopettamaan.

Asenne turkistarhausta kohtaan on muuttunut selvästi

Kymmenen vuotta sitten Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite eteni Suomen ensimmäisenä kansalaisaloitteena eduskuntaan. Aloite keräsi yhteensä 69 381 allekirjoitusta. Huomionarvoista on, että aloitteen allekirjoitukset kerättiin tuolloin käsin paperilomakkeille esimerkiksi tapahtumissa, kaduilla ja kirjastoissa. Aloitteen menestyminen vaati valtavan määrän työtunteja aloitteen takana olevilta järjestöiltä ja vapaaehtoisilta. Eduskunta hylkäsi aloitteen.

Noista ajoista asenneilmapiiri turkistarhausta kohtaan on muuttunut radikaalisti. Eduskuntavaalien Ylen vaalikonevastausten perusteella yli puolet nykyisistä kansanedustajista vastustaa turkistarhausta. Ylen uusi kysely myös kertoo, että kyselyyn vastanneista kansanedustajista yli puolet kieltäisi turkistarhauksen.

Kansalaisten keskuudessa on jo pitkään ollut kielteinen asenne turkistarhausta kohtaan. Animalian ja Oikeutta eläimille -yhdistyksen vuonna 2022 teettämässä mielipidetutkimuksessa 80 % suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Helsingin sanomien uuden mielipidemittauksen mukaan 60 % pitää turkistarhausta epäeettisenä ja 49 % kieltäisi tarhauksen. Animalian ja OE:n sekä HS:n teettämissä tutkimuksissa vastustajien määrä on selvästi kasvanut edellisvuodesta.

Uusi Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloite ajaa oikeudenmukaista siirtymää turkistarhattomaan Suomeen. Aloitteen taustalla on yksityisiä henkilöitä, jotka ovat tuttuja eläinoikeuspiireistä. Kansalaisaloite on yksi nopeimmin 50 000 nimeä täyteen saaneista kansaIaisaloitteista.

Animalia tukee aloitetta yhdessä mm. Luontoliiton, HESYn, Eläinten turvakoti Saparomäen ja Viral Vegansin kanssa.

Lähteet ja lisätietoa

Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloite

Animalia-media: Muuntunutta lintuinfluenssavirusta jo kuudella Suomen turkistarhalla

Suomen kuvalehti: Aika lopettaa

Yle: Näin kansanedustajat suhtautuvat turkistarhaukseen: Ylen kyselyyn vastanneista yli puolet kiellon kannalla

Animalia: Enemmistö uusista kansanedustajista kieltäisi turkistarhauksen

Animalia: Suomalaisista 80 % vastustaa nykymuotoista turkistarhausta

Helsingin Sanomat: Enemmistö suomalaisista pitää turkistarhausta epäeettisenä, lähes puolet kieltäisi sen

Kuva: Istock.com / Mirceax

Taija Rinne
viestintäpäällikkö
Stoppi turkistarhaukselle – Lahjoita

Teemme jatkuvaa, pitkäjänteistä vaikuttamistyötä turkistarhauksen lopettamiseksi. Eläinten äänenä toimivat tukijamme, eli sinä ja muut eläimistä välittävät ihmiset.

Lähde mukaan lahjoittajaksi työhön eläinten puolesta. jo pienikin kertasumma on elintärkeä.

Lahjoituksen kohde

Tämä on kotini -kampanjakeräys

Lahjoitettava summa