Mitä on Animalian vaikuttamistyö?

Eläinpolitiikan kirjeenvaihtaja on Animalian uusi palsta, joka ilmestyy säännöllisesti Animalia.fi-sivulla. Palsta tuo näkyväksi Animalian vaikuttamistyötä sekä eurooppalaisen eläinsuojelun kattojärjestön Eurogroup for Animalsin (EfA) uutisia ja toimintaa.

Animalia vaikuttaa tuomalla mediaan ja kansalaiskeskusteluun uusia käsitteitä, tietoa ja näkökulmia. Järjestö toimii asiantuntijana eläinten oikeuksia, eläinten kohtelua ja lainsäädäntöä koskien – onhan se koko olemassaolonsa ajan pyrkinyt vaikuttamaan lainsäädäntöprosesseihin. Sen ansiosta Animalialla on nykyään asema monissa parlamentaarisissa työryhmissä ja Animalia kutsutaan asiantuntijana kuultavaksi eläimiä koskevissa lakihankkeissa.

Animalia vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja mielipideilmastoon tuottamalla raportteja, tekemällä kannanottoja, teettämällä kyselyjä, julkaisemalla artikkeleita ja antamalla kommentteja ja näkökulmia pyynnöstä eri kanaviin. Animalia jättää myös virallisia lausuntoja lakiprosesseihin. Viimeisimpänä olemme lausuneet ja uutisoineet uudesta eläinten hyvinvointilaista.

Eläintuotanto, turkistarhaus ja eläinkokeet keskiössä

Animalialla on eläinpolitiikassa kolme päätoimintakohdetta: tuotantoeläimet, koe-eläimet ja turkiseläimet. Vaikuttajaviestinnän tavoite on asteittain parantaa eläinten oloja lainsäädännöllä (eläinsuojelu) ja toisaalta lakkauttaa eläinperäisiä tuotannonaloja ja kannustaa ihmisiä vegaaniseen elämäntapaan (eläinten oikeudet). Lisäksi vaikuttajaviestinnällä pyritään vauhdittamaan esimerkiksi puolueiden sisäisiä eläimiä koskevia prosesseja eli vaikuttamaan puolueiden ohjelmapolitiikkaan ja asetuksiin sekä ylipäätään eläimiä koskevien teemojen nostamiseen.

Animalia tuo tietoa ja näkökulmia päätöksenteon tueksi ja pitää eläinten puolia myös suljettujen ovien takana – siellä, missä valta sijaitsee. Vaikuttamistyötä tekevät toimistolla muun muassa vaikuttamistyön asiantuntija, toiminnanjohtaja, eläinpoliittinen asiantuntija, eläinsuojeluasiantuntija ja kampanjavastaava.

Mitä tapahtuu juuri nyt?

Toimistolla työskennellään tällä hetkellä eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen loppuvaiheiden kanssa. Maa- ja metsätalousministeriö käsittelee annettuja lausuntoja, ja Animalia pitää esillä omia eläinpoliittisia tavoitteitaan. Vaikuttamistyötä tekevät tapaavat poliitikkoja eläinlakiasioissa ja turkistarhauksen lakkauttamisen teemoissa. Kevään aikana Animalia järjestää koulutusta ja työpajoja jäsenistölle ja aktiiveille eläinlain teemoista ja vaikuttamisesta.

Lisää vaikuttamistyöstämme pääset kuulemaan pian, pysy kuulolla!

Tiina Ollila
kampanjavastaava

Ajankohtaista Animalialta