Lihansyönti on seurausta ideologiasta, sanoo tohtori Melanie Joy

Miksi syömme sikoja mutta emme koiria? Kyse on karnismista, sanoo Harvardista valmistunut filosofian tohtori ja palkittu kirjailija Melanie Joy.

Suomeen Animalian vieraaksi lokakuussa saapuvan Joyn mukaan useimmille ihmisille lihansyönti ei ole tietoinen valinta, vaan itsestäänselvyys. Pidämme lihan syömistä luonnollisena, koska niin on aina tehty. Veganismi sen sijaan saattaa näyttäytyä ideologisena valintana. Joy on eri mieltä. Hänen tutkimuksensa on osoittanut, että käyttäytymistämme ohjaa näkymätön uskomusjärjestelmä, ideologia, jota hän kutsuu karnismiksi.

Karnismiin liittyy hiljaisesti hyväksytty, piilossa tapahtuva laajamittainen väkivalta. Ilman sitä eläintuotantoa ei voisi olla olemassa.

”Kun tietoisuus eläintuotannon merkittävästä haitasta eläimille, ihmisten terveydelle ja ympäristölle Suomessa kasvaa, Miksi rakastamme koiria, syömme sikoja ja pukeudumme lehmiin -kirjan suomennos ei voisi olla ajankohtaisempi. Kirja auttaa lukijoita ymmärtämään, että eläinten syöminen ei ole pelkkä henkilökohtainen valinta, vaan väistämätön seuraus näkymättömästä uskomusjärjestelmästä nimeltä karnismi. Kun tulemme tietoiseksi karnismista ymmärrämme, miten se vaikuttaa ajatuksiimme ja tunteisiimme. Silloin voimme tehdä ruokavalintamme vapaammin, sillä ilman tätä tietoisuutta eivät valintamme ole vapaita”, sanoo Melanie Joy.

Melanie Joy vierailee Helsingin kirjamessuilla

Moderniksi klassikoksi muodostunut Miksi rakastamme koiria, syömme sikoja ja pukeudumme lehmiin on palkittu kirja ajatusmallista, joka oikeuttaa eläinten hyväksikäytön – karnismin. Kirjan julkaisee suomeksi kirjakustantamo Oppian.

Joy vierailee Helsingin Kirjamessuilla eläinoikeusjärjestö Animalian vieraana perjantaina 25.10.2024. Hän esiintyy Kruununhaka-lavalla klo 13.30. Joyta haastattelee Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

”Toivon, että Joyn kirja saa yhä useamman punnitsemaan, ovatko omat ruokailutottumukset tärkeämpiä kuin toisen elävän, tuntoisen yksilön henki. Eläinten laajamittaisen tappamisen ja syömisen edellytys on, että ruoantuotannossa kärsivät eläimet pysyvät näkymättömissä. Suomen yleisin lintu on broileri, mutta suomalaiset tuntevat broilerit lähinnä suikaleina ja nugetteina”, sanoo Kivekäs.

Melanie Joy on tavattavissa Helsingin kirjamessuilla perjantaina 25.10.:  

  • Klo 12.30–13 Melanie Joy signeeraa kirjaansa Animalian osastolla. 
  • Klo 13.30–14 Miksi ihmiset rakastavat koiria ja syövät sikoja? Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs haastattelee Melanie Joyta Tiedetorin Kruununhaka-lavalla. 
  • Klo 14.30–15.30. Lehdistötilaisuus tilassa 204 mediakeskuksen vieressä. Melanie Joyta haastattelee kirjallisuusvaikuttaja ja Turun Sanomien toimittaja Maria Miettinen. Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuden aikana ja jälkeen on mahdollista haastatella Melanie Joyta, haastattelupyynnöt: taija.rinne@animalia.fi 

Lisätietoja: 

Kirjan tiedot Oppianin sivulla

Heidi Kivekäs 
Animalian toiminnanjohtaja 
puh. 050 384 5072 
heidi.kivekas@animalia.fi 

Taija Rinne 
Animalian viestintäpäällikkö 
puh. 050 302 8170 
taija.rinne@animalia.fi