Lausunto EU-komissiolle eläinkokeiden lopettamisesta kemikaalien turvallisuusarvioinneissa

Kiitämme Euroopan komissiota siitä, että se valmistelee etenemissuunnitelmaa eläinkokeiden lopettamiseksi kemikaalien turvallisuusarvioinneissa. Animalia haluaa ilmaista täyden tukensa tälle aloitteelle.

Eläinkokeettoman sääntelyjärjestelmän vahvuus on se, että se tuottaa tarkoituksenmukaista tietoa ja nopeuttaa turvallisuusarviointeja nykyistä alhaisemmilla kustannuksilla.

On kiire luoda tehokas järjestelmä kemikaalien turvallisuusarviointia ja hallintaa varten. Komission etenemissuunnitelma vastaa tähän tarpeeseen. Samalla se varmistaa korkeatasoisen ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun. Se tarjoaa tärkeän tilaisuuden tarvittavien puitteiden luomiseen EU:ssa, joilla voidaan nopeuttaa siirtymistä eläinkokeettomaan sääntelyjärjestelmään.

Etenemissuunnitelman laatimisen tueksi haluamme antaa seuraavat suositukset:

– Etenemissuunnitelman tulee olla joustava verkosto, joka yhdistää erilaisia lähestymistapoja. Silloin se pystyy mukautumaan muuttuviin tarpeisiin ja tieteen kehitykseen.

– Kemikaaliturvallisuusarviointia koskevaa EU-lainsäädäntöä on tarkistettava, yksinkertaistettava ja yhdenmukaistettava, jotta se kannustaa ja helpottaa eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien käyttämistä. Tämä edellyttää parempaa ymmärrystä siitä, missä näitä tutkimusmenetelmiä voidaan soveltaa välittömästi ja missä niiden kehittämisessä ja käytössä on puutteita.

– On ryhdyttävä välittömiin toimiin nykyisten eläinkokeettomien lähestymistapojen käytön maksimoimiseksi ja eläinkokeiden käytön minimoimiseksi.

– Koska eläinkokeettomien menetelmien validointi on tällä hetkellä merkittävä hidaste niiden laajemmalle käyttöönotolle, on tutkittava ja otettava käyttöön uusia hyväksymisprosesseja. Näin voidaan muokata nykyistä validointiprosessia ja nopeuttaa eläinkokeettomien menetelmien hyväksymistä.

– Etenemissuunnitelman onnistuneen täytäntöönpanon ja vaikutusten tehokkuuden varmistamiseksi se on sovitettava yhteen maailmanlaajuisten aloitteiden ja nykyisten kansainvälisten toimien kanssa. Tämän vuoksi on tarpeen tehostaa kansainvälistä koordinointia.

– Eri sidosryhmien ja tieteenalojen välistä yhteistyötä sekä EU:ssa että maailmanlaajuisesti on vahvistettava. Tämä parantaa tietojen jakamista, tarjoaa erilaisista näkökulmia ja yhdenmukaistaa odotuksia ja tarpeita. Vahvojen verkostojen rakentaminen auttaisi myös virtaviivaistamaan toimintaa ja varmistamaan, että toimet ovat yhdenmukaisia.

– Avoimuuden lisääminen sekä tietojen saatavuuden parantaminen on ratkaisevan tärkeää. EU:n tietokantojen perustaminen sekä erilaiset foorumit ajatusten, menetelmien ja tietojen vaihtamiselle voisivat helpottaa tätä tavoitetta.

– Tarvitaan laajoja koulutusohjelmia, joissa keskitytään eläinkokeettomiin tutkimusmenetelmiin. Siten sidosryhmät saisivat tarvittavaa asiantuntemusta näiden tehokkaaseen käyttöön ja luottamus niihin vahvistuisi.

– On perustettava valvontakomitea, joka valvoo siirtymää. Lisäksi olisi otettava käyttöön kattava muutoksenhallintajärjestelmä, jotta voidaan tunnistaa ja käsitellä tieteellisiä, sääntelyyn liittyviä, taloudellisia ja yhteiskunnallisia haasteita, jotka liittyvät siirtymiseen nykytilasta eläinkokeettomaan tulevaisuuteen.

– On luotava seuranta- ja arviointikehys, jonka avulla voidaan seurata toimenpiteiden edistymistä sekä kohdentaa resurssit strategisesti. Eläinkokeiden lopettamisen edistämiseksi voitaisiin asettaa säännöllisiä tarkastuspisteitä ja määritellä erilaisia välitavoitteita. Tämä auttaisi seuraamaan kehitystä sekä ohjaamaan toimintaa tehokkaammin kohti lopullista tavoitetta.

– On myös varmistettava vakaa ja riittävä rahoitus. Eläinkokeettomaan sääntelyjärjestelmään siirtyminen voi edellyttää merkittäviä investointeja uusien menetelmien kehittämiseen tai nykyisten menetelmien jalostamiseen eteenpäin, kattavien koulutusohjelmien toteuttamiseen, uuden infrastruktuurin rakentamiseen, monitieteisen ja monialaisen yhteistyön tukemiseen, kattavan viestintästrategian kehittämiseen ja tehokkaiden seurantamenetelmien luomiseen.

Lue lisää Animalian eläinkoeraportista.

Kuva: Roger Kingbird / We Animals

Ajankohtaista Animaliasta