Suomi haaskaa rahaa epäluotettaviin eläinkokeisiin – Animalia vaatii hallitukselta toimia
Suomi rahoittaa edelleen eläinkokeita, vaikka tutkimus osoittaa ne epäluotettaviksi ja kalliiksi. Viime vuonna julkaistu Eläinkoeraportti paljastaa, että eläinkokeettomaan tutkimukseen siirtymiseksi ei ole tehty tarpeeksi, vaikka Suomi on sitoutunut tähän muiden EU-maiden tapaan. Eduskunnalle luovutettiin tiistaina noin 20 000 allekirjoitusta kerännyt vetoomus, jossa vaaditaan eläinkokeiden vähentämistä ja lopulta lakkauttamista.
“EU kielsi kosmetiikan eläinkokeet jo vuonna 2009, mutta suurin osa eläinkokeista tehdään aivan muista syistä. Monelle on yllätys, että Suomessa ylipäätään tehdään yhä eläinkokeita. Esimerkiksi vuonna 2023 eläinkokeiden vuoksi Suomessa tapettiin150 000 eläintä”, kertoo Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.
Eläinkoetutkimusta rahoitetaan edelleen huomattavan paljon, vaikka on runsaasti tutkimustietoa siitä, että eläinkokeet ovat epäluotettavia, epätarkkoja ja kalliita verrattuna eläinkokeettomiin tutkimusmenetelmiin.
Eläinkokeet johtavat harvoin tuloksiin – 92 % lääkkeistä hylätään
Eläinkokeet tuottavat harvoin hyödyllisiä tuloksia ihmisten sairauksien hoidon kannalta. Jopa 92 % eläinkokeet läpäisseistä lääkkeistä hylätään, koska ne osoittautuvat myöhemmin tehottomiksi tai jopa haitallisiksi ihmisille.
Eläimille aiheutetaan keinotekoisesti ihmisten sairauksia, jotta voidaan tutkia, miten sairaus voitaisiin parantaa ihmisissä. Keinotekoisesti aiheutettu sairaus ei kuitenkaan käyttäydy samalla tavalla kuin luontaisesti kehittynyt, jolloin samat hoitokeinotkaan eivät yleensä tehoa.
Suomessa tehtävissä eläinkokeissa voidaan esimerkiksi aiheuttaa hiirille MS-tauti, jonka seurauksena eläin halvaantuu. Kokeissa yritetään myös mitata hiirten ahdistusta esimerkiksi pakkouittamalla niitä tai roikottamalla niitä hännästä.
“Aina kun tutkitaan hiirtä, tutkitaan hiirtä – ei ihmistä. Siksi myöskään eläinkokeiden tulokset eivät ole suoraan sovellettavissa ihmisiin. Esimerkiksi MS-taudille on kehitetty yli 1 000 lääkettä hiirille, mutta yksikään niistä ei paranna ihmisen MS-tautia”, kertoo Animalian kampanjavastaava Tiina Ollila.
Animalia vaatii hallitukselta sitoutumista eläinkokeiden vähentämiseen sekä lisärahoitusta eläinkokeettomille tutkimusmenetelmille. Vaatimusta tukeva vetoomus luovutettiin eduskunnassa keskiviikkona 12. helmikuuta. Vetoomus keräsi 19 841 allekirjoitusta.
Saat ajankohtaiset eläinuutiset ja tietoa työmme etenemisestä suoraan sähköpostiisi.
Kirjoita alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja paina lähetä.
Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.