Eläinoikeudet näkyvät vain muutamien puolueiden kuntavaaliohjelmissa
Kävimme läpi kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneiden puolueiden kuntavaaliohjelmat. Muutamat puolueet olivat huomioineet eläinasiat kiitettävästi, mutta suurimmassa osassa ei ollut mitään mainintaa eläinten oikeuksiin tai hyvinvointiin liittyen.
Animalian omat kuntavaalitavoitteet keskittyvät kahteen asiaan: kasvisruuan lisäämiseen kuntien joukkoruokailuissa sekä kuntakohtaisen eläinten hyvinvointisuunnitelman laatimiseen. Animalia lähetti jo viime syksynä tavoitteet puolueille, jotta ne olisi mahdollista huomioida kuntavaaliohjelmien valmistelussa.
Neljän puolueen vaaliohjelmista löytyi maininta kasvisruuasta.
Eläinoikeuspuolue on kasvisruuan lisäämisen kannalla: ”Kuntien ja hyvinvointialueiden on aktiivisesti tehtävä tekoja, joilla lisätään kasvisruuan osuutta ruokahankinnoissa samalla kun lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden osuutta vähennetään. Kuntien tulee sitoutua eri kansalaisjärjestöjen Puolet parempaa -kampanjan mukaisiin tavoitteisiin eli puolittaa eläinperäisten tuotteiden osuus hankinnoissa vuoteen 2030 mennessä. Eläinperäisten tuotteiden korvaaminen kotimaisilla kasvistuotteilla tukee myös kestävää kotimaista ruuantuotantoa. Kasvisruokapäivien määrää joukkoruokailussa täytyy lisätä ja kasvisruokavaihtoehdon on oltava kaikkina päivinä vegaanista.”
Myös Vihreät vaatii eläinperäisten tuotteiden puolittamista, eli kirjaus kasvisruuan osalta on seuraava: ”Puolitetaan eläinperäisten tuotteiden kulutus kuntien omissa ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä. Tarjotaan aina vegaaninen vaihtoehto.”
Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa ajetaan myös kasvipohjaisten tuotteiden lisäämistä: ”Eläinten oikeuksien toteuttamiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi on siirryttävä käyttämään yhä enemmän kasvispohjaisia tuotteista julkisten ruokapalveluiden hankinnassa ja tarjonnassa. Näiden osuutta on nostettava vähintään 50 prosenttiin hankinnoista.”
Myös Suomen kommunistinen puolue mainitsee kasvisruuan: ”Kasvisruoan suosiminen vähentää päästöjä ja vapauttaa tilaa luonnolle.”
Kahta viimeistä muotoilua olisi kenties voinut tarkentaa, sillä jo nyt julkisten ruokapalveluiden hankinnat ovat suurimmaksi osaksi kasvipohjaisia. Esimerkiksi Tampereen kaupungin elintarvikehankinnoista yli 60 prosenttia on kiloissa mitattuna viljatuotteita, vihanneksia, hedelmiä ja muita vastaavia, mutta silti eläinperäiset tuotteet aiheuttavat suurimmat luontokato- ja ilmastovaikutukset Tampereella. Siksi suoraan eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämiseen tai esimerkiksi puolittamiseen liittyvät tavoitteet ovat tehokkaimpia keinoja muuttaa ruokailua eläin- ja ilmastoystävällisemmäksi.
Mitä sanotaan eläinten hyvinvoinnin edistämisestä?
Animaliankin ajama eläinten hyvinvointisuunnitelma mainitaan yhden puolueen vaaliohjelmassa, mutta hieman samantapainen eläinsuojelutahojen yhteistyöelin mainitaan kahden muun puolueen ohjelmissa.
Vihreiden ohjelmassa kannatetaan suoraan eläinten hyvinvointisuunnitelmaa: ”Laaditaan kunnalle eläinten hyvinvointisuunnitelma virallisen ja vapaaehtoisen eläinsuojelun yhteistyönä.”
Eläinoikeuspuolue on eri tahojen yhteistyön lisäämisen kannalla: ”Lisäksi hyvinvointialueiden tulee yhdessä kunnan kanssa perustaa eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelin. Mukana yhteistyöelimessä voivat olla esimerkiksi pelastuslaitokset ja vapaapalokunnat, ensihoito, kunnallisen löytöeläinpaikan pitäjät, sosiaalipalvelut, paikallinen eläinsuojeluyhdistys, poliisi, vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat ja kunnan eläinlääkäri.”
Vasemmistoliitto ajaa myös eläinsuojelutahojen yhteistyöelintä: ”On perustettava eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelin, johon kuuluvat eläinsuojelujärjestöt, poliisi ja paikallinen eläinsuojelu.”
