Miten Animalia vaikutti alkusyksyllä 2024?

Koe-eläinkampanja sekä turkistarhaus ovat olleet alkusyksyn ajankohtaisia aiheita Animalian vaikuttamistyössä.

Animalia julkaisi syyskuussa 2024 eläinkokeita ja niiden vaihtoehtoja käsittelevän raportin nimeltä Eläinkoeraportti – Askeleet eläinkokeettomaan maailmaan. Raportti on katsaus koe-eläinten käyttöön Suomessa ja siinä käydään läpi, miksi eläinkokeet ovat huonoa tiedettä ja mitä vaihtoehtoja eläinkokeille on. Raportissa esitellään myös konkreettisia toimenpide-ehdotuksia eläinkokeettoman maailman saavuttamiseksi. Raportti jaettiin fyysisenä kappaleena kaikille kansanedustajille ja se vietiin myös eduskunnan kirjastoon.

Animalia järjesti raporttiin pohjautuen Miksi emme vieläkään ole päässeet eroon eläinkokeista? -webinaarin, jossa raportin kirjoittaneet Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila sekä kampanjavastaava Tiina Ollila esittelivät raporttia sekä keskustelivat tutkijatohtori Hanna Vuorenpään, Juliana von Wendtin säätiön toiminnanjohtaja Marianna Norringin sekä tietokirjailija Paula Hirsjärven kanssa. Webinaarissa oli yli 100 osanottajaa.

Animalia on jatkanut turkistarhaukseen liittyvää vaikuttamistyötään tänäkin syksynä. Animalia on tukijana turkistarhauksen kieltoa ajavassa Turkistarhaus historiaan! -kansalaisaloitteessa, joka luovutettiin eduskunnalle 9.9.2024. Nimien keruu aloitteeseen aloitettiin 4.9.2023 ja se sai vaadittavat 50 000 allekirjoitusta jo samana päivänä. Aloitteen tueksi järjestettiin 14.9.2024 Turkistarhaus historiaan -mielenosoitus, johon myös Animalia osallistui ja jossa Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs piti puheen. Kansalaisaloitetta käsiteltiin eduskunnan lähetekeskustelussa 19.9.2024. Ennen keskustelua Animalia välitti ajankohtaista tietoa turkistarhauksesta edustajille. Keskustelun jälkeen Animalia kävi läpi ja korjasi keskustelussa esitetyt virheelliset väittämät.

Syyskuun alussa Animalia nosti julkisuuteen, että Euroopan komissio on aikeissa lisätä minkin EU:n vieraslajiluetteloon, ja että Suomi tulee todennäköisesti hakemaan poikkeuslupaa minkin tarhaamiseen. Animalia oli aiheesta kuultavana maa- ja metsätalousvaliokunnan suullisessa asiantuntijakuulemisessa. Kuulemisessa sekä kirjallisessa lausunnossaan Animalia painotti, että poikkeuslupaa ei tulisi hakea, vaan poikkeusluvan hakemisen sijaan turkistarhaus tulisi ajaa alas sosiaalisesti kestävällä tavalla. Lisäksi Animalia toimitti maa- ja metsätalousvaliokunnan sekä ympäristövaliokunnan jäsenille tietoja liittyen erityisesti turkistarhauksen talousvaikutuksiin.

Syyskuussa Animalia kävi läpi lihantuotannon lobbausta kotimaan politiikassa Avoimuusrekisterin tietojen avulla. Lokakuun alussa Animalia paljasti puolestaan turkisalan aktiivisen lobbauksen Brysselissä EU-päättäjien suuntaan.

Jätimme lokakuun alussa lausunnon luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi tuotantokaniinien hyvinvoinnista. Lausunnossa vaadimme, että kaninkasvatuksessa tulee noudattaa korkeita hyvinvointivaatimuksia ja että ne täyttävät eläinten hyvinvointilain perusteet. Lisäksi osallistuimme Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan yhteiseen lausuntoon, jossa asetukseen vaaditaan parannuksia.

Animalia lausui myös eduskunnalle sekä maa- ja metsätalousvaliokunnalle hallituksen esityksestä eläinten hyvinvoinnista annetun lain muuttamisesta ja eläinlääkärinammatin harjoittamisesta annetun lain 12 §:n muuttamisesta.

EU-vaikuttamista eläinten hyvinvointikysymyksissä

Kesäkuussa valittiin uusi Euroopan parlamentti, ja syksyllä valitaan uusi Euroopan komissio. Komissaarien kuulemisten yhteydessä Animalia teki vaikuttamistyötä suomalaisten meppien suuntaan, jotta olennaisten komissaariehdokkaiden kuulemistilaisuuksissa ehdokkailta kysyttäisiin eläinten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä.

Syksyllä vaadimme, ettei Bernin yleissopimuksessa heikennetä suden suojelua. Euroopan neuvosto esittää, että suden suojelutasoa heikennettäisiin muuttamalla suojelutaso täysin rauhoitetusta eläinlajista suojeltavaan eläinlajiin. Bernin yleissopimuksessa on sovittu luonnonvaraisten kasvi- ja eläinlajien sekä niiden elinympäristön säilymisestä ja suojelusta.

Animalia oli myös yhteydessä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahiin EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tiimoilta.

Lisäksi annoimme lausunnon EU-komissiolle eläinkokeiden lopettamisesta kemikaalien turvallisuusarvioinneissa.

Kuntavaaleissa teemana kasvisruoka

Kunta- ja aluevaalit järjestetään Suomessa 13.4.2025. Puolueiden vaaliohjelmatyö aloitetaan hyvissä ajoin ennen vaaleja. Animalian kuntavaalitavoitteet lähetettiin puolueille lokakuussa. Vaadimme kuntavaaleissa julkisten ruokapalvelujen ateriatarjonnan muuttamista nykyistä kasvipainotteisemmaksi, ja että kuntien tulee laatia eläinten hyvinvointisuunnitelmat.

Lisäksi Animalia jatkaa mukana Puolet parempaa! -kuntavaikuttamisen kampanjassa yhdessä Greenpeacen ja Luontoliiton kanssa. Kampanjassa vaaditaan eläintuotteiden käytön puolittamista kuntien hankinnoissa vuoteen 2030 mennessä.

Elina Rodriguez
Elina Rodriguez
eläinpoliittinen asiantuntija

Ajankohtaista Animaliasta