Turkisala lobbasi viime viikolla intensiivisesti Brysselissä

Lokakuun alussa järjestetty kolmen päivän intensiivinen lobbausviikko toi yhteen turkisalan edustajat ja EU-päättäjät. Eläinjärjestöt pitivät omaa konferenssiaan samaan aikaan.

Turkisalalle lobbauspalveluita tarjoava Lykke Advice järjesti 1.–3.10.2024 useita tapaamisia Euroopan parlamentin ja komission virkamiesten sekä eri EU-maiden pysyvien edustustojen kanssa. Animalian saamien tietojen mukaan Lykke Advice ja turkisalan järjestöjen ihmiset ovat tavannut parlamentin jäseniä maatalouden, ympäristön, sisämarkkinoiden ja kansainvälisen kaupan valiokunnista sekä yksittäisiä päättäjiä eri jäsenvaltioista. Tapaaminen on järjestetty myös Euroopan komission ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) virkamiesten sekä eri eläinperäisten materiaalien kanssa työskentelevien sidosryhmien kanssa.

Samaan aikaan 1.–2.10.2024 Brysselissä järjestettiin eläinjärjestöjen kattojärjestön Eurogroup for Animalsin konferenssi ja Silent Suffering -valokuvanäyttely. Valokuvanäyttelyssä yhtenä teemana on turkistarhaus, ja mukana on myös Animalian ottama kuva minkkitarhalta. Näyttely on suunnattu erityisesti päättäjille.

Turkisala lobbaa, jotta minkkiä saisi kasvattaa vieraslajilistalle lisäämisestä huolimatta

Turkisalan lobbausviikon päätavoitteena oli vakuuttaa EU:n päättäjät turkisalan koosta ja sen väitetystä taloudellisesta merkityksestä Euroopan taloudelle. Lisäksi turkisteollisuus pyrki varmistamaan, että alan kannat viedään eteenpäin uusille komissaareille, jotka aloittavat kautensa lähitulevaisuudessa. Vaikka tarkempia tietoja tapaamisten sisällöistä ei ole saatavilla julkisesti, on todennäköistä, että keskustelut keskittyivät myös esimerkiksi siihen, että minkinkasvatus ei tulisi mahdottomaksi sen vieraslajistatuksen takia.

Animalia toi julki syyskuun alussa, että EU on lisäämässä minkin EU:n vieraslajiluetteloon. Luettelon eläinlajeja ei saa kasvattaa unionin alueella. Suomi aikoo todennäköisesti hakea poikkeuslupaa minkin tarhaamisen jatkamiselle Suomessa.

EU:n avoimuusrekisteri paljastaa osan turkisalan lobbauksen määrästä

International Fur Federation (IFF) on kansainvälinen turkisalan kattojärjestö, joka edustaa turkistuottajia, -valmistajia ja -kauppiaita. IFF perustettiin vuonna 1949, ja sen tarkoituksena on edistää turkisalan etuja, siis toisin sanoen markkinoida turkistuotteita ja lobata turkisalan puolesta päättäjiä. International Fur Federationin ja Fur Europen toimistot ja toiminnot yhdistyivät vuoden 2021 alussa. Toimitusjohtaja Mark Oaten johtaa yhteisorganisaatiota, jolla on 56 jäsenyhdistystä.

Suomalainen Turkiskaupan Liitto ry (Fur Finland) on IFF:n mukaan yksi jäsenistä, ja suomalainen turkishuutokauppayhtiö Saga Furs on puolestaan Fur Finlandin jäsen. Suomalainen Turkiskaupan Liitto on suomalaisten turkiskauppaa harjoittavien yritysten etu- ja yhteistoimintajärjestö. International Fur Federation on pitänyt kansainvälisiä tapahtumiaan esimerkiksi Saga Fursin tiloissa. Vaikka Saga Furs ei näy suoraan IFF:n jäsenenä, ne ovat yhteistyökumppaneita ja Saga Fursilla on edustus IFF:n hallituksessa. Saga Furs on Suomen turkistuottajien etujärjestö FIFURin tytäryhtiö.

EU:n avoimuusrekisterin mukaan IFF käytti lobbaamiseen EU:n toimielimissä 100 000–199 999 euroa helmikuun 2022 ja tammikuun 2023 välillä. IFF ilmoitti, että sillä oli yksi täysipäiväinen lobbaaja. Toiminta nojasi paljolti ulkopuoliseen konsultointiyritykseen, Lykke Adviceen, jonka kanssa tehdyn yhteistyön arvo oli 100 000–199 999 euroa.

FIFURilla on EU:n avoimuusrekisterin tietojen mukaan ollut yksi osa-aikainen lobbaaja, jonka työpanos on ollut 25 prosenttia täydestä työajasta. Marraskuun 2022 ja lokakuun 2023 välillä FIFUR käytti 10 000–24 999 euroa lobbaamiseen Euroopan unionin toimielimissä.

Niin ikään FIFUR on käyttänyt konsultointiyritystä lobbauksessa. Lobbauskuluistaan FIFUR ilmoitti maksaneensa 10 000–24 999 euroa konsultointiyritykselle Business Platform Europelle. Konsulttitoimisto on tukenut FIFURia EU-toimielimiin suuntautuvassa vaikuttamisessa.

Tiina Ollila
kampanjavastaava

Ajankohtaista Animaliasta