Myös eläinsuojeluvalvonta ja eläinlääkäripalvelut huolettavat
Osa puolueista on tarttunut myös muun muassa eläinsuojeluvalvonnan parantamiseen, eläinlääkäripalveluihin sekä luonnonvaraisten eläinten auttamiseen. Vasemmistoliiton ohjelmassa mainitaan: ”Valvontaeläinlääkärien edellytyksiä tehdä valvontatyötä on parannettava. On huolehdittava, että eläinlääkäripalvelut pysyvät kohtuuhintaisina. — Kuntien on huolehdittava luonnonvaraisten eläinten pelastuspalvelusta, jotta sairas, vahingoittunut tai muutoin avuttomassa tilassa oleva luonnonvarainen eläin saa asianmukaista hoitoa.”
Samoin Vihreät kiinnittää huomiota eläinsuojeluvalvontaan ja eläinlääkäripalveluihin: ”Varmistetaan hädänalaisten luonnonvaraisten eläinten hoito ja kuljetus sekä lemmikki- ja tuotantoeläinten eläinlääkäripalveluiden saavutettavuus. — Turvataan eläinsuojeluneuvonta ja -valvonta sekä eläinsuojeluongelmien tehokas ennaltaehkäisy.”
Eläinoikeuspuolue mainitsee näin: ”Kuntien tulee ottaa myös vastuuta loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta. — Eläinsuojelullisten ongelmien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn kannalta etenkin sosiaalitoimen roolia tulee vahvistaa. Osana hyvinvointialueiden palveluita voidaan tarjota esimerkiksi matalan kynnyksen lemmikinpito-ohjausta. Kunnallisen eläinlääkärin vastaanotto tulee perustaa niihin kuntiin, joissa sellaista ei ole. Lisäksi kunnallisen eläinlääkäripalvelun hinnastoa tulee laskea vähävaraisten henkilöiden kohdalla.”
Suomen kommunistinen puolue nostaa esiin myös eläinlääkäripalvelut: ”Myös kunnalliset eläinlääkäripalvelut on turvattava, maksut kohtuullistettava ja yhteistyötä eläinsuojeluyhdistysten kanssa lisättävä.”
Kristillisdemokraatit mainitsee yhdellä lauseella lemmikkieläimet: ”Myös lemmikkieläimille sopivat ulkoilualueet on otettava huomioon.”
Muiden kuin edellä mainittujen puolueiden vaaliohjelmat ovat siis kokonaan ilman mainintoja eläinten oikeuksista, niiden hyvinvoinnista tai kasvisruuan lisäämisestä. Ilmastokysymyksiin otetaan kuitenkin kantaa ainakin jollain tasolla suurimman osan puolueista vaaliohjelmissa.
Eläinpoliittinen sitoumus ja eri vaalikoneet auttavat ehdokkaiden mielipiteiden selvittämisessä
Animalian Eläinpoliittinen sitoumus antaa ehdokkaille mahdollisuuden kertoa, että eläinten oikeudet ovat heille tärkeä asia. Sitoumuksen on allekirjoittanut jo lähes 800 ehdokasta, ja samasta listasta löytyvät myös vegaaniehdokkaat. Jos omasta kunnastasi ei vielä löydy sitoutuneita, kannattaa olla yhteydessä ehdokkaisiin ja pyytää heitä allekirjoittamaan!
Lisäapua sopivan ehdokkaan valintaan voi löytää myös perinteisistä vaalikoneista, sillä muutaman muun median kuntavaalikoneissa on kasvisruokaan liittyvä kysymys. Esimerkiksi Ylen vaalikoneessa on väittämä, että ”Kouluissa ja päiväkodeissa pitää vähentää liharuoan tarjoamista.”
Iltalehti, Kaleva, Turun Sanomat ja muutamat muut saman konsernin lehdet taas esittävät omassa koneessaan väitteen ”Kunnan järjestämissä ruokailuissa pitää vähentää lihan kulutusta.”
MTV:n vaalikone esittää kasvisruokapäiviin liittyvän väittämän ”Kouluissa tulee olla vähintään yksi kasvisruokapäivä viikossa.” Myös Nuorten vaalikoneessa huomioidaan kasvisruoka seuraavasti: ”Julkisissa tarjoiluissa, kuten kouluruokailussa ja sairaaloissa, ei tule luopua lihan tarjoamisesta.”
Saat ajankohtaiset eläinuutiset ja tietoa työmme etenemisestä suoraan sähköpostiisi.
Kirjoita alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja paina lähetä.
Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.