Avoimuusrekisteri tuo lihalobbaamisen päivänvaloon
Nyt Suomessa on ensi kertaa saatavilla tietoa vaikuttamistoiminnasta, joka kohdistuu eduskuntaan ja ministeriöihin. Avoimuusrekisterin tavoitteena on päätöksenteon läpinäkyvyyden parantaminen, epäasiallisen vaikuttamisen torjunta sekä kansalaisten luottamuksen vahvistaminen.
Ensimmäinen raportointijakso osui kesäkauteen, huhtikuun alusta kesäkuun loppuun. Kesälomista huolimatta eläintuottajien edunvalvojat ovat olleet aktiivisina vaikuttamassa muun muassa lihantuotannon puolesta.
Eläintuottajat lobbaavat ahkerasti päättäjiä
Atria on vaikuttanut esimerkiksi kertomalla kotimaisen liha-alan ajankohtaisia asioita ja puhunut Suomen elintarvikeviennin kehittämisen puolesta. He ovat kertoneet omia näkemyksiään eläinten hyvinvointilain vaikutuksista Suomen huoltovarmuudelle ja elintarvikeviennille. Lisäksi Atria on tehnyt lobbaamista esittelemällä broilereiden tuotantoa kokoomuksen eduskuntaryhmälle, valtioneuvoston kanslian valtiosihteerille ja pääministerin erityisavustajalle sekä ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön erityisavustajille.
Atrian tekemä lobbaaminen kohdistuu pääasiassa valtioneuvoston kansliaan, maa- ja metsätalousministeriöön sekä kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmiin. Avoimuusrekisteristä paljastuu, että Atria on tehnyt lobbaamista myös vaikuttamistoimiston kautta eläinlakiin, elintarvikevientiin, EU:n eläinten hyvinvointilakiin ja Suomen kansalliseen CAP-suunnitelmaan liittyen.
Suomalaisten lihantuottajien yhteisö LSO Osuuskunta on vaikuttanut EU:n maatalouspolitiikkaan, tuotantoeläinten hyvinvointilainsäädäntöön ja eläinkuljetuksiin liittyen. Lihantuottajat ovat keskustelleet erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajien kanssa. Niin ikään Snellmans Köttförädling Ab on vaikuttanut näihin edustajiin sekä pääministerin erityisavustajiin ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahiin.
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry on pitänyt lyhyen raportointikauden aikana peräti kahdesti yhteyttä maa- ja metsätalousministeriin.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n vaikuttamistoiminnan laajuus ei tullut yllätyksenä. MTK on lobannut valtavasti erilaisissa aiheissa, kuten nauta-asetukseen, EU:n eläinkuljetusasetukseen, hevosasetukseen ja hallitusohjelmaan liittyen. MTK:n näkemykset ja valta näkyvät eläinaiheissa ja kuuluvat kansanedustajien puheissa. Viimeksi valituista kansanedustajista 22 prosenttia saikin MTK:n vaalitukea.
Eläinten puolesta lobbaajat ovat harvassa
Animalian Eläinoikeusraportissa 2021 kirjoitettiin lobbausresurssien epäsuhdasta: eläintuottajat ovat hyvin järjestyneitä ja heidän etujaan valvotaan. Eläinten puolesta puhujia on vain kourallinen, ja eläinjärjestöjen resurssit vaikuttamistoimintaan ovat MTK:hon verrattuna pienen pieniä kauranjyviä.
Eläinten hyvinvoinnin ja oikeuksien sekä kasvisruoan edistämisen puolesta eduskuntaan ovat vaikuttaneet ensimmäisen raportointikauden aikana Animalia, SEY Suomen eläinsuojelu, Suomen eläinoikeusjuristit ja Pro Vege.
Lobbausrekisteri ei paljasta kaikkea Suomessa tapahtuvasta vaikuttamisesta, vaan ilmoitetut aiheet ja vaikuttamisen kohteet ovat vain yksi osa sitä. Paljon vaikuttamista tapahtuu myös niillä alueilla, jotka eivät rekisteriin päädy.
Avoimuusrekisterin perustaminen oli yksi pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman toimenpiteistä demokratian ja oikeusvaltion kehittämiseksi. Avoimuusrekisteriin voi tutustua täällä.
Saat ajankohtaiset eläinuutiset ja tietoa työmme etenemisestä suoraan sähköpostiisi.
Kirjoita alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja paina lähetä.
Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.