On lottovoitto syntyä Suomeen, sanoi ei yksikään possu
Viime vuoteen asti Suomen – jota monesti eläinten hyvinvoinnin mallimaaksi tituleerataan – laki salli kirurgisen kastraation tekemisen alle viikon ikäiselle karjuporsaalle ilman kivunlievitystä. Kastrointi tehdään, jotta lihaan ei kehittyisi niin sanottua karjun hajua, jonka osa kuluttajista kokee epämiellyttävänä. Hajua ei kuitenkaan kehity läheskään kaikille karjuille.
Kirurginen kastrointi tarkoittaa sitä, että laitteeseen selälleen kytketyn pikkuporsaan iho viilletään auki kiveksiin asti, kivekset vedetään ulos ja siemenjohtimet katkaistaan. Toimenpiteen tekee sikatilallinen itse, ei eläinlääkäri. Siksi homma on halpaa.
Nykyään touhun yhteydessä on annettava sentään tulehduskipulääkettä, mutta sehän ei tietenkään vie kipua pois takaperoisesti. Kivesten pois leikkaaminen aiheuttaa porsaissa silminnähden vastarintaa, ahdistusta ja tutkitusti kroonistakin kipua. Kipu voi kestää päiviä, ja nuorena koettu kipu voi myös herkistää kokemaan kipua tavallista voimakkaampana myöhemmin elämässä.
Kastraation ongelmista on puhuttu iät ja ajat. Jo vuonna 2010 eurooppalaiset tuottajat, teollisuus, kauppa, tutkijat, eläinlääkärit ja eläinjärjestöt asettivat tavoitteeksi karjuporsaiden kirurgisesta kastraatiosta luopumisen vuoteen 2018 mennessä. Tavoitteeseen ei tietenkään päästy.
Suomessa kuitenkin eläinlain vuosikymmenen kestäneen uudistuksen loppuvaiheessa lakiin tuli mukaan kirurgisen kastraation kielto vuodesta 2035 alkaen. Uutena laki edellytti, että porsaalle annetaan toimenpidettä varten kertaluontoinen kipulääkitys ja että vuodesta 2027 alkaen kastroitaville porsaille on annettava paikallispuudutetta.
Nyt tämä kastraatiokielto ollaan kuitenkin perumassa, jo kauan ennen määräaikaa – eläinteollisuuden painostuksesta tietenkin. Muita keinoja ei siis haluta edes kokeilla.
Kirurgiselle kastraatiolle on jo olemassa vaihtoehtoja. Joissain maissa käytetään anestesiaa, joissain rokotteilla tehtävää kastraatiota eli immunokastraatiota ja joissain jätetään toimenpiteet tekemättä eli kasvatetaan karjuja kiveksineen.
Helpoin ja vähiten invasiivinen keino on myös olemassa: Luotetaan, että suomalaisessa ruoantuotannossa voidaan saada aikaan vientiin sopivaa ruokaa, joka ei perustu sukukalleuksien leikkelyyn ja lopulta tukehtumiskuolemaan.
Animalia kerää allekirjoituksia vetoomukseen, jossa hallitusta vaaditaan lopettamaan tämä älyttömyys ja pitämään kiinni kirurgisen kastraation kiellosta. Perumisen sijaan sen siirtymäaikaa tulisi lyhentää. Allekirjoita vetoomus täällä!
Ajankohtaista Animaliasta
Saat ajankohtaiset eläinuutiset ja tietoa työmme etenemisestä suoraan sähköpostiisi.
Kirjoita alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja paina lähetä.
Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.