Älä käytä vahingossa turkiksia

Ajatus aitoon turkikseen pukeutumisesta on monelle meistä epämiellyttävä, emmekä koskaan ostaisi turkista sisältäviä asusteita. Mutta joskus aito turkis voi väittää olevansa feikki.

Kokonaisen turkkitakin hintalappu kertoo selvästi, onko kyseessä oikea minkkiturkki vai tekoturkis, samaa ei voi sanoa takkien turkisreunuksista ja lakkien tupsuista. Vaatteessa ei välttämättä lue, että sen turkistupsu tai hupun turkisreuna on kuulunut joskus eläimelle.

Vielä jokin aika sitten EU:ssa oli sallittua myydä kissan tai koiran turkista tehtyjä tuotteita. Nyt kaikki aitoa kissan tai koiran turkista sisältävät tuotteet on EU:ssa kielletty. Tarhattujen minkkien, kettujen, chinchillojen ja supikoirien turkista valmistetut tuotteet ovat kuitenkin edelleen markkinoilla.

Siksi Fur Free Europe -kansalaisaloite ei vain vaadi eläinten pitämisen ja tappamisen kieltämistä turkistarhoilla, vaan myös ajaa lainsäädäntöä, jolla tehdään laittomaksi minkä tahansa tarhatun eläimen turkin myynti kaikkialla EU:ssa.

Silloin voit olla varma, että et vahingossa tue julmuutta ja pakota luonnonvaraisia eläinlajeja viettämään elämäänsä ahtaissa verkkopohjaisissa häkeissä.

Nyt on aika tehdä EU:sta turkistarhaton

Useat Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet voimakkaasti sen harjoittamista lainsäädännöllä. Viime vuosina kehitys on ollut erittäin nopeaa turkistarhauksen kieltämiseksi ja rajoittamiseksi Euroopassa. Kuitenkin monet jäsenvaltiot sallivat edelleen turkistarhauksen jatkumisen. Turkistarhasta ei ole olennaisesti rajoitettu tai kielletty Bulgariassa, Kreikassa, Kyproksella, Latviassa, Liettuassa, Maltalla, Portugalissa, Puolassa, Romaniassa, Saksassa eikä Suomessa.

Viime vuonna tähän aikaan Alankomaat ja Itävalta esittivät, että EU:n komissio ryhtyisi lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin turkistarhauksen lopettamiseksi unionin alueella. Ehdotusta perusteltiin eläinten hyvinvoinnilla, eettisillä näkökohdilla sekä kansanterveysriskeillä. Joitakin edistysaskeleita on tapahtunut, mutta paljon enemmän tarvitaan. Esityksen allekirjoittaneet myös Belgia, Bulgaria, Irlanti, Italia, Luxemburg, Puola, Ranska, Saksa, Slovenia ja Slovakia.

Siksi eurooppalainen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen eteen tehdään parhaillaan töitä niin Suomessa kuin muuallakin EU:ssa. Tarvitsemme yhteensä miljoonan EU-kansalaisen tuen. Jos tämä tavoite saavutetaan, Euroopan komissio on velvollinen vastaamaan ja ryhtymään toimiin.

Jos sinäkin haluat, että turkistarhaus siirtyy Euroopan unionissa historiaan, allekirjoita jo tänään. Jos olet jo allekirjoittanut, pyydä ystäviäsi, sukulaisiasi ja tuttaviasi allekirjoittamaan. Jaa aloitetta somessa. Varmistetaan, että jatkossa hatut ja huput valmistetaan ilman turkista.

Allekirjoita ja jaa vetoomus osoitteessa FurFreeEurope.fi

Tutustu Animalian Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjaan ja tule mukaan!

Ajankohtaista Animalialta