Eläinsuojelulaki

Eläinsuojelulakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Animalia tekee töitä sen eteen, että Suomeen saadaan maailman paras eläinsuojelulaki.

Hallituksen esitys laiksi eläinten hyvinvoinnista annettiin eduskunnalle 27.9.2018. Lakiesityksessä on paljon puutteita, joiden korjaamiseksi Animalia tekee aktiivisesti töitä. Lue tiedotteemme aiheesta. Hallituksen esitys on luettavissa eduskunnan sivulta.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus aloitettiin jo vuonna 2011. Animalia on ollut mukana lakivalmistelun ohjausryhmässä alusta alkaen. Lakiuudistus on kuitenkin kohdannut hidasteita loppumetreillä. Ohjausryhmän työ päättyi vuoden 2015 lopussa ja laki kirjoitettiin valmiiksi viranomaistyönä.

Eläinsuojelulain uudistukseen tuo haasteita hallitusohjelma, jossa eläinsuojelua tai eläinten hyvinvointia ei ole mainittu lainkaan, sekä ohjelman vaatimus, jonka mukaan maataloustuottajille ei saa aiheutua lisäkustannuksia tuovia velvoitteita. Eläinten asemaa ei paranna myöskään se, että eläinsuojeluasiamiehen virka lakkautettiin.

Vaadimme esimerkiksi näitä asioita:

DSC_0708Lain tärkeimmät uudistusta vaativat kohdat liittyvät eläinten käyttäytymistarpeisiin. Esimerkiksi puolet naudoista elää Suomessa edelleen parsinavetoissa paikalleen kytkettyinä suuren osan vuodesta. Sikojen kohdalla ongelmallisia ovat porsimis- ja tiineytyshäkit. Ne rajoittavat emakon liikkumista ja luontaista käyttäytymistä, kuten pesänrakennusta ja poikasten hoivaamista useita viikkoja jokaisen porsimisen yhteydessä. Nämä tuotantotavat, kuten myös turkistarhaus, olisi vihdoin kiellettävä.

Animalia vaatii parannusta myös tuotantoeläinten kivunlievitykseen. Karjuporsaiden kastrointi ja vasikoiden sarvenalkujen poisto eli nupoutus voidaan edelleenkin tehdä ilman kivunlievitystä. Kunnollisen kipulääkityksen lisäksi on olemassa vaihtoehtoja, sillä esimerkiksi kastraatio voidaan tehdä rokottamalla.

Lainsäädäntömme sallii edelleen vanhakantaisia poikkeuksia, kuten merileijonien käytön sirkuksissa. Särkänniemen delfinaarion päätös sulkea ovensa kertoo, että asenteet eläinten hyödyntämistä kohtaan ovat muuttuneet voimakkaasti. Tämän tulisi näkyä myös laissa villieläinten viihdekäytön täyskieltona.

Näistä sekä muista vaatimuksistamme voit lukea lisää Eläinlaki-vetoomuksemme taustamateriaaleista.

Tietoa lakiuudistuksen vaiheista löytyy maa- ja metsätalousministeriön sivulta.