Eläinsuojelulaki

Eläinsuojelulakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Animalia tekee töitä sen eteen, että Suomeen saadaan maailman paras eläinsuojelulaki.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus aloitettiin jo vuonna 2011. Animalia on ollut mukana lakivalmistelun ohjausryhmässä alusta alkaen. Lakiuudistus on kuitenkin kohdannut hidasteita loppumetreillä. Ohjausryhmän työ päättyi vuoden 2015 lopussa ja laki kirjoitetaan valmiiksi viranomaistyönä.

Eläinsuojelulain uudistukseen tuo haasteita hallitusohjelma, jossa eläinsuojelua tai eläinten hyvinvointia ei ole mainittu lainkaan, sekä ohjelman vaatimus, jonka mukaan maataloustuottajille ei saa aiheutua lisäkustannuksia tuovia velvoitteita. Eläinten asemaa ei paranna myöskään se, että eläinsuojeluasiamiehen virka lakkautettiin. Meitä kaikkia tarvitaan nyt, sillä uusi laki voi olla voimassa seuraavat 20 vuotta!

Vaadimme esimerkiksi näitä asioita:

DSC_0708Lain tärkeimmät uudistusta vaativat kohdat liittyvät eläinten käyttäytymistarpeisiin. Esimerkiksi puolet naudoista elää Suomessa edelleen parsinavetoissa paikalleen kytkettyinä suuren osan vuodesta. Sikojen kohdalla ongelmallisia ovat porsimis- ja tiineytyshäkit. Ne rajoittavat emakon liikkumista ja luontaista käyttäytymistä, kuten pesänrakennusta ja poikasten hoivaamista useita viikkoja jokaisen porsimisen yhteydessä. Nämä tuotantotavat, kuten myös turkistarhaus, olisi vihdoin kiellettävä.

Animalia vaatii parannusta myös tuotantoeläinten kivunlievitykseen. Karjuporsaiden kastrointi ja vasikoiden sarvenalkujen poisto eli nupoutus voidaan edelleenkin tehdä ilman kivunlievitystä. Kunnollisen kipulääkityksen lisäksi on olemassa vaihtoehtoja, sillä esimerkiksi kastraatio voidaan tehdä rokottamalla.

Lainsäädäntömme sallii edelleen vanhakantaisia poikkeuksia, kuten merileijonien käytön sirkuksissa. Särkänniemen delfinaarion päätös sulkea ovensa kertoo, että asenteet eläinten hyödyntämistä kohtaan ovat muuttuneet voimakkaasti. Tämän tulisi näkyä myös laissa villieläinten viihdekäytön täyskieltona.

Näistä sekä muista vaatimuksistamme voit lukea lisää Eläinlaki-vetoomuksemme taustamateriaaleista.

Tietoa lakiuudistuksen vaiheista löytyy maa- ja metsätalousministeriön sivulta.

Mitä sinä voit tehdä?

  • Allekirjoita Eläinlaki-vetoomus, pyydä ystäviäsi allekirjoittamaan tai ryhdy keräämään nimiä kotipaikkakunnallasi. Voit tulostaa vetoomuksen nettisivuilta tai tilata lomakkeita Animalian toimistolta.
  • Levitä tietoa verkossa. Kerro ja jaa tietoa aiheesta koulussa, töissä tai harrastuksien parissa.
  • Osallistu Animalian aluetoimintaan ja tule mukaan kampanjointiin!
  • Tule mukaan puolustamaan eläimiä kuukausilahjoittajana. Tuellasi pitkäjänteinen työ eläinten puolesta on mahdollista!