Oikeus lajityypilliseen elämään – aineeton lahja tuotantoeläimille

Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus toteuttaa omalle lajille tyypillisiä käyttäytymistarpeita. Valitettavasti kuitenkin vain hyvin harvalla tuotantoeläimellä on tähän mahdollisuus. Esimerkiksi porsimishäkit, joissa siat eivät pääse kääntymään tai liikkumaan paria askelta enempää, estävät emakoilta myös pesänrakentamisen ja kanssakäymisen porsaiden kanssa, vaikka nämä olisivat emakolle voimakkaita tarpeita. Animalia suhtautuu kielteisesti tehotuotantoon ja vaatii, että eläinten hyvinvointi otetaan eläintuotannossa huomattavasti nykyistä paremmin huomioon. Tuotannossa käytettävien eläinten lukumäärää tulee jatkuvasti laskea. Aineettomilla lahjoilla voit tukea Animalian tavoitetta ja auttaa tuotantoeläimiä. Etenkin eläinten turvakoti Saparomäelle suunnatut aineettomat lahjat on omistettu eläinten oikeudelle elää lajityypillistä elämää.

Eläinten turvakoti Saparomäki ry perustettiin vuonna 2014. Turvakotia ryhdyttiin rakentamaan talkoovoimin 2018, kun sopiva tila oli löytynyt Porvoosta. Saparomäen toiminnan lähtökohtana on tarjota koti pääasiassa tuotantoeläimille, jotka joutuisivat muuten tapettaviksi. Turvakodin eläimille annetaan mahdollisimman hyvä ja arvokas loppuelämä sekä mahdollistetaan lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteutuminen. Saparomäki edistää veganismia ja elämäntapaa, jossa eläimelle ei aiheuteta kärsimystä ja kuolemaa ihmisen tarpeiden tai halujen vuoksi. Turvakodissa eläimen arvoa ei mitata sillä, kuinka paljon se tuottaa maitoa tai kuinka monta munaa se munii.

Turvakodissa eletään eläinten ehdoilla

Saparomäen tilalla asuu tällä hetkellä vakituisesti yhteensä kymmenen eläintä: possut Lumme, Onni ja Prinsessa, kanat Peppilotta ja Sikuriina, Sylvesteri-kukko ja lampaat Tilda, Hilma, Elvi, Sohvi ja Rosa. Lisäksi Saparomäessä asuu väliaikaisesti mediassakin huomiota saanut Paavo-possu, joka on vain muutaman kuukauden ikäinen, niin sanottu rääpäleporsas. Paavo painoi vain kolme kiloa, kun sen sisaret olivat jo 20-kiloisia. Toimintansa lopettanut sikatila halusi säästää Prinsessan teurastamolta ja Paavo sen sijaan oli liian pieni uudelle tilalle, joten he saapuivat samalla kyydillä Saparomäkeen.

Saparomäki kertoo tarjoavansa ihmisille puitteet tutustua muihin eläinlajeihin tuntevina ainutlaatuisina yksilöinä ja persoonina.  Turvakoti ottaa vastaan vieraita vain eläinten ehdoilla ja tietyin järjestelyin. Turvakodin eläimet eivät ole näyttelyesineitä, ja vierailuissa otetaan erityisesti huomioon eläinten hyvinvointi.

Eläimistä huolehtimisen lisäksi yhdistys tekee tiedotus- ja koulutustyötä sekä järjestää eläinoikeus- ja varainhankintatapahtumia.

Aineeton lahja symboloi eläimen oikeutta elämään

Saparomäki-lahjat on omistettu erityisesti eläinten oikeudelle elää lajityypillistä elämää.

Aineeton lahja Elää ja olla Sylvesteri on nimetty Sylvesteri-kukon mukaan, joka on yksi Saparomäen ensimmäisistä asukkaista. Sylvesteri löytyi hylättynä isomman kukkokatraan kanssa metsästä ja päätyi lopulta eläinsuojeluyhdistyksen kautta Saparomäelle. Turvakodissa Sylvesteri saa elää loppuelämänsä kukkoillen omalla persoonallisella tavallaan. Tämä 12 euron aineeton lahja on omistettu eläinten oikeudelle elää lajityypillistä elämää.

Teollisessa maataloudessa eläin typistyy hyödykkeeksi, jolla on ruoantuotannossa ainoastaan välinearvoa. Turvakodit, kuten Saparomäki, näkevät arvon eläimen elämässä itsessään ja antavat siksi suojan eläimille, jotka muuten joutuisivat tapetuiksi. Suojaa eliniäksi on 42 euron arvoinen aineeton lahja, joka on omistettu eläinten oikeudelle elää lajityypillistä elämää.

Maataloustuotannossa eläimen elämänkaari jää usein tyngäksi. Tuotannon vaatimukset ja esimerkiksi munijakanojen munintatahti altistavat eläinten elimistön rajulle rasitukselle. Saparomäki tarjoaa entisille tuotantoeläimille paikan, jossa ne saavat ikääntyä rauhassa. Arvokas elämänkaari on aineeton lahja, jolla tuet 100 eurolla eläimen oikeutta elää lajityypillistä ja arvokasta elämää mahdollisimman pitkään.

Saparomäki-lahjojen avulla tuet sekä Animalian vaikuttamistyötä tuotantoeläinten hyväksi että autat eläinten turvakoti Saparomäkeä.

Kiitos, kun autat! Jokaisesta ostetusta Saparomäki-lahjasta puolet ohjataan Saparomäen toimintaan ja puolet Animalian vaikuttamistyöhön eläinten oikeuksien edistämiseksi.

Animalia tekee töitä, jotta Suomen ja EU:n lainsäädäntöä kehitetään eläinten käyttäytymistarpeet huomattavasti nykyistä paremmin huomioiviksi. Lisäksi kannustamme ja opastamme ihmisiä kasvissyöntiin, sillä vaihtamalla eläinperäiset tuotteet kasviperäisiin vähenee myös tarvittavien tuotantoeläinten määrä.

*****
Eläinten turvakoti Saparomäki: https://saparomaki.fi/

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